≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Umro je čovek kojeg smo znali kao gradskog siromaha": Pogledajte kako je živeo, a iza njega ostali milioni!

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Svi smo ga viđali po gradu u iznošenoj odeći - kako se vozi na kosilici, odlazi do prodavnice, kako stoji parkiran duž glavnog puta i čita novine ili posmatra automobile kako prolaze"

  • 0
Geoffrey Holt Nju Hempšir Foto: Tanjug/AP

Džefri Holt je bio skroman kao čuvar parka mobilnih kućica u Hinsdejlu u Nju Hempširu, gde je živeo jednostavnim, ali zanimljivim životom.

Stanovnici su viđali Holta po gradu u iznošenoj odeći - kako se vozi na kosilici, odlazi do prodavnice, kako stoji parkiran duž glavnog puta i čita novine ili posmatra automobile kako prolaze.

Radio je čudne poslove za druge, ali je retko napuštao grad. Uprkos tome što je srednjoškolcima davao časove vožnje, Holt je odustao od vožnje automobila. Umesto toga odlučio se za bicikl i na kraju za kosilicu. Njegova mobilna kućica u parku bila je uglavnom prazna, bez nameštaja - bez televizora i kompjutera. Noge kreveta su prolazile kroz pod.

"Činilo se da ima ono što je želeo, ali nije želeo mnogo", rekao je Edvin Smit, Holtov najbolji prijatelj i bivši poslodavac.

Ali Holt je umro ranije ove godine sa tajnom - bio je multimilioner i sve je ostavio svojoj zajednici od 4.200 ljudi.

Njegov testament je imao kratka uputstva: 3,8 miliona dolara gradu Hinsdejlu za dobrobit zajednice u oblastima obrazovanja, zdravlja, rekreacije i kulture.

Geoffrey Holt Nju Hempšir Foto: Tanjug/AP

"Mislim da niko nije imao pojma da je bio toliko uspešan", rekao je Stiv Diorio, predsednik gradskog odbora koji je povremeno mahao Holtu iz svog automobila.

"Znam da nije imao puno porodice, ali ipak, ostaviti to gradu u kome je živeo... To je ogroman dar", rekao je on.

Nije bilo zvaničnog skupa na kojem bi se razgovaralo o idejama za novac pošto su lokalni zvaničnici obavešteni u septembru. Neki stanovnici su predložili nadogradnju sata u gradskoj većnici, restauraciju zgrada, možda kupovinu nove mašine za brojanje glasačkih listića u čast Holta, koji je uvek vodio računa da glasa. Druga mogućnost je uspostavljanje onlajn kursa za obuku vozača.

"Hinsdejl će ostavljeni novac iskoristiti veoma štedljivo kao što je to učinio gospodin Holt", rekla je Ketrin Linč, gradska administratorka.

Holtov najbolji prijatelj Smit, bivši državni zakonodavac koji je postao izvršitelj Holtovog imanja, saznao je za njegovo bogatstvo poslednjih godina.

Znao je da je Holt, koji je umro u junu u 82. godini, imao različita interesovanja, poput sakupljanja stotina modela automobila i vozova koji su ispunjavali njegove sobe, pokrivali kauč i širili se u šupu. Takođe je sakupljao knjige o istoriji, a među njegovim omiljenim temama su Henri Ford i Drugi svetski rat. Holt je takođe imao veliku kolekciju ploča, uključujući Mocarta.

Smit je takođe znao da je Holt, koji je ranije u životu radio kao menadžer proizvodnje u mlinu za žito koji je zatvoren u obližnjem Bratlboru u Vermontu, uložio svoj novac. Holt bi našao mirno mesto za sedenje blizu potoka i proučavao bi finansijske publikacije.

Geoffrey Holt Nju Hempšir Foto: Tanjug/AP

Holt se poverio Smitu da su njegove investicije bile bolje nego što je ikada očekivao i da nije bio siguran šta da radi sa novcem. Smit je predložio da se seti grada.

Jedna od prvih Holtovih ulaganja u zajednički fond bila je komunikacija, rekao je Smit. To je bilo pre mobilnih telefona.

Holtova sestra, 81-godišnja Alison Holt iz Laguna Vudsa u Kaliforniji, rekla je da je znala da je njen brat ulagao i da se seća da su štednja novca i ulaganje bili važni za njihovog oca.

"Džefri je imao smetnje u učenju. Imao je disleksiju. Bio je veoma pametan na određene načine. Kada je u pitanju pisanje ili pravopis, on je bio izgubljen slučaj. A moj otac je bio profesor. Dakle, mislim da se Džefri osećao kao da je razočarao mog oca, a možda je čuvanje tog novca bio način da se takmičimo", rekla je ona.

Rekla je da Džefriju nije potrebno mnogo da bi bio srećan, da nije želeo da skrene pažnju na sebe i da se možda plašio preseljenja. Jednom je odbio unapređenje u mlinu zbog čega bi morao da se preseli.

Geoffrey Holt Nju Hempšir Foto: Tanjug/AP

"Uvek mi je govorio da mu je glavni cilj u životu da se uveri da niko ništa ne primeti", rekla je ona, dodajući da bi on rekao "ili ćeš možda upasti u nevolje".

Nisu mnogo pričali o novcu, iako bi je često pitao da li joj nešto treba.

Ali izgledalo je da se nikada nije žalio. Takođe, nije uvek bio sam. Kao mladić bio je kratko oženjen i razveo se. Godinama kasnije, zbližio se sa ženom u parku mobilnih kućica i preselio se kod nje. Umrla je 2017.

Ni Alison ni Džefri nemaju dece.

Geoffrey Holt Nju Hempšir Foto: Tanjug/AP

Holt je doživeo moždani udar pre nekoliko godina i radio je sa terapeutom Džimom Ferijem, koji ga je opisao kao promišljenog, intelektualnog i plemenitog.

Holt je imao probleme sa pokretljivošću nakon moždanog udara zbog čega više nije vozio svoju kosilicu.

Stanovnici se nadaju da će Hinsdejl biti malo više primećen nakon poklona jednog svog stanovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA