Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropski bezbednosni zvaničnici upozoravaju: Povećan je rizik od islamističkih napada

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neimenovani britanski bezbednosni zvaničnik rekao je da će rat u Gazi verovatno postati najveće regrutno mesto za islamističke militante od rata u Iraku 2003. godine

  • 2
terorista ilustracija Foto: Pixabay/ Ilustracija

Evropski bezbednosni zvaničnici upozoravaju na sve veći rizik od napada radikalizovanih islamista nakon izbijanja rata u Pojasu Gaze i ističu da najveću pretnju predstavljaju napadači "vukovi samotnjaci" koje je teško pratiti.

Više od 10 obaveštajnih i policijskih zvaničnika u pet evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku, reklo je Rojtersu da pojačavaju nadzor islamističkih militanata.

Ovo će dodatno opteretiti resurse koji su već opterećeni suočavanjem sa pretnjama iz Rusije, Kine i Irana, navodi agencija.

Neimenovani britanski bezbednosni zvaničnik rekao je da će rat u Gazi verovatno postati najveće regrutno mesto za islamističke militante od rata u Iraku 2003. godine.

Nemački zvaničnik kaže da su ga kolege iz obaveštajne zajednice obavestile da je pretnja civilima najveća u novijoj istoriji Nemačke, a Johen Kopelke koji vodi najveći nemački policijski sindikat navodi da najveća opasnost preti od "samoradikalizovanih" militanata.

"Samo je pitanje vremena kada će ovi ljudi izvršiti zločine. Ne radi se uvek o tome da oni imaju bombe. Mogu da ulete kolima na skup ili da napadnu nožem", rekao je Kopelke.

U dva napada islamističkih militanata u Francuskoj i Belgiji prošlog meseca ubijene su tri osobe, a ove dve zemlje, zajedno sa Austrijom, Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom, podigle su nivoe uzbune od terorističke pretnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    25. novembar 2023 | 06:44

    Što ih onda primate?

  • Canadijan

    25. novembar 2023 | 07:26

    Sva sreća da imam od tate i gazde papire canadske mene niko ne pogleda samo mi rekne tenkju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA