Vreme čitanja: oko 1 min.

Putin pomilovao ubicu novinarke koja ga je kritikovala: "Sergej je bio u Ukrajini"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njegov advokat je rekao da je Kadžikurbanov dobio predsedničko pomilovanje nakon što je završio šestomesečni vojni ugovor

  • 0
Anna Politkovskaya, Ana Politkovskaja Foto: Tanjug/AP

Jedan od muškaraca osuđenih za ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje 2006. pomilovan je nakon što se borio za Rusiju u Ukrajini, potvrdio je njegov advokat, prenosi BBC.

Sergej Kadžikurbanov, bivši moskovski policajac, osuđen je na 20 godina zatvora na suđenju 2014. godine.

Njegov advokat Aleksej Mihalčik danas je rekao da je Kadžikurbanov dobio predsedničko pomilovanje nakon što je završio šestomesečni vojni ugovor.

Bio je jedan od petorice osuđenih za zločin.

Ana Politkovskaja, istraživačka novinarka i glasna kritičarka Putinovog rata u Čečeniji, upucana je u liftu u svojoj zgradi. Njeno izveštavanje za novine Novaya Gazeta steklo je međunarodnu slavu zbog uporne istrage ruskih zlostavljanja u Čečeniji.

Ali njeni radovi, koji su bili vrlo kritični prema Vladimiru Putinu, koji je tada služio svoj drugi mandat, i čečenskom vođstvu, razljutili su mnoge na vlasti.

Kadžikurbanov je proglašen krivim za pružanje logističke podrške za ubistvo.

"Kao borac specijalnih snaga, Kadžikurbanov je pozvan da potpiše ugovor za učestvovanje u specijalnoj vojnoj operaciji", rekao je njegov advokat za AFP i dodao: "Kad je ugovor istekao, pomilovan je predsedničkim dekretom."

Rusko ministarstvo odbrane regrutovalo je zarobljenike za borbu u Ukrajini, očigledno preuzimajući tu praksu od plaćeničke grupe Vagner koja ju je prva usvojila prošle godine.

Na suđenju za ubistvo 2014. godine, Rustam Mahmudov je dobio doživotnu robiju jer je povukao obarač. Njegov stric Lom-Ali Gaitukajev, jedan od onih koji su proglašeni krivim za organizovanje ubistva Politkovskaje, takođe je osuđen na doživotni zatvor.

Dva Mahmudovljeva brata, Džabrail i Ibragim, osuđeni su na 14 i 12 godina kaznene kolonije. Nikada nije utvrđeno ko je naručilac ubistva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA