Vreme čitanja: oko 3 min.

Danijel preživeo masakr u školi, mama jedva uspeva da ga leči: "Ako nije pogođen metkom ne znači da je dobro"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danijel sada ima 11 godina i za sebe, ali i svoje drugove kaže da nisu isti kao pre tragedije koja ih je zadesila

  • 0
Teksas Uvalde škola pucnjava dečak plače Foto-montaža: Tanjug/AP, Pixabay

Danijel Ruiz uspeo je da preživi smrtonosni napad u osnovnoj školi u Uvaldeu, koji se dogodio u maju prošle godine. U masakru život je izgubilo 19 njegovih drugara i dve nastavnice.

On je kobnog dana uspeo da pobegne kroz razbijeno staklo u učionici 109 i tako se spase.

Danijel sada ima 11 godina i za sebe, ali i svoje drugove kaže da nisu isti kao pre tragedije koja ih je zadesila.

"Ponekad, kada me anksioznost natera da izađem, poželim da se vratim u četvrti razred i probudim se i kažem da je ovo bio samo loš, loš san. Moji prijatelji, rođaci i ja nikada više nećemo biti isti. Nedostaje mi da budem srećan. Mrzim kako ne mogu da sprečim da mi se to što se desilo vrti u glavi, često razmišljam o stvarima koje mogu da krenu loše", tekao je Danijel.

Ubistvo oružjem je vodeći uzrok smrti dece koja žive u SAD, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a oko 132 osobe svakog dana podlegnu povredama izazvanim oružjem. Ipak, ove mučne statistike ne obuhvataju u potpunosti ili na adekvatan način pravu i trajnu štetu koja je naneta učesnicima.

Deca koja su preživela, poput Danijela imaju mentalne, fizičke i emocionalne ožiljke. Čak i kada imaju pristup kvalitetnoj mentalnoj podršci, suočavaju se sa brojnim teškim bitkama koje utiču na njihov kvalitet života. Ponekad, zauvek.

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Health Affairs, u periodu od godinu dana nakon pucnjave, troškovi zdravstvene zaštite preživelih porasli su za oko 34.884 dolara, ili 17,1 puta.

Studijom su obuhvaćena samo deca koja su imala povezana potraživanja iz zdravstvenog osiguranja.


S obzirom na to da je zdravstveno osiguranje mnogoj deci nedostupno, ništa ne garantuje da će se ono ikada u potpunosti oporviti od traume.

"Ja sam samohrani roditelj koji to radi sam, tako da svi sastanci koje on ima ili imaju moja ostala deca podrazumevaju da moram da propustim posao i to mi čini tako teškim", rekla mi je Briana Ruiz, Danijelova mama.

Ona kaže da ju je Danijelovo lečenje skupo koštalo, a takođe se plašila i da će zbog duga ostati bez doma.

"Kada Danijel ima loše dane, ne mogu uvek da priuštim da ga ostavim kod kuće i osiguram da je mentalno dobro, jer ako ostanem kod kuće neću moći da platim račune, a to ne mogu da dozvolim sebi", rekla je ona.

Doktor Četan Satija kaže da američki zakonodavci još uvek nemaju volju da donesu zakon o kontroli oružja kako bi suzbili epidemiju naselja koja je pogodila tu zemlju.

Džil Emanuel, potpredsednica instituta za um deteta smatra da celokupno društvo mora da se posveti mentalnim i emotivnim potrebama mladih koji uspevaju da prežive tragediju.

Sa druge strane Brianu Ruiz, želi da što više ljudi shvati da to što njeno dete nije pogodio metak ne znači da je "savršeno dobro i da može da nastavi sa svojim životom".

Ona se nada da će njen sin jednog dana ponovo biti onakav dečak kao ranije.

"Niko ne vidi sav bes i neizvesnost sa kojima se ova deca bore do kraja života. Njihov svet s eokrenuo naglavačke u nekoliko sekundi. Moj sin kaže d ai danas čuje kako se metak odbija od njegovih stvari. Seća se buke koju je metak proizveo kada je pogodio drugaricu iz razreda, čuo je vriske nje i njegove nastavnice. To su stvari koje neće nestati tako lako", rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Masakr u Teksasu: Osamnaestogodišnjak usmrtio 19 učenika i 2 učitelja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA