Vreme čitanja: oko 2 min.

Izgladnjivanje Ukrajinaca je bilo unapred planirano? Putinu prete nove optužbe za ratne zločine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija je počela da okupira ukrajinske farme nedelju dana nakon početka invazije, a prema navodima GRC oni su dnevno iz okupiranih teritorija iznosili 12.000 tona žita

  • 9
Žito i Putin Foto: Tanjug/AP

Rusija je navodno unapred planirala da ukrade zalihe žita i izgladni ukrajinsko stanovništvo, pokazuju novi izveštaji koji su prikupili stručnjaci za ljudska prava.

Kada su ruski tenkovi 24. februara prošle godine prešli u Ukrajinu, primarne mete bila su im žitna polja i infrastruktura za proizvodnju hrane, piše u najnovijem izveštaju međunarodne kompanije koja se bavi zaštitom ljudskih prava "Global Rights Compliance" (GRC).

Oni su otkrili da su Rusi navodno počeli da kupuju kamione za transport žitarica, kao i tri teretna broda u decembru 2021. godine. Tvrde da je to dokaz da je Rusija unapred planirala krađu ukrajinskih dobara.

Rusija je počela da okupira ukrajinske farme nedelju dana nakon početka invazije, a prema navodima GRC oni su dnevno iz okupiranih teritorija iznosili 12.000 tona žita.

Ovi dokazi do kojih su došli biće predstavljeni Međunarodnom sudu za ratne zločine.

"Vrlo je verovatno da će Rusija biti proglašena krivom", kaže Katriona Mardok, partnerka u Global Rights Compliance-u.

Ona kaže da bi Putin mogao da se suoči sa još jednom poternicom za ratne zločine.

"Rusija ne samo da je primenila višestruki pristup opsadom civilnog stanovništva, uništavajući kritičnu infrastrukturu, već je i unapred planirala zaplenu i pljačku poljoprivrednih proizvoda koji je deo njihovog podmuklog plana. Moskva je izazvala globalnu krizu sa hranom i napala ukrajinski poljoprivredni sektor kao deo ratne taktike", rekla je Mardok za Independent.

Žito koje je do sada opljačkano iz Ukrajine ima procenjenu tržišnu vrednost od milijardu dolara godišnje. Više privatnih ukrajinskih kompanija za proizvodnju žitarica nasilno je uključeno u ruski državni operater, saopštio je GRC.

Pšenica, žetva pšenice, ratar, seljak, žito Foto: Shutterstock

Ovaj potez Rusije nije imao uticaja samo na Ukrajince, već je doveo do globalne nesigurnosti kada je u pitanju hrana, jer je ta zemlja bila najveći proizvođač žita na svetu.

Poljoprivrednik u Zaporožju na jugu Ukrajine rekao je da su ruske snage preuzele njegovu farmu žitarica pet dana nakon što je počela invazija u punom obimu.

"Više kolona vozila je viđeno kako prevoze žito u pravcu Krima u narednim nedeljama, a GPS uređaji na ukradenim kamionima poljoprivrednika potvrdili su da se roba voze kroz Krim vozi u Rusiju", saopštio je GRC.

Satelitski snimci koje je GRC podelio sa The Independent pokazuju kamione za žito u objektu u Melitopolju u Zaporožju koji imaju registarske tablice registrovane na okupiranom Krimu. Druge slike prikazuju vagone sa oznakom "žito" koje napuštaju železničku stanicu Beridansk u Zaporožju.

I još jedna slika iz marta ove godine prikazuje novoizgrađenu zgradu za skladištenje u Melitopolju a u celom objektu vide se žitarice.

GRC je saopštio da oglasi za posao, na koje su naišli u Rusiji pokazuju da je potražnja za vozačima kamiona ogromna, kako bi navodno "mogli da prevezu veliko količinu žita".

Istraga o krađi žitarica trajala je do avgusta ove godine. GRC je saopštio da, iako Rusija od tada nije zauzela više teritorija koje su bogate žitom, ona i dalje kontroliše celo poluostrvo Krim, koji je jedan od glavnih regiona iz kojih se žito transportuje morem u Rusiju i inostranstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahaha

    17. novembar 2023 | 06:40

    A izrael ne izgladnjuje gazu Dupli standardi

  • Petar

    17. novembar 2023 | 06:05

    Ako cu da gladujem a ova zapadna stoka da posrne ,moze.Udri Putine

  • Nikolas

    17. novembar 2023 | 07:58

    SVI FASISTI KOJI SU POKRENULI RAT U UKRAJINI PROTIV RUSIJE BICE PREBACENI U MOSKVU GDE CE IM BITI SUDJENO ZA ZLOCINE A RUSIMA SU VADILI ORGANE !!! SLAVA PUTINU !!! SLAVA RUSIJI !!! NATO NECE POBEDITI!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA