Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada bi trebalo da pusti ljude da umru: Teške optužbe protiv premijera zbog navodne izjave u jeku pandemije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski premijer Sunak je navodno rekao "samo pusti ljude da umru", saznaje se u istrazi o pandemiji kovida

  • 0
Korona virus, koronavirus, Velika Britanija, Engleska, sahrana dečaka Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da bi vlada trebalo da "samo pusti ljude da umru" tokom pandemije kovida, a ne da uvede drugo nacionalno zatvaranje, navodi se u istrazi o tome kako se Britanija nosi sa krizom čula se u ponedeljak, javlja Rojters.

Patrik Valans, koji je bio glavni vladin naučni savetnik tokom pandemije kovida, napravio je belešku u svom dnevniku 25. oktobra 2020. o sastanku na kom su učestvovali tadašnji premijer Boris Džonson i Sunak, koji je tada bio ministar finansija.

U dnevniku koji je prikazan u istrazi zabeležio je kako je Dominik Kamings, Džonsonov najviši savetnik tokom pandemije, preneo Valansu ono što je rekao da je čuo na sastanku.

Valans je citirao Kamingsa u svom dnevniku koji je rekao: "Riši misli da samo pusti ljude da umru i to je u redu. Sve ovo izgleda kao potpuni nedostatak vođstva."

Portparol Sunaka rekao je da će premijer izneti svoj stav kada bude davao dokaze u istrazi "umesto da odgovara na svaki deo po komadu".

Istraga ispituje odgovor vlade na pandemiju koronavirusa koja je zatvorila velike delove ekonomije i ubila više od 220.000 ljudi u Britaniji. Trebalo bi da traje do leta 2026.

Visoki vladini zvaničnici su više puta govorili da vlada nije bila spremna za pandemiju i da je "toksična" i "mačo" kultura ometala odgovor na zdravstvenu krizu.

Opasnost za Sunaka je da dokazi u istrazi potkopavaju njegov pokušaj da se predstavi kao promena nakon haotičnog rukovodstva Džonsona, iako je bio jedan od najviših ministara u toj vladi.

Prethodni dokazi su pokazali da ga je jedan vladin naučni savetnik nazvao "Dr Smrt" zbog njegove politike "jedni napolju da pomogneš" u leto 2020. godine, koja je subvencionisala obroke u pabovima i restoranima, ali su ga zdravstveni stručnjaci kritikovali zbog širenja virusa.

(Telegraf.rs)

Video: Biciklista prelazio preko pruge kada je na njega naleteo voz: Sam Bog ga je pogledao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA