Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika akcija protiv Hamasa širom Nemačke: "Islamisti i antisemiti se ovde ne mogu osećati bezbedno"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stotine policajaca pretreslo je u četvrtak ujutru imovinu pripadnika i sledbenika Hamasa u Nemačkoj

  • 1
Nemačka policija, akcija protiv pristalica i simpatizera Hamasa Foto: Tanjug/AP

Stotine policajaca pretreslo je u četvrtak ujutru imovinu pripadnika i sledbenika Hamasa u Nemačkoj, nakon formalne zabrane bilo kakve aktivnosti te militantne grupe ili podrške toj militantnoj grupi, javlja AP.

Nemačka vlada je primenila zabranu 2. novembra i raspustila Samidun, grupu koja je stajala iza proslave napada Hamasa na Izrael 7. oktobra u Berlinu.

Nemačka domaća obaveštajna služba procenjuje da Hamas ima oko 450 članova u toj zemlji. Njihove aktivnosti se kreću od izražavanja simpatija i propagandnih aktivnosti do finansiranja i prikupljanja sredstava za jačanje organizacije u inostranstvu.

"Nastavljamo našu doslednu akciju protiv radikalnih islamista", rekla je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser.

"Zabranom Hamasa i Samiduna u Nemačkoj, poslali smo jasan signal da nećemo tolerisati bilo kakvo veličanje ili podršku Hamasovog varvarskog terora protiv Izraela."

Racije, koje su se uglavnom dešavale u Berlinu, imale su za cilj da sprovedu zabrane i da dalje istraže grupe, navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Ukupno 16 nekretnina pretreslo je 500 policajaca u Berlinu i državama Donja Saksonija, Severna Rajna-Vestfalija i Šlezvig-Holštajn.

Nemačka policija, akcija protiv pristalica i simpatizera Hamasa Foto: Tanjug/AP

Samo u Berlinu, više od 300 policajaca izvršilo je pretrese na 11 lokacija kako bi oduzeli dokaze i imovinu. Sedam pretraga se odnosilo na Hamas, a četiri na Samidun. Pretresi su se uglavnom odvijali u kućama pristalica i u prostorijama palestinskog udruženja, javila je nemačka novinska agencija dpa.

Nemačka je suzbila grupe koje podržavaju antisemitizam nakon poslednjeg rata između Izraela i Hamasa.

Policija je u utorak izvršila raciju u domovima 17 ljudi u južnoj nemačkoj pokrajini Bavarskoj koji su optuženi za širenje antisemitskog govora mržnje i pretnji Jevrejima na internetu. Nemačka policija je 16. novembra izvršila raciju na 54 lokacije širom zemlje u istrazi o organizaciji sa sedištem u Hamburgu za koju se sumnja da promoviše ideologiju iranskog rukovodstva i verovatno podržava aktivnosti Hezbolaha u Nemačkoj.

"Pomno pratimo islamističku scenu", rekao je Faeser.

"Islamisti i antisemiti se nigde ovde ne mogu i ne smeju osećati bezbedno."

Ona je rekla da su članovi i pristalice Hamasa u Nemačkoj takođe posvećeni uticaju na politički i društveni diskurs u zemlji.

Hamas je obećao da će uništiti Izrael i odgovoran je za mnoge samoubilačke i druge smrtonosne napade na civile i izraelske vojnike. Nakon upada grupe u Izrael u oktobru, Izrael je obećao da će uništiti Hamas.

Američki Stejt department proglasio je Hamas terorističkom grupom 1997. Evropska unija i druge zapadne zemlje takođe ga smatraju terorističkom organizacijom.

(Telegraf.rs)

Video: Eli Naht gost u studiju Telegrafa: Otkrio je kakva situacija u Ašdodu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lory

    24. novembar 2023 | 19:51

    Treba Njemacka da ih izbaci sve napolje,previse problema sa njima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA