Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi predmet u školi u Vigu: Dečaci šiju, kuvaju, peglaju, promoviše se jednakost polova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deca i roditelji oduševljeni su ovom odlukom

  • 0
foto Pexels foto Pexels

U španskom gradu Vigo, učenici škole Colegio Montecastelo prošlu su godinu završili s novim veštinama– znanjem o pravilnom peglanju košulja, šivenju i pripremi jednostavnih jela. Uz uverenje da se jednakost uči činjenicama, radnici škole već nekoliko godinama predano rade na razbijanju stereotipa i nepravednih rodnih uloga koje su nametnute ženama. Njihova posvećenost proizlazi iz uverenja da obrazovanje ima ključnu ulogu u oblikovanju svesti mladih generacija, posebno dečaka, te stvaranju inkluzivnog društva.

Učenici su oduševljeni

Učenici četvrtog razreda srednje škole Montecastelo usvajaju raznolike kućne veštine poput peglanja, ušivanja dugmeta, osnovnog održavanja električnih uređaja, samostalnog obavljanja jednostavnih zadataka, instalacije mašine ili sušilice veša te pripreme obroka. Ovaj program, nazvan "Kućne veštine", predstavlja nedeljnu aktivnost koju učitelji i roditelji dobrovoljno predaju, a s obzirom na njenu obveznu prirodu, pruža svestran pristup praktičnim znanjima, piše portal Putnikofer.hr.

Smatrali smo da je izuzetno korisno da naučimo naše učenike kako da obavljaju ove zadatke kako bi, kad jednog dana osnuju porodicu, mogli aktivno učestvovati od samog početka. Željeli smo im prenijeti svijest o tome da je održavanje domaćinstva zajednički pothvat te da razbijemo predrasude o tradicionalnoj podjeli poslova na “muške” i “ženske” uloge,” izjavio je za svjetske medije Gabriel Bravo, koordinator ovih hvalevrijednih aktivnosti.

Isticanje ravnopravnosti i pozitivnih navika među učenicima

Ideja je nastala tokom planiranja novog predmeta, kada su profesori razmišljali o načinu promovisanja pozitivnih navika među učenicima koje će biti u skladu s novim Zakonom o ravnopravnosti između muškaraca i žena. O novim aktivnostima prvo su obavestili roditelje, koji su reagovali vrlo pozitivno, nakon čega su obavavestili i učenike.

"Kuvanje im se činilo zanimljivim, ali kada je u pitanju šijenje ili peglanje, neki su se s nevericom smeškali. Zanimljivo, kada je aktivnost počela, shvatili su da je to aktivnost koju čovek može lako obavljati i da nije zahtevna kao što su možda mislili. Iako su neki izražavali određenu nevoljnost, svi su prihvatili te aktivnosti s pozitivnim stavom. Neki su čak prvi put u životu držali peglu u ruci," izjavili su iz škole.

Španija i njen put prema rodnoj ravnopravnosti

Španija je u poslednjih nekoliko godina postigla značajan napredak u osiguravanju jednakih mogućnosti za muškarce i žene, što ju je pozicioniralo na sam vrh popisa zemalja s visokim stepeniom rodne ravnopravnosti. Zasluge za to idu uspešno sprovedenim politikama i merama usmerenim na zaštitu žena od nasilja, seksualnog iskorištavanja i nasilja u porodici.

Još jedan značajan korak napred dogodio se 2018. godine kada je španska vlada proglašena najviše ženski orijentisanom vladom na svetu, s impresivnih 65 odsto žena u njenom sastavu. Osim toga, usvajanje progresivnog zakona o povećanju porodiljskog odsustva za očeve dodatno je doprinelo stvaranju povoljnijeg okvira za rodnu ravnopravnost u društvu. Španija se tako svrstala među države koje aktivno ističu jednakost polova kroz konkretne zakonodavne mere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA