Vreme čitanja: oko 2 min.

Luksuzno imanje, privatni vrt: Ovako izgleda moćna vila u kojoj će se danas sastati Bajden i Si

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posmatrači kineske elitne politike rekli su da Si želi da se predstavi svojoj domaćoj publici kao ravnopravan sa Bajdenom i kao svetski lider koji uvažava isto poštovanje kao njegov američki kolega

  • 5
Imanje Filoli u Severnoj Kaliforniji, Si Đinping, Džo Bajden Foto-kolaž: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden i njegov kineski kolega Si Đinping sastaće se danas na velelepnom imanju u Filoriju.

Ovo imanje poseduje ogromnu seosku kuću i muzej sa raskošnim baštama.

Analitičari ova sastanak dvojice lidera opisuju kao istorijiski jer se veruje da će doneti unapređenje odnosa između dve supersile.

Dvojica lidera sastaće se u sredu u Filoliju, privatnom imanju duž obale severne Kalifornije. Kompleks je izgrađen 1917. godine kao privatna rezidencija, a kasnije je postao deo Nacionalnog fonda za očuvanje istorije. Imanje se nalazi oko 40 kilometara južno od San Franciska, gde se lideri okupljaju na konferenciji lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje ove nedelje.

Mesto sastanka otkrila su tri visoka zvaničnika američke administracije koji su iz bezbednosnih razloga želeli da ostanu anonimni.

Boni Glejzer, izvršni direktor Indo-pacifičkog programa u Nemačkom Maršal fondu, rekla je da će lokacija verovatno ispuniti Sijeva očekivanja koja ima po pitanju mesta na kom će imati privatni sastanak sa Bajdenom daleko od glavnog mesta na kom s eodržava samit.

"To je tiho, intimno imanje, gde Bajden i Si mogu da imaju razgovor u opuštenom okruženju. Važno je da mesto održavanja nije povezano sa samitom APEC-a, tako da pruža osećaj da dva lidera imaju bilateralni samit, koji se razlikuje od multilateralnog samita APEC-a", kazala je Glejzer.

Posmatrači kineske elitne politike rekli su da Si želi da se predstavi svojoj domaćoj publici kao ravnopravan sa Bajdenom i kao svetski lider koji uvažava isto poštovanje kao njegov američki kolega

Imanje se pruža na više od 650 hektara, poseduje vilu u gruzijskom stilu i ogronmi vrt u stilu engleske renesanse. Vila i dvorište su otvoreni za posetioce, međutim on je prethodna tri dana bio zatvoren zbog priprema za sastanak dvojice lidera.

"Ovaj ambijent im omogućava da pobegnu, ne samo od medija, već i od mnogih drugih stvari koje podstiču sukobe", rekao je Džeremi Suri, profesor javne uprave i istorije na Univerzitetu Teksas u Ostinu.

Suri kaže da se slična stvar desila predsedniku Ronaldu Reganu i Mihailu Gorbačovim, poslednjim liderom Sovjetskog Saveza pre njegovog raspada. Njih dvoje su se sreli u zabačenom dvorcu u Rejkjaviku 1986. godine, sedeli su pored kamina, šetali su napolju, a nakon ovog sastanka odnosi između njih su se znatno poboljšali.

Vilijam Bauers Born Drugi dao je imanju ime Filoli tako što je uzeo prva dva slova ključnih reči njegovog kreda "Borite se za pravičan cilj. Volite svog saborca. Živite dobrim životom".

Mesto je dostupno za privatne događaje, venčanja i komercijalno snimanje i fotografisanje.

U bašti ovog imanja snimljen je čuveni film "Neplanirano venčanje", u kom je glavnu ulogu igrala Dženifer Lopez.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. novembar 2023 | 09:18

    KINA JE EKONOMIJA BROJ 1 U SVETU I VOJNA SILA -AMERIKA VISE NEVLADA SVETOM I MORA PREGOVARATI !!!

  • alex 06

    15. novembar 2023 | 09:33

    Da li zna Biden sa kim će da se sastane , da ga ne pomesa sa nekim..

  • Fil

    15. novembar 2023 | 09:04

    Ništa mu ne veruj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA