Vreme čitanja: oko 2 min.

Gotovo 450 pacijenata u bolnici možda je bilo izloženo HIV-u i hepatitisu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do sada nije prijavljena nijedna infekcija među pacijentima, saopštila je bolnica

  • 0
Vađenje krvi analiza krvi transfuzija dobrovoljno davanje krvi Foto-ilustracija: Shutterstock

Stotine pacijenata u bolnici Salem u Masačusetsu verovatno je bilo izloženo hepatitisu B, hepatitisu C i HIV-u, saopštila je bolnica, prenosi javlja "ABC News".

Gotovo 450 pacijenata koji su bili podvrgnuti endoskopiji u bolnici - koja se nalazi tridesetak kilometara severoistočno od Bostona - možda je bilo izloženo u periodu od dve godine, navodi se u saopštenju bolnice Salem objavljenom u sredu i dostavljenom "ABC News"-u.

Endoskopske procedure se dešavaju kada lekar ubacuje instrument nalik cevi u telo da bi pogledao unutra. Vrste endoskopskih procedura uključuju one kao što su bronhoskopije, kolonoskopije i laparoskopije.

Bolnica Salem kaže da su pacijenti možda bili izloženi tokom davanja IV lekova "na način koji nije u skladu sa našom najboljom praksom".

Bolnica je saopštila da je ranije ove godine obaveštena o incidentima i da je ispravila praksu i obavestila svoje timove za kontrolu kvaliteta i infekcije.

Bolnički zvaničnici nisu dali nikakve detalje o tome kako je došlo do izlaganja ili kako je greška ispravljena.

Bolnica Salem saopštila je da sarađuje sa Odeljenjem za javno zdravlje Masačusetsa od kada je saznala za izloženost i nakon pregleda "utvrdili smo da je rizik od infekcije za pacijente od ovog događaja izuzetno mali", navodi se u saopštenju.

"Bolnica Salem je obavestila sve potencijalno pogođene pacijente, uspostavila dežurnu liniju s osobljem kliničara da odgovori na pitanja, pružamo besplatan skrining i svu neophodnu podršku", navodi se u saopštenju.

"Do danas nema dokaza o bilo kakvim infekcijama koje su rezultat ovog incidenta", dodaje se.

Odeljenje za javno zdravlje Masačusetsa saopštilo je da je izvršilo istragu na licu mesta u bolnici i da je radilo sa timom za kontrolu infekcije kako bi se rešila situacija.

"DPH je savetovao bolnicu da pismeno obavesti sve pogođene pacijente o potencijalnoj izloženosti patogenima koji se prenose krvlju i da ponudi besplatnu naknadnu negu, uključujući testiranje", saopštilo je odeljenje.

Portparol Masa Brigama – koji je vlasnik bolnice Salem – rekao je da su testovi na hepatitis B, hepatitis C i HIV standardni testovi za izloženost ove vrste.

Portparol je takođe naglasio da postoji mali rizik od infekcije i ako pacijenti nisu obavešteni, ne treba ih brinuti.

"Bezbednost naših pacijenata je naš najveći prioritet i preduzeli smo više korektivnih radnji kao odgovor na ovaj događaj", navodi se u saopštenju Masa Brigama.

"Iskreno se izvinjavamo onima koji su pogođeni i ostajemo posvećeni pružanju visokokvalitetne, saosećajne zdravstvene zaštite našoj zajednici."

Iako postoji vakcina protiv hepatitisa B, ne postoje vakcine koje sprečavaju infekciju hepatitisom C i HIV-om.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, hepatitis B i C se mogu lečiti antivirusnim medijacijama, pri čemu je ovaj drugi izlečiv u 95% slučajeva.

HIV nije izlečiv, ali se može lečiti antiretrovirusnom terapijom. Lek smanjuje virusno opterećenje u telu pacijenta, čineći virus praktično nevidljivim i, prema tome, neprenosivim.

(Telegraf.rs)

Video: Novi standardi za sva vozila, izmešta se pogon GSP-a iz naselja Belvil na Novom Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA