Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći napad na Kijev od početka rata: Rusi namerno odabrali današnji datum?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je u napadu povređeno pet osoba, uključujući 11-godišnju devojčicu, te da su oštećene zgrade u četvrtima širom grada

  • 6
Kijev rat u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Rusija je prethodne noći pokrenula najmasovniji napad dronovima kamikazama na Ukrajinu, a na meti dronova tipa "šahed" bio je prvenstveno Kijev, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. Kako je navedeno, veliki broj ruskih bespilotnih letelica iz različitih pravaca lansiran je ka Kijevu.

Očevici su rekli za Rojters da su se u Kijevu tokom cele noći čule eksplozije.

Gradonačelnik Vitalij Kličko, pišući u aplikaciji Telegram, rekao je da je u napadu povređeno pet osoba, uključujući 11-godišnju devojčicu, te da su oštećene zgrade u četvrtima širom grada.

Portparol kijevske gradske uprave rekao je javnoj televiziji Suspilne da je oboreno najmanje 40 bespilotnih letelica.

Fragmenti srušene bespilotne letelice izazvali su požar u dečjem vrtiću.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je da je Rusija tokom noći lansirala više od 70 šahed bespilotnih letelica na Ukrajinu, od kojih je većina oborena.

Predsednik Letonije Edgars Rinkevičs, koji se nalazi u Ukrajini, bežao je u sklonište zbog velikog ruskog napada.

"25. novembar, 05:10, Kijev", napisao je na X i objavio fotografiju iz skloništa.

Rinkevičs je posetio nekoliko objekata u Černihivskoj oblasti koji su obnovljeni uz pomoć letonijskih fondova, sastao se s predsednikom Volodimirom Zelenskim i razgovarao o bilateralnim odnosima i podršci EU i NATO-a.

Ukrajina se danas priseća Holodomora

Zelenski je naglasio da je napad - organizovan na dan kada Ukrajina obeležava sećanje na Holodomor 1932 - 1933. koji je usmrtio nekoliko miliona Ukrajinaca - čin "namernog terora". Ukrajinsko vođstvo već je povlačilo paralele između Holodomora i trenutne ruske invazije.

Ukrajina i preko 30 drugih zemalja priznaje Holodomor kao genocid Sovjetskog Saveza nad ukrajinskim narodom. Moskva negira da su smrti uzrokovane namernom genocidnom politikom i kaže da su i Rusi i druge etničke grupe takođe patili zbog gladi.

Ukrajina je proteklih nedelja upozorila da će Rusija još jednom pokrenuti vazdušni napad kako bi uništila ukrajinski energetski sistem, kao što je to nastojala da učini prošle zime.

Ukrajinsko ministarstvo energetike saopštilo je da je gotovo 200 zgrada u prestonici, uključujući 77 stambenih, ostalo bez struje kao rezultat napada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Solohov

    26. novembar 2023 | 13:27

    @Sergej, pa pogledaj kolika je Rusija naspram Srbije ili Ukrajine i opet su Rusi gladni tudje teritorije. I Nato nama nije oteo teritoriju kao sto Rusija hoce sebi da prisvoji ukrajinsku teritoriju.

  • Светло у тами

    26. novembar 2023 | 00:00

    Е а како су нама ови васши из НАТО-а уништавали електроенергику и сву осталу инфрастуктуру, чини ми се (можда и неправедно) да су Руси према вама и благи

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA