Vreme čitanja: oko 2 min.

Bajden i Trudo se oglasili zbog eksplozije na Nijagari: "Ovo izuzetno ozbiljno shvatamo"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Eksplozija se dogodila na američkoj strani mosta "Duga", koji povezuje dve zemlje preko reke Nijagare

  • 0
Nijagarini vodopadi, granični prelaz eksplozija Foto: Tanjug/AP

U eksploziji automobila koja se danas dogodila na američkoj strani američko-kanadskog mosta u Nijagarinim vodopadima dve osobe su poginule, što je dovelo do zatvaranja četiri granična prelaza u toj oblasti, saopštile su vlasti, prenosi AP.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da zvaničnici "ovo izuzetno ozbiljno shvataju", a Bela kuća je saopštila da predsednik SAD Džo Bajden "pomno prati razvoj događaja".

Dve preminule osobe bile su u vozilu, rekao je zvaničnik za sprovođenje zakona za AP. Zvaničnik nije bio ovlašćen da javno razgovara o detaljima istrage i razgovarao je za AP pod uslovom da ostane anoniman.

"Ovo je očigledno veoma ozbiljna situacija", rekao je kanadski premijer Džastin Trudo.

Nijagarini vodopadi, eksplozija Džastin Trudo Foto: Tanjug/AP

Eksplozija se dogodila na američkoj strani mosta "Duga", koji povezuje dve zemlje preko reke Nijagare. Tri druga mosta između zapadnog Njujorka i Ontarija brzo su zatvorena iz predostrožnosti, a međunarodni aerodrom Bafalo-Nijagara počeo je bezbednosne provere svih automobila i saopštio putnicima da očekuju dodatne preglede.

Trudo je rekao da se razmatraja aktiviranje "dodatnih mera" na graničnim prelazima širom Kanade.

"Fox News" je saopštio, pozivajući se na svoj izvore, da se radi o "pokušaju terorističkog napada".

Terenska kancelarija FBI u Bafalu saopštila je da istražuje eksploziju, a da su na lice mesta izašli i istražitelji Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv.

Na fotografijama i video snimcima koje su snimili prolaznici i objavili na društvenim mrežama vidi se gust dim, plamen na trotoaru i separe za obezbeđenje koje je zapalio plamen.

Video snimci pokazuju da je požar izbio u zoni carinske i granične zaštite SAD istočno od glavnog kontrolnog punkta za vozila.

Govoreći za WGRZ-TV, svedok Majk Ginter je rekao da je video vozilo kako juri ka prelazu sa američke strane granice kada je skrenulo da izbegne drugi automobil, udarilo u ogradu i eksplodiralo.

"Odjednom se podigao u vazduh i onda je to bila vatrena lopta viša od deset metara. Nikad nisam video ništa slično", rekao je on.

Iz državnog parka Nijagarini vodopadi, Melisa Rafalou je rekla da je videla "ogromni oblak crnog dima" kako se diže iznad graničnog prelaza, otprilike 45 metara od popularne turističke destinacije.

"Nismo čuli eksploziju jer su vodopadi bili preglasni", rekla je ona za AP.

Ubrzo je stigla policija, pozivajući posetioce da se raziđu dok su počeli da zatvaraju ulicu.

Državni tužilac SAD-a, generalni tužilac Merik Garland i guvernerka Njujorka Keti Hočul bili su obavešteni o situaciji, saopštile su njihove kancelarije.

Komisija za most Nijagarinih vodopada izvestila je da su sva četiri njena prelaza - ostali su Luiston, Virpul i Most mira - zatvorena.

Oko 6.000 vozila prelazi preko mosta "Duga" svakog dana, prema podacima američke Federalne administracije za autoputeve. Oko pet odsto je kamionski saobraćaj, prema federalnim podacima.

Prema podacima, most, izgrađen 1941. godine, dugačak je nešto više od 439 metara, a glavni raspon je napravljen od čelika.

(Telegraf.rs)

Video: Čačak siguran od poplava: Osim blagog porasta vodostaja za sada nije došlo do izlivanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA