Vreme čitanja: oko 1 min.

Holandski političar se zarekao: "Biću premijer ove prelepe zemlje"

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Danas, sutra ili prekosutra Partija slobode će biti deo vlade, a ja ću biti premijer ove prelepe zemlje", napisao je Ger Vilders

  • 2
Gert Vilders Holandija Foto: Tanjug/AP

Holandski antiislamski političar Gert Vilders obećao je danas da će na kraju biti premijer Holandije, nakon izbora na kojima je njegova stranka osvojila najviše mesta u parlamentu. U dugoj objavi na X-u, izrazio je frustraciju zbog očite nespremnosti drugih stranaka da sarađuju s njegovom Partijom slobode. Vilders je rekao da će nastaviti da ublažava svoje stavove ako bude potrebno za dobijanje vlasti.

"Danas, sutra ili prekosutra Partija slobode će biti deo vlade, a ja ću biti premijer ove prelepe zemlje", napisao je Vilders. Iako je Vildersova stranka završila znatno ispred svojih suparnika na izborima 22. novembra, predviđa se da će njegova stranka zauzeti samo 25 posto mesta u holandskom parlamentu, navodi Hina.

To znači da će morati da sarađuje s najmanje dve umerenije stranke kako bi sastavio vladu. Konzervativna stranka privremenog premijera Marka Rutea, koja deli mnoge stavove Vildersa o imigraciji, rekla je da neće učestvovati u vladi s njim. Međutim, nova čelnica stranke Dilan Jesilgoz nije isključila mogućnost da Vildersovoj vladi ponudi vanjspoljnu podršku, prenosi Index.

Piter Omcig, koji vodi centrističku reformsku stranku NSC i koji se takođe smatra verovatnim partnerom u Vildersovoj vladi, rekao je da će saradnja biti teška zbog ekstremnih stavova koje je Vilders izneo, a koji izgleda krše holandsku ustavnu zaštitu slobode vere.

Holandski koalicioni pregovori obično traju mesecima, a stavovi o spremnosti stranaka na međusobnu saradnju mogu da se promene kako vreme prolazi. Ako Vilders ne uspe da sastavi vladu, teoretski su moguće više centrističke kombinacije koje isključuju Partiju slobode, dok bi novi izbori bili krajnja opcija.

(Telegraf.rs)

Video: Ličnosti sveta: Donald Tramp

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    27. novembar 2023 | 12:06

    Meni se taj diskurs dopada 👌🏻 trend u nekim evropskim zemljama ide upravo u tom pravcu. Snažna pojava desnice je posledica loše politike sadašnjih vlada i njihovih prethodnika.Najbolji primer je Nemacka ( zelena stranka) i katastrofalna Analena Baerbock.

  • 534

    26. novembar 2023 | 10:09

    Eto, sad i Holandija može da povuče priznanje Kosova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA