Vreme čitanja: oko 7 min.

Abramovič ponovo u žiži: Tajnih 40 miliona dolara povezuju ga sa Putinom?

Vreme čitanja: oko 7 min.

Bivši vlasnik FK Čelsi, kojem su Velika Britanija i EU uvele sankcije, prethodno je negirao da je u bilo kakvoj finansijskoj vezi sa prvim čovekom Rusije

  • 2
Roman Abramovic, Vladimir Putin Foto-kolaž: Dominic Lipinski/PA Images/Profimedia, Tanjug/AP

Tajni dokumenti otkrivaju trag novca koji povezuje oligarha Romana Abramoviča sa dvojicom muškaraca koje nazivaju "novčanicima" predsednika Rusije Vladimira Putina.

Bivši vlasnik FK Čelsi, kojem su Velika Britanija i EU uvele sankcije, prethodno je negirao da je u bilo kakvoj finansijskoj vezi sa prvim čovekom Rusije.

Međutim, dokumenti koji su procurili sa Kipra navodno predstavljaju novi dokaz, koji Abramoviča povezuju sa tajnim poslom iz 2010. godine, vrednim 40 miliona dolara.

Tajni biznis uključivao je prenos deonica visokoprofitabilne ruske reklamne kompanije Video International - za manje nego što se činilo da vrede - od kompanija koje su na kraju bile u vlasništvu trusta povezanog sa Abramovičem, na dva člana Putinovog užeg kruga. Oni su zauzvrat dobili milione dolara dividendi, prenosi BBC.

Poverljivi podaci otkrivaju da je jedan od umešanih u ovaj tajni projekat Sergej Roldugin, blizak prijatelj ruskog predsednika.

Violončelista Roldugin je umetnički direktor Muzičke kuće iz Sankt Peterburga i poznaje Putina od kada su bili mladići i navodno ga je upoznao sa Ljudmilom Škrebnevom, sa kojom se Putin oženio 1983. (sada su razvedeni). Roldugin je kum njihove prve ćerke, Marije.

Drugi čovek je takođe bliski Putinov saradnik - Aleksander Plehov, biohemičar koji je postao biznismen, takođe iz Sankt Peterburga.

I Roldugin i Plehov slove za "novčanike" Vladimira Putina - odnosno da tajno čuvaju novac i nekretnine u njegovo ime.

Ranije ove godine, švajcarski tužioci su tvrdili da oni nisu stvarni vlasnici imovine na bankovnim računima otvorenim u vezi sa sporazumom Video International. Sud nije nikoga identifikovao kao pravog krajnjeg stvarnog vlasnika računa.

Zvanična plata predsednika Putina u 2021. bila je nešto više od 100.000 dolara. Međutim, postoje glasine da je predsednik Rusije "težak" između 125 i 200 milijardi dolara, skrivenih u mreži lažnih kompanija i na računima prijatelja.

Velika Britanija je Plehovu uvela sankcije, a Roldugin je na crnoj listi Kraljevstva, EU i SAD, koje su Roldugina okarakterisale kao "staratelja nad Putinovim ofšor blagom".

Kiparska konekcija

Istraga "Poverljivo sa Kipra" zasnovana je na 3,6 miliona poverljivih korporativnih zapisa kompanija koje pružaju ofšor usluge na Kipru, i fokusirana je na njen bliski finansijski odnos sa Rusijom i sada sankcionisanim oligarsima, od kojih su mnogi koristili ostrvo za upravljanje svojim tajnim ofšor posedima.

Oni uključuju dokumente od pružaoca korporativnih usluga na Kipru pod nazivom MeritServus, koje je prvobitno dobila grupa za uzbunjivanje Distributed Denial of Secrets. Velika Britanija je ranije ove godine sankcionisala MeritServus, nakon što su interni dokumenti otkrili da su prekršili sankcije u ime jednog od svojih ruskih klijenata.

MeritServus je sarađivao i sa Abramovičevim firmama na Kipru. Bogatstvo oligarha procenjuje se na više od 9 milijardi, i javno je investirao u sport, umetnost i luksuzne nekretnine. Postao je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih ruskih oligarha u Velikoj Britaniji nakon što je kupio Čelsi 2003. godine.

On je umanjio značaj svog odnosa sa predsednikom Putinom i osporio govorkanja o bliskim finansijskim odnosima, odnosno da je delovao u ime ruskog lidera.

Portparol Abramoviča je 2010. godine rekao da njegov šef nema "nikakve finansijske veze sa (tadašnjim) premijerom Putinom".

Godine 2021. je tužio novinarku Ketrin Belton zbog odlomka u njenoj knjizi "Putinovi ljudi", zbog dela gde se, pozivajući se na dokaze, navodi da je kupio Čelsi 2003. po nalogu Putina. Slučaj je rešen van suda uz saglasnost izdavača "da tačnije zabeleži stav" i doda "detaljnije objašnjenje motivacije Abramoviča”.

Abramovič se potom naredne godine našao na crnoj listi EU i Velike Britanije, tačnije u martu 2022. godine, kada je otpočela ruska invazija na Ukrajinu.

"Imao je privilegovan pristup predsedniku i održavao je veoma dobre odnose sa njim. Ova veza sa ruskim liderom mu je pomogla da održi svoje značajno bogatstvo“, naveli su tada iz EU.

Abramovič je ranije ove godine osporio sankcije EU na sudu. Njegov advokat je tvrdio da su ograničenja bila podstaknuta "slavom ličnosti" ruskog biznismena, a ne na osnovu dokaza.

Ali tajni dogovor sa Rolduginom i  Plehovim sugeriše bliske finansijske odnose između Abramoviča i Vladimira Putina.

"Ovaj slučaj očigledno stavlja više informacija na sto i dalje potvrđuje navodnu vezu između Putina i Abramoviča na način koji postaje sve teže otkloniti“, kaže Tom Kitindž, direktor Centra za finansijski kriminal i bezbednosne studije u istraživačkom centru za odbranu RUSI.

Kakav je to dil?

Složena mreža kompanija na Kipru i Britanskim Devičanskim ostrvima, i trust, prikrivali su umešanost fudbalskog tajkuna u transakciju - do sada.

Dokumenti koji su procurili otkrivaju odnos bivšeg šefa Čelsija sa dve kompanije koje su 2003. godine kupile kombinovani udeo od 25% u Video International.

Dve kompanije - Finoto Holdings and Grosora Holdings - osnovane su početkom 2003. Obe su na kraju, kroz niz fiktivnih kompanija, bile u vlasništvu Sara Trust Settlement - trusta čiji je krajnji korisnik bio Abramovič.

Svaka kompanija je u septembru 2003. kupila po 12,5% udela u ruskom reklamnom gigantu po istoj ceni - po oko 130.000 dolara.

"Ta cena bila je smešna. Taj ulog je očigledno vredeo mnogo više, u svakom smislu", kaže Vladimir Milov, bivši ministar energetike u prvom mandatu predsednika Putina, a sada glasni opozicioni lider.

U vreme kupovine, Video International je uživao dominantnu poziciju na domaćem tržištu TV reklamiranja, uzimajući u obzir sve reklamne termine kupljene na ruskim kanalima.

"Kompanija je bila na pola koraka od administracije Kremlja", rekao je Milov.

Abramovič je imao udeo u Video International-u narednih sedam godina. U jednom trenutku, kompanija je objavila promet od više od 2 milijarde dolara. Dividende od 30 miliona dolara isplaćene su Finoto i Grosora tokom tog perioda.

Video International je prijavio prihod od 3 milijarde dolara u 2010. Međutim, Finoto i Grosora su te godine prodale svoju investiciju za samo 20 miliona dolara, što je cena koja je izgleda ispod fer tržišne vrednosti.

Finoto Holdings je prodao svoj udeo Med Media Network-u, kompaniji u nominalnom vlasništvu Sergeja Roldugina.

Istog dana kada je prodat Finoto Holdings, druga kompanija povezana sa Abramovičem, Grosora Holdings, prodala je svoj udeo od 12,5% kompaniji Namiral Trading Ltd, kompaniji koja je kasnije povezana sa Aleksandrom Plehovim.

Gde je u svemu tome Putin?

Finansijske veze između Putina i Roldugina otkrivene su 2016. kao deo Panamskih dokumenata, koji su uključivali curenje miliona poverljivih dokumenata iz advokatske firme Mossack Fonseca sa sedištem u Panami.

Roldugin, zajedno sa Plehovim, bio je u žiži spekulacija o pranju novca koje su vodili Banka Rusija i neki od najbližih saradnika Vladimira Putina. Banku Rusija sankcionisala je američka vlada 2014. godine, koja ju je opisala kao "ličnu banku visokih zvaničnika Ruske Federacije".

Roldugin je u to vreme rekao za New York Times da nije biznismen i da "nema milione". Međutim, barem na papiru, izgledalo je da ima bogatstvo u inostranstvu od preko 100 miliona dolara.

"Rodulgin očigledno služi za prikrivanje Putinovog ličnog stvarnog vlasništva. Ovaj momak je apsolutno 100% nominalna cifra jer se ne razume ništa o poslovanju, finansijama, međunarodnim transakcijama i tako dalje", kaže Vladimir Milov.

Otkrića u Panamskim dokumentima o bankovnim računima koje drži Roldugin u Švajcarskoj, dovela su do istrage i suđenja četvorici radnika Gasprombanke ranije ove godine. Švajcarski tužioci optužili su bankare da nisu propisno proveravali račune otvorene na ime Roldugin.

Takođe je rečeno da nisu uspeli da identifikuju prijatelja ruskog predsednika kao politički eksponiranog - nekoga čija pozicija ili odnosi znače da su možda više izloženi rizicima od korupcije i da zahtevaju više provera prema međunarodnim finansijskim propisima.

Prema optužnici, računi kod Gasprombanke su istovremeno otvarani i za Med Media Network i za Namiral Trading Ltd sa identičnom "svrhom i strukturom" za "držanje akcija i primanje dividende" od Video International.

Tužioci su rekli da aranžman predstavlja direktno proširenje "imovine kojom se upravlja... za ruski politički establišment".

Roldugin i Plehov su, prema tužiocima, samo paravani, a ne pravi korisnici računa.

Sva četvorica bankara su osuđena, ali su navodno uložili žalbu.

BBC je pisao Plehovu, Rolduginu, Banci Rusija i Putinu za komentar, ali nisu dobili odgovor.

"Tajni kanali"

"Mnogi bogati Rusi koristili su Kipar, državu članicu EU, kao deo svoje mreže ofšor investicija. Kroz ove ekonomske odnose, Rusija vredi desetine milijardi dolara kiparskoj ekonomiji svake godine", kaže Fergus Šil iz ICIJ-a.

Kiparska poverljiva istraga pokreće "ozbiljna pitanja" za evropske institucije i zemlje članice EU, nastavlja on.

"Ono što možemo da vidimo u ovim dokumentima jeste da je evropski član kanal za tajne finansijske operacije Kremlja, Vladimira Putina i njegovih prijatelja".

Međutim, postoje znaci da Kipar možda čisti svoj čin.

Nakon invazije na Ukrajinu 2022. godine, EU je sankcionisala mnoge Ruse koji se smatraju finansijski bliskim Putinu. Ovo je imalo direktne posledice po one sa kiparskim investicijama.

"Sankcije su dovele do toga da oligarsi ne mogu da koriste Kipar da podrže prljave Putinove naloge“, kaže Aleksandra Atalides, nezavisna kiparska poslanica.

U međuvremenu, izveštaji pokazuju da Abramovič sada provodi vreme između ruskog letovališta Soči, Istanbula i Tel Aviva. Ima ruski, izraelski i portugalski pasoš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. novembar 2023 | 17:39

    SLAVA PUTINU!!! SLAVA RUSIJI !!! NATO NECE VLADATI SVETOM !!!

  • рагнер

    16. novembar 2023 | 18:00

    Ви пишете као да је забрањено сарађивати са Путином и Русијом. То је овим псима на западу можда, ми нисмо и надам се да нећемо да уведемо санкције Русији.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA