Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska izdvaja 50 miliona evra za žrtve oluja u Bretanji i Lamanšu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oluje Kiran i Domingos koje su uzrok nekoliko smrtnih slučajeva u Francuskoj, prouzrokovale su štetu u iznosu od skoro 1,3 milijarde evra

  • 1
Francuska oluja Kiran nevreme Foto: Tanjug/AP

Francuski ministar za ekološku tranziciju Kristof Bešu danas je najavio vanredan "fond za hitne slučajeve" u iznosu od 50 miliona evra za saniranje posledica štete izazvane olujama Kiran i Domingo u Bretanji i Lamanšu početkom novembra, saopštio je danas ministar za ekološku tranziciju Kristof Bešu.

"To je prvi deo od 50 miliona evra koji će posebno biti namenjen pošumljavanju. Imamo skoro 20 stabala u određenim državnim šumama u Finisteru koja su počupana i za koja ne postoji procedura za obeštećenje. Pričinjena je šteta lokalnim samoupravama koja se ne može uzeti u obzir jer se oluja u kontinentalnoj Francuskoj ne priznaje kao prirodna katastrofa", naveo je Bešu, prenosi Figaro.

Oluje Kiran i Domingos koje su uzrok nekoliko smrtnih slučajeva u Francuskoj, prouzrokovale su štetu u iznosu od skoro 1,3 milijarde evra.

Regioni Bretanja, Normandija, Nord-Pa-de-Kale, Nova Akvitanija i Korzika su najviše pogođeni dvema olujama.

Nekoliko dana nakon oluje, 10. novembra, predsednik Emanuel Makron je tokom posete Bretanji obećao da će se oluje tretirati kao stanje prirodne katastrofe „ gde god je to moguće”.

Međutim, Bešu je u četvrtak naveo da za pogođene opštine nije priznato stanje prirodne katastrofe.

"Što se tiče obeštećenja, ciklon je prirodna katastrofa, poplava je prirodna katastrofa, oluja nije prirodna katastrofa“, objasnio je ministar.

On je takođe naveo da je "na zahtev predsednika formiran fond za hitne slučajeve i solidarnost koji će omogućiti vanrednu podršku stanovnicima Bretanje, koji su bili pogođeni olujama Kiaran i Domigos".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    18. novembar 2023 | 02:35

    A u Zemunu nakon poplave i dalje zive ljudi kao da je poplava u strahu od svake kisice. Nista nisu dobili! Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA