Vreme čitanja: oko 5 min.

Isplivali detalji o uslovima u kojima Hamas drži taoce: Dobrim delom su jezivi

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pojavili se prvi detalji o uslovima u kojima Hamas drži taoce

  • 4
Izrael taoci Foto: Privatna arhiva

Iako se zbog porodica čiji najmiliji su i dalje u rukama Hamasa ne saopštavaju detalji o uslovima u kojima se nalaze taoci, te informacije su ipak počele da se pojavljuju. I dobrim delom su jezive.

Plastične stolice kao kreveti. Jela od hleba i pirinča. Sati provedeni čekajući odlazak u kupatilo. Kako se taoci vraćaju u Izrael nakon sedam nedelja provedenih u rukama Hamasa, pojavljuju se informacije o uslovima njihovog zatočeništva, javlja AP.

Po sporazumu je do sada oslobođeno 58 talaca, ali oni su uglavnom ostali van očiju javnosti, a većina je još u bolnicama.

Skoro dva meseca nakon što su ih militanti Hamasa odvukli u Gazu tokom krvavog napada na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, većina oslobođenih talaca je, kako se čini, u stabilnom fizičkom stanju.

Informacije o uslovima njihovog zatočeništva strogo su kontrolisane, ali su članovi porodica oslobođenih talaca počeli da dele detalje o iskustvima svojih najmilijih.

Merav Raviv, čija je tri rođaka Hamas oslobodio u petak, rekla je da su bili neredovno hranjeni i da su jeli uglavnom pirinač i hleb. Rekla je da su njena rođaka i tetka, Keren i Rut Munder, izgubile oko sedam kilograma za samo 50 dana.

Raviv je rekla da je od svojih oslobođenih članova porodice čula da su spavali na redovima stolica u prostoriji koja je izgledala kao sala za prijem. Rekli su da su ponekad morali da čekaju satima pre nego što odu u toalet.

Adva Adar, unuka 85-godišnje Jafe Adara koja je takođe puštena, rekla je da je i njena baka smršala.

"Ona je brojala dane svog zatočeništva. Vratila se i rekla: 'Znam da sam tamo već 50 dana'", rekla je Adar.

Adar je rekla da je njena baka bila uverena da su članovi njene porodice mrtvi, da bi se i jednom trenutku pojavila vest da su preživeli. Ipak, njeno oslobađanje je bilo gorko-slatko: takođe je saznala da su njenu kuću opustošili militanti.

"Za ženu od 85 godina, obično imate kuću u kojoj ste odgajali svoju decu, imate svoja sećanja, svoje foto albume, svoju odeću", kaže Adar.

"Ona nema ništa, a u starosti treba da počne iznova. Napomenula je da joj je teško."

Tokom 50 dana otkako su taoci zarobljeni, Izrael je razorio Pojas Gaze kopnenom i vazdušnom ofanzivom u kojoj je ubijeno najmanje 13.300 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj teritoriji pod upravom Hamasa.

Prema sadašnjem četvorodnevnom prekidu vatre, Hamas je pristao da oslobodi ukupno 50 izraelskih talaca u zamenu za to da Izrael oslobodi 150 palestinskih zatvorenika i poveća pomoć pogođenoj enklavi.

Pušteno je i osamnaest stranih državljana, uglavnom Tajlanđana.

Još jedanaest talaca trebalo bi da bude oslobođeno u ponedeljak, poslednjeg dana primirja, ostavljajući blizu 180 talaca u Pojasu Gaze. Izraelske vlasti su saopštile da su spremne da produže primirje za jedan dan za svakih 10 talaca koje Hamas oslobodi.

Najpotpuniju sliku života u Hamasovom zatočeništvu do sada je stvorio 85-godišnja Jočeved Lipšic, talac koji je oslobođen pre trenutnog prekida vatre. Po puštanju na slobodu, Lipšic je rekla da su je držali u tunelima koji su se protezali ispod Gaze "kao paukova mreža". Ona je rekla da su njeni otmičari "rekli da su to ljudi koji veruju u Kuran i da nas neće povrediti".

Lipšic je rekla da su zarobljenici dobro tretirani i da su dobili medicinsku negu, uključujući lekove. Čuvari su održavali uslove čistim, dodala je.

Taoci su dobijali jedan obrok dnevno od sira, krastavca i pita, rekla je ona, dodajući da su to isto jeli i njeni otmičari.

Čini se da su nedavno oslobođeni taoci takođe držani u podzemlju. Ejal Nuri, nećak Adine Moše (72), koji je oslobođen u petak, rekao je da je njegova tetka "morala da se prilagodi sunčevoj svetlosti" jer je nedeljama bila u mraku.

"Bila je u potpunom mraku", rekao je Nuri. "Ona je hodala oborenih očiju jer je bila u tunelu. Nije navikla na dnevnu svetlost. Tokom zatočeništva nije imala veze sa spoljnim svetom."

Nuri je rekao da Moše nije znala da će biti puštena do poslednjeg trenutka.

"Sve dok nije videla Crveni krst. To je bio trenutak kada je shvatila: 'U redu, ovih užasnih sedam nedelja je prošlo'", kaže on.

Po oslobađanju je saznala da su njenog muža ubili militanti i da je porodica njenog sina nekim čudom preživela.

Lekari su upozorili na velike psihološke posledice zatočeništva. Izrael je omogućio savetovanje i drugu podršku onima koji su pušteni.

Ali, čini se da je većina oslobođenih talaca u dobrom fizičkom stanju, da mogu normalno da hodaju i govore.

Ipak, za najmanje dvoje talaca je bila potrebna ozbiljnija medicinska nega. Jedan talac oslobođen u nedelju, 84-godišnja Alma Abraham, hitno je prebačena u izraelski medicinski centar Soroka u gradu Beršeba na jugu zemlje u životnoj opasnosti.

Direktor bolnice je rekao da je imala već postojeće stanje koje nije pravilno lečeno u zatočeništvu.

Još jedna mlada žena bila je na štakama na video snimku koji je Hamas objavio u subotu. Devojka je napravila grimasu na svoje otmičare dok je ulazila u vozilo Crvenog krsta koje ju je izvodilo iz opkoljene enklave.

Jair Rotem, čija je 12-godišnja nećaka Hila Rotem-Šošani puštena u nedelju, rekla je da je morao stalno da je podseća da ne treba da šapuće.

"Uvek su im govorili da šapuću i ćute, pa joj stalno govorim da sada može da podigne ton", rekao je Rotem. On je dodao da je Hila, koja će u ponedeljak proslaviti 13. rođendan, dobro spavala prve noći u Izraelu i da ima apetit.

Ohad Munder, Ravivov nećak, bio je okružen prijateljima ubrzo nakon puštanja na slobodu, jer su proslavili njegov 9. rođendan sa mesec dana zakašnjenja uz sladoled i picu na bolničkom odeljenju.

Ohadov prijatelj, Eitan Vilčik, rekao je za izraelski Kanal 13 da je njegov prijatelj "emocionalno jak" i da je već u stanju da odgovori na njihova pitanja o tome šta je jeo i šta mu se dogodilo dok je bio u zatočeništvu. Ali Ohadovi prijatelji su odbili da podele detalje, rekavši da žele da poštuju njegovu privatnost.

Vilčik je rekao da su nastavnici poništili Munderove obaveze za domaćim zadacima, kao i da će mu prijatelji pomoći da nadoknadi časove koje je propustio u školi.

Rekao je da je Ohad i dalje u stanju da reši Rubikovu kocku za manje od minuta.

(Telegraf.rs)

Video: Izraelska porodica se ponovo okuplja nakon što su majka i dve ćerke puštene nakon zatočeništva ​

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    27. novembar 2023 | 12:48

    A Izraelci li drže zarobljene Palestince u hotelima sa pet zvezdica?

  • Leona

    27. novembar 2023 | 12:15

    Pametnije bi bilo dati šansu miru. Pustiti sve palestinske zarobljenike na slobodu, i osloboditi sve taoce. Bez uslovljavanja i daljih pretnji. Štetu imaju i jedni i drugi ogromnu. A onda početi misliti glavom, jer glava za to služi. Iako bi svaki tragikomičar prvo pitao, ko misli?!

  • Гаргамел

    27. novembar 2023 | 13:36

    У каквим условима су терористи држали отете цивиле српске националности у Клечки пре него су их искасапили, силовали и убили ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA