Vreme čitanja: oko 3 min.

Arapsko selo služi u izraelskoj vojsci: Oni su Druzi i ponosni su na ono što rade

Vreme čitanja: oko 3 min.

U selu Hurfeiš uglavnom su ostale žene nakon što su mnogi muškarci otišli ​​da se pridruže izraelskoj vojsci na linijama fronta, i ponosni su na to.

  • 3
Druzi Arapi koji služe u izraelskoj vojsci Foto: Profimedia/AFP/Jalaa MAREY

U selu Hurfeiš u blizini granice Izraela sa Libanom u kojem žive Druzi, arapska manjinska zajednica, uglavnom su ostale žene nakon što su mnogi muškarci otišli ​​da se pridruže izraelskoj vojsci na linijama fronta, i ponosni su na to.

Ova zajednica u Galileji, blistavo ukrašena zastavama Izraela i Druza, bila je crvena od patriotskog žara otkako su militanti Hamasa iz Gaze probili militarizovanu granicu sa Izraelom, oko 200 kilometara južno.

Napad je ostavio oko 1.200 mrtvih na izraelskoj strani, uglavnom civila ubijenih 7. oktobra, prema najnovijim zvaničnim izraelskim podacima.

Izrael je uzvratio nemilosrdnom kampanjom bombardovanja, uz kopnenu ofanzivu u Gazi. Na palestinskoj teritoriji ubijeno je više od 11.000 ljudi, uglavnom civila, prema najnovijim podacima ministarstva zdravlja u Gazi koju vodi Hamas.

Daleko na severu, Hamasov napad bez presedana na južni Izrael stavio je Hurfeiš u pripravnost i podstakao ga u akciju da podrži trupe.

Lokalna fabrika je preuređena za proizvodnju vojnih uniformi.

Automobili su prošarani plavo-belim nalepnicama - bojama izraelske zastave - sa arapskim pismom.

Od 7.000 seljana, gotovo 80 ​​odsto radi u nacionalnoj odbrani, u vojsci, policiji, obaveštajnim službama ili zatvorima, rekao je za AFP Hasan Rabak, vođa oružane grupe za samoodbranu formirane nakon neviđenog napada Hamasa.

Hurfeiš je čak dobio nadimak "selo Tsahal", akronim na hebrejskom jeziku za izraelsku vojsku.


Druzi Arapi koji služe u izraelskoj vojsci Foto: Profimedia/AFP/Jalaa MAREY

Patroliranje severom

Ljudi iz Hurfeiša pomažu da se osigura sever, gde je prekogranična razmena vatre intenzivirana od 7. oktobra, uglavnom između saveznika Hamasa Hezbolaha i izraelskih snaga.

"Mi smo veoma blizu libanske granice, na četiri kilometra vazdušne linije, a u našem selu nemamo ogradu. Tako da imamo dva vozila koja stalno patroliraju", rekao je Rabak.

Grupa od 20 muškaraca vozi krivudavim putevima, uz zvuk izraelske artiljerije koja puca prema južnom Libanu u pozadini.

Druzi, verska zajednica koja potiče iz različitog ogranka islama, živela je pre 1.000 godina u ovom planinskom regionu, podeljenom između tri zemlje zahvaćene ratom. Uglavnom su u Siriji i Libanu, ali i u Izraelu. Neki žive u Jordanu.

U svakoj zemlji, Druzi su se iz verskih razloga opredelili da se posvete lokalnoj zastavi.

"Svaki Druz je teologijom povezan sa zemljom koja mu dozvoljava da tamo živi. To je nepokolebljiva veza", rekao je politički lider Hurfeiša Mofed Marei.

Druzi čine blisko povezanu zajednicu koja čini dva procenta izraelske populacije, uključujući i Druze stanovnike anektirane Golanske visoravni koji uglavnom odbijaju izraelsko državljanstvo.

Sve u svemu, arapski Izraelci čine oko 20 posto stanovništva Izraela.

Druzi Arapi koji služe u izraelskoj vojsci Foto: Profimedia/AFP/Jalaa MAREY

Misija "odbraniti"

U svojoj kancelariji, Marei, i sam penzionisani pukovnik, okačio je veliku uljanu sliku svog brata Nabiha Mareija, visokog oficira ubijenog 1990-ih.

Lokalni muzej posvećen je borcu samouverenog izgleda koji je sa 18 godina odrazio tu osobinu tako što je direktno pisao tadašnjem ministru odbrane da uđe u vojnu jedinicu po svom izboru.

"Za njega je to bilo - padobranac ili ništa", rekao je Marei smeškajući se. "Otvorio je put za sve nas. Od tada imamo niz mogućnosti."

Ovaj stav je u srcu izraelskih Druza, koji su dobro zastupljeni u elitnim jedinicama, rekao je izraelski vojni oficir za AFP pod uslovom da ostane anoniman.

Prema Mareiju, više od "40 pripadnika (Druza) zajednice" ubijeno je poslednjih nedelja, uglavnom tokom vojne operacije potiskivanja napadača Hamasa 7. oktobra.

Od tada je život izgubilo ukupno više od 300 izraelskih vojnika, uključujući 42 ubijena u Gazi otkako je Izrael započeo kopnene operacije na toj teritoriji.

Među poginulim Izraelcima je i potpukovnik Alim Saad.

U druzskom selu Januh-Jat, u susednom Hurfeišu, stotine žena u belim feredžama i muškaraca u uniformama učestvovale su prošle nedelje u verskoj ceremoniji u čast vojnika koji je ubijen u sukobima 9. oktobra sa militantima Hezbolaha samo nekoliko kilometara dalje.

"Evakuisao je svoje vojnike i vratio se sam", rekao je sa suzama u očima njegov brat Kamal Saad, takođe vojnik. "Žrtvovao se da nam ne urade ono kao što su uradili na jugu."

Alim Sad je umro ispunjavajući misiju "da ustane i brani građane Izraela", rekao je njegov brat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    19. novembar 2023 | 13:46

    Oni su kao kosovski Goranci.....islamske veroispovesti su i priznaju samo Srbiju i srpski jezik.......

  • alal vera alal vera

    19. novembar 2023 | 15:57

    na PRAGERU možete videti mnogo zanivljivih kratkih videa (spotova)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA