Vreme čitanja: oko 3 min.

Nemačka i SAD imaju novi tajni plan za Ukrajinu?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nemačko-američki plan je da snabdevanje Kijeva bude u tolikoj meri da ukrajinska armija zadrži sadašnji front, ali da bude vojno nesposobna da ponovo zauzme okupirane teritorije

  • 3
Rat Ukrajina Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Prošlo je skoro dve godine od kada je počeo rat u Ukrajini, a čak 17 odsto zemlje je pod ruskom okupacijom i njihove trupe nastavljaju da prodiru ka istoku zemlje. Prema istraživanju nemačkog BILD-a, Zapad planira da podrži Ukrajinu i dovede do pregovaračkog stola sa Rusijom kada za to dođe vreme.

Političko rukovodstvo u Kijevu i dalje veruje u pobedu nad Rusijom, ali im je za to potrebna ozbiljna količina naoružanja u vidu pomoći sa Zapada, odnosno iz Evrope i SAD-a.

Prema pisanju BILD-a, Zapad ima druge planove za Ukrajinu...

"Nastavićemo da ih podržavamo, kako bi zauzeli što čvršću poziciju za pregovaračkim stolom kada za to dođe vreme", saopštili su američki izvori pri NATO-u.

Međutim, ukrajinski aktivisti su izuzetno iskritikovali ovu izjavu.

Ono što su nemački mediji saznali jeste da je Savezna vlada postavila sebi glavni cilj: da stavi Ukrajinu u "strateški dobru pregovaračku poziciju" zasnovanu na trenutnoj liniji fronta. Na taj način, oni će moći da pregovaraju sa Putinom o "suverenitetu i teritorijalnom integritetu". Izvor iz vlade je za BILD naveo da "Bela kuća koordinira ovim zadatkom".

Takođe, izvor je naveo da "Zelenski treba da shvati da ovako dalje ne može, ne bez spoljnog zahteva i da treba da se obrati svojoj naciji i objasni da pregovori moraju da se vode".

Nemačko-američki plan je da snabdevanje Kijeva bude u tolikoj meri da ukrajinska armija zadrži sadašnji front, ali da bude vojno nesposobna da ponovo zauzme okupirane teritorije.

Vojni ekspert Gustav Geršel smatra da ovaj tajni plan "neće uspeti".

"Na Zapadu je pogrešno shvatanje da ako izvršite veliki pritisak na Zelenskog da će on da sedne za pregovarački sto. Putin ne želi da pregovara, on želi da pobedi", rekao je Geršel.

"Ukoliko održavamo Ukrajinu slabom, pozivamo Putina da nastavi da veruje u svoju pobedu i da radi na njoj. Samo ukoliko bi Ukrajina bila na pobedničkom putu, Rusija bi htela da pregovara", dodao je.

Izvor BILD-a smatra da postoji i drugi tajni plan, opcija B i da je će doći do "zamrzavanja konflikta bez dogovara između sukobljenih strana".

Ovo bi, prema navodima nemačkog lista, značilo da - čak i ako Zelenski i Putin ne žele da razgovaraju, linija kontakta se učvršćuje i postaje nova kvazi-granica između Ukrajine i Rusije.

"To je kao Minsk, samo bez Minska", sarkastično dodaje izvor, misleći na krhki "mirovni sporazum" između Ukrajine i Rusije zaključen 2014.

Takođe, izvor navodi da je savezni ministar Boris Pistorijus želeo da uradi više nego što je voljan, ali odluke donosi Šolc.

Roderik Kieseveter, stručnjak za odbranu smatra da kabinet kancelara ne veruje u pobedu Ukrajine i da je uopšte ne želi.

"Paket oružja koji je Pistorijus doneo Ukrajini nije izraz cilja „Ukrajina mora da pobedi“. Umesto toga, to simbolizuje da postoji tako mala podrška da je Ukrajina gurnuta u pregovore Minsk 3", navodi Kieseveter.

Savezna kancelarija je za BILD demantovala da Nemačka podržava "novi plan" za Ukrajinu.

"Na Ukrajini je da odredi vojne i političke ciljeve u svojoj borbi protiv ruske agresije. Nemačka čvrsto stoji na strani Ukrajine. Podržavamo Ukrajinu u svemu i koliko god dugo bude trebalo. Reč je o odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta za opstanak Ukrajine. U stalnoj smo komunikaciji sa našim međunarodnim partnerima" naveli su iz kancelarije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Velja

    25. novembar 2023 | 09:14

    Prvo je bilo da pobede i unište Rusiju,sad je da onemoguće da Rusi pobede,a šta će biti dalje,to se valjda zna?!

  • Posmatrac

    25. novembar 2023 | 07:19

    E to ja pričam sve vreme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA