Vreme čitanja: oko 4 min.

Brata i sestru koje je oslobodio Hamas dočekale jezive vesti: Suze umesto slavlja

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Desile su se stvari koje su njihovo iskustvo učinile veoma, veoma teškim", rekao je njihov ujak

  • 6
Noam i Alma Or Foto: Tanjug/AP

Nakon traumatičnog 50-dnevnog zatočeništva, provedenog zaključani u sobi, brat i sestra tinejdžeri Noam i Alma Or suočeni su sa novim iskušenjem. Nakon što su ih primili baka i deda i pregledali ih lekari u bolnici, dočekale su ih najteže moguće vesti.

Oni su, naime, obavešteni su da je njihova majka Jonat ubijena i da se njihov otac Dror i dalje vodi kao nestao.

Noam (16) i Alma (13) su bili na mukama zbog svojih roditelja, ne znajući šta im se dogodilo, dok su bili zatočeni u sobi u Gazi sa još jednim taocem - 39-godišnjom ženom sa kojom su postali veoma bliski.

Ahal Besorai, ujak tinejdžera, opisao je za "The Guardian" koliko je srceparajuće za porodicu bilo da im saopšti tu vest u subotu uveče, nekoliko sati nakon što su pušteni u okviru sporazuma između Izraela i Hamasa.

"Nažalost, nisu znali da je moja sestra, njihova majka, ubijena", rekao je on.

"Dolaze da vide svoje najmilije prvi put za 50 dana i prva vest koju saznaju je da njihova mama više nije živa. Mislim da je bilo veoma traumatično, bilo je mnogo suza, mnogo bola".

Besorai (60), britansko-izraelski advokat koji živi na Filipinima, u subotu je dugo razgovarao sa dvoje dece nakon što su prvi put sreli svog starijeg brata, 18-godišnjeg Ialija, koji je izbegao napad jer je služio kao dobrovoljac u izraelskoj vojsci, i baku i dedu s očeve strane.

Po prvi put, porodica je saznala da su brat i sestra razdvojeni od roditelja kada je Hamas upao u kibuc Beeri 7. oktobra. Deca su rekla da su se sklonila u sigurnu sobu s roditeljima kada su Hamasovi naoružani napadači zapalili njihovu kuću.

"Kada su teroristi Hamasa zapalili njihovu kuću kako bi ih naterali da izađu iz sigurne sobe, deca su iskočila kroz prozor i pokušala da se sakriju na drugom mestu, ali su ih teroristi pronašli i odvezli u Gazu ukradenim automobilom iz kibuca. Stavili su Noama u prtljažnik, a moju nećakinju napred zajedno sa još osam Hamasovih terorista", rekao je Besorai za britanski list.

Njihova 50-godišnja majka Jonat ubijena je dok je pokušavala da se sakrije, a veruje se da je njen suprug Dror kidnapovan.

U Gazi, dvoje tinejdžera su odvedeni u sobu u kući u kojoj su ostali zatočeni, zajedno sa još jednom ženom.

"Stvari tamo nisu bile lake za decu. Nisu samo sedeli u sobi i jeli", rekao je Besorai, koji je odbio da iznosi detalje kako ne bi uznemiravao porodice ljudi koji su i dalje u zatočeništvu Hamasa.

"Oboje su držani zajedno sa jednom ženom. Znam ko je, ostala je u zatočeništvu, nisu je pustili, pa je sad sama... Mislim da su klince uvukli u toalet da ne zna da će ih pustiti. Zatim su im zavezali oči selotejpom i odvezli ih svojim vozilima do mesta gde će biti predati Crvenom krstu."

Besorai, koji je odrastao u kibucu pre nego što se preselio u Veliku Britaniju 1991. godine da bi studirao pravo na Univerzitetu Kembridž, govorio je o bliskom odnosu dvoje dece sa tom ženom.

"Pitao sam ih kako su uspeli da prežive i rekli su da su se njih troje podržavali. Kada je nekome psihički bilo teško, drugi su ga ohrabrivali i nudili moralnu podršku", rekao je on.

Deca nisu držana u jednom od Hamasovih podzemnih tunela, kaže Besorai, koji je dodao da su se "dogodile i druge stvari koje su im ovo učinile veoma, veoma teškim iskustvom".

Ujak tinejdžera je rekao da se čini da operativci Hamasa izvlače "sadističko zadovoljstvo" od psihičkog mučenja porodica kroz odlaganje oslobađanja talaca u subotu. To se dogodilo nakon što je Izrael optužio Hamas za kršenje sporazuma.

Besorai je rekao da se rasplakao kada je konačno video lica svoje nećake i nećaka u Zoom pozivu u subotu uveče.

"Veoma su srećni što su se vratili", rekao je.

"Prvo što sam video na ekranu bile su Almine svetle, blistave oči i veliki osmeh. Očigledno je smršala i izgleda mnogo, mnogo mršavije, ali njen prelep osmeh i svetlucave oči su mi zagrejale srce i briznuo sam u plač."

Što se tiče njegovog nećaka, Noama, kaže da je nakon puštanja na slobodu bio veoma pričljiv i želeo je da podeli svoja iskustva.

"Rekao mi je neke lične stvari kroz koje je prolazio – možda će mu razgovor sa nekim ko ga voli i brine o njemu pomoći da se izleči", zaključio je ujak.

(Telegraf.rs)

Video: Izrael objavio snimak tunela ispod Al Šife, najveće bolnice u Gazi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    27. novembar 2023 | 12:12

    Pa UCK je bila teroristicka dok Ameri ne odluce drugacije. Hamas, slazem se teroristi ali i drzava Izrael, nisam verovao da drze stotine maloletnika i zena i to bez sudjenja. Da je Srbija bombardovali bi nas svaki dan!

  • Sasa Jevtovic

    27. novembar 2023 | 12:03

    Nekako čitajući ovaj tekst nisam osetio ni trun tuge. Nekako mi uvek u glavi sva ona pobijena palestinska deca i ceo onaj geto u kojem žive palestinci zaboravljeni od celog sveta.

  • Renata

    27. novembar 2023 | 13:50

    Hamas je ubica i jednog i drugog naroda. Rade za iransku vlast koja je nedavno pobila 1500 demonstranata. Zasto se Nlniko nije bunio? Ili sta muslimani rade muslimanima u Jemenu, stotine hiljada mrtvih. Briga sve vas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA