Vreme čitanja: oko 3 min.

Uhapšen jedan od ključnih ljudi kartela Sinaloa: Nestor ubijao vojnike, tela žrtava bacao tigrovima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Američka uprava za suzbijanje droga objavila je nagradu od 3 miliona dolara za hvatanje Pereza Salasa

  • 0
Meksiko nasilje sukobi hapšenje Ovidio Guzman Lopez El Čapo Foto: Tanjug/AP

Nestor Isidro Perez Salas, šef obezbeđenja zloglasnog kartela Sinaloa, uhapšen je ove nedelje u Meksiku.

Na čelu ovog kartela je Ovidio Guzman, sin zatvorenog narkobosa Hoakima Guzmana, poznatijeg kao El Čapo.

Američka vlada i predsednik Džo Bajden zahvalili su Meksiku na hapšenju Pereza Salasa, a prema detaljima objavljenim danas, pritvaranje šefa obezbeđenja kartela moglo bi biti vrlo lično za meksičku vojsku, piše ABC.

Meksički ministar odbrane Luis Kresensio Sandoval rekao je da je Perez Salas naredio napad 2019. na nečuvani stambeni kompleks u Kuliakanu u kojem su živele porodice vojnika.

"On je bio taj koji je naredio napad na naše porodice", rekao je Sandoval.

Napad, koji se dogodio 17. oktobra, bio je rezultat ponižavajućeg neuspelog pokušaja hvatanja vođe kartela Ovidija Guzmana. Perez Salas služio je kao šef obezbeđenja za Guzmana i njegovu braću, koji su poznati kao Čapitos.

Vojnici su uhvatili Guzmana, ali su kasnije dobili naredbu da ga puste kako bi se izbeglo krvoproliće. Kako bi izvršili pritisak na vojsku da oslobodi Guzmana, naoružani napadači kartela okružili su stambeni kompleks vojnih porodica u glavnom gradu Sinaloe i otvorili vatru. Uzeli su jednog vojnika za taoca i upali u četiri stana tražeći još potencijalnih talaca i ubacili dve ručne bombe koje nisu eksplodirale.

Vojska se, čini se, oslanjala na nepisano pravilo da se žene i deca vojnika ne smu gađati.

"Bilo je to područje koje čak nije bilo ni čuvano", rekao je Sandoval. U januaru, kada su vojnici konačno uspeli da uhapse Ovidija Guzmana, Perez Salas je takođe navodno učestvovao u pokretanju nasilja u kojem je ubijeno 30 ljudi, uključujući 10 vojnih osoba, piše ABC.

Vojska je bila prisiljena upotrebiti borbene helikoptere "Black Hawk" protiv mitraljeza postavljenih na kamione. Naoružani napadači kartela pogodili su dva vojna vazduhoplova, prisilivši ih na sletanje, i poslali su naoružane napadače na gradski aerodrom, gde su vojni i civilni avioni pogođeni u pucnjavi.

Sandoval je danas otkrio da je tog dana bila posebna operacija da se uhvati Perez Salas, ali nije uspela.

"Vojska je nastavila pratiti njegovo kretanje, a kasnije je pokušala da ga pritvori drugi put, ali on je uspeo da pobegne", rekao je Sandoval i dodao da je Perez Salas uhvaćen iz trećeg pokušaja.

Inače, američka uprava za suzbijanje droga objavila je nagradu od 3 miliona dolara za hvatanje Pereza Salasa. Prema onome što se Perezu Salasu stavlja na teret i onome što Sandoval govori, čini se da je njegovo hapšenje bilo lično za meksičku vojsku.

Perez Salas tražen je pod optužbom SAD-a za urotu za uvoz i distribuciju fentanila u Sjedinjenim Državama. Međutim, optužen je i za ubistva i mučenje policajaca i civila.

Prema optužnici južnog okruga Njujorka, Perez Salas je 2017. učestvovao u mučenju meksičkog federalnog agenta. U optužnici stoji da su on i drugi mučili agenta dva sata i povređivali ga vadičepom.

Prema optužnici, El Nini - grupa naoružanih napadača predvođena Perezom Salasom i Horheom Figueroom Benitezom - izveli su i druga jeziva dela nasilja. El Nini bi zarobljene suparnike odvodili na rančeve u vlasništvu Čapitosa na pogubljenje, piše u optužnici.

"Mnoge od tih žrtava su upucane, dok su druge žrtve hranili i bacali ih kao hranu tigrovima. Tigrovi pripadaju Čapitosima koji su ih uzgajali i držali ih kao kućne ljubimce", stoji u optužnici, piše ABC.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA