≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekstremna desnica u vođstvu na izborima u Holandiji?!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izlazna anketa za holandske izbore navodi da je krajnje desničarski, antiislamski populista Gert Vilders osvojio najviše glasova

  • 4
Gert Vilders Foto: Tanjug/AP

Izlazna anketa za holandske izbore navodi da je krajnje desničarski, antiislamski populista Gert Vilders osvojio najviše glasova.

Političar krajnje desnice Gert Vilders objavio je video na društvenim mrežama dok slavi da je PVV osvojio najviše poslaničkih mesta, prema prvoj izlaznoj anketi.

Vidlere je objavio da je njegova stranka osvojila 35 mandata.

Njegova Partija slobode (PVV) holandskog krajnje desničarskog političara Gerta Vildera osvojiti najviše glasova na opštim izborima u zemlji, pokazala je izlazna anketa objavljena ubrzo nakon što je glasanje zatvoreno u sredu, javlja DW.

Anketa je predviđala da bi PVV mogao da osvoji do 35 odsto podrške, dok je levičarski savez Zelenih i laburista postavljen na drugo mesto sa 26 odsto podrške. Ruteov VVD trebalo je da osvoji 23% glasova, ako se izlazna anketa nacionalnog emitera NOS pokaže tačnom.

Rezultat stavlja Vildersa u red da vodi pregovore o formiranju nove vladajuće koalicije i mogućnosti da postane sledeći premijer Holandije.

Izlazna anketa daje PVV-u 35 mesta u Donjem domu parlamenta od 150 mesta, što je više nego duplo više od 17 koliko je osvojio na prošlim izborima.

Ankete pokazuju da jena drugom mestu Zeleno-laburistički savez sa 26 mandata.

Na trećem mestu je Narodna partija za slobodu i demokratiju premijera Marka Rutea sa 23 mesta, dok je na četvrtom Novi društveni ugovor sa 20 mandata.

Mnoge stranke su ranije saopštile da neće ući u koaliciju sa Vildersom, tako da još nije jasno ko će formirati novu vlast i sve će zavisiti od postizbornih koalicija.

Liderka liberalne Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD), Dilan Ješljigoz-Zegerius, napravila je presedan rekavši da bi sarađivala sa Vildersom ako njena stranka dobije najviše glasova, iako je koliko juče odbacila mogućnost da Vildersa podrži kao premijera, ako on osvoji najveći broj glasova.

Ukoliko VVD trijumfuje, Ješiljgoz-Zegerijus, bivša izbeglica koja se zalaže za strožiju kontrolu migracija, mogla bi da postane prva žena premijer Holandije.

Frans Timermans, bivši visoki zvaničnik EU koji se vratio u Holandiju da predvodi savez zelene levice i laburista, apelovao je na glasače da se drže podalje od vlade u kojoj krajnja desnica igra glavnu ulogu.

Ovim izborima završiće se 13 godina duga vladavina dosadašnjeg premijera Marka Rutea koji se nije kandidovao.

(Telegraf.rs)

Video: Timovi za spasavanje u pripravnosti: Pripadnici Sektora za vanredne situacije obišli mesta oko Lima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. novembar 2023 | 22:00

    NA ZAPADU NISTA NOVO !!!!

  • Silvija

    23. novembar 2023 | 02:26

    On se bori za svoj narod,Holandjani su izgradili svoju zemlju posle rata ,siromastina velika bila,Sada dolaze sa svih strana ,prave izbeglice,lazne izbeglice,to treba nahraniti,stanove naci ,decu smetiti u skole à posla nema Dosadilo Holandjanima da placaju narodni porez à od poreza odvajaja se za izbeglice,za siromasne u drugim zemljama,kada izbije negde rat onda se salju milioni evra za oruzje a svom narodu itekako siromasnim slabo se pomaze ,Nisu svi siromasni ali brojke ne lazu Pa nije cudo sto su ga izabrali,zbog pretnji od islamita/muslimana i strepnje za njegov zivot on zivi kao zatvorenik vec godinama,Njegov cilj je ,pomogni prvo svom narodu koji su ovu zemlju izgradili ,Holandjani se malo i umorili od humanosti /dobrote

  • MILE

    23. novembar 2023 | 07:19

    Pre dvadesetak godina citao sam tekst kako evropska unija planira da osnuje vojnu iili policijsku formaciju a radi brzih dejstava zbog mogucih vecih nereda od strane islamistickog pokreta. Namera im je bila da osnuju tu formaciju zbog takozvane simulacie mogucih desavanja u buducnosti. Hteli su migrante, sada dobijaju ,,desne'' vlade, ne bih dalje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA