Vreme čitanja: oko 1 min.

Profesoru odsečena glava zbog karikature Muhameda, tinejdžerima prete smešne kazne

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuskog profesora istorije ispred škole u kojoj je radio u predgrađu Pariza, ubio je 18-godišnji napadač čečenskog porekla odsekavši mu glavu

  • 3
Francuska policija, teroristički napad u Parizu Foto: Tanjug/AP

U Francuskoj je danas počelo sudski proces protiv šestoro tinejdžera u vezi s ubistvom francuskog profesora istorije Samjuela Patija 2020. godine, nakon što je učenicima pokazao karikature proroka Muhameda na času o slobodi izražavanja, prenosi Tanjug.

Francuskog profesora istorije ispred škole u kojoj je radio u predgrađu Pariza, ubio je 18-godišnji napadač čečenskog porekla odsekavši mu glavu.

Policija je ubrzo nakon napada smrtno ranila napadača.

Jedna tada 13-godišnja devojčica koja je navodno roditeljima ispričala da je Pati prethodno zamolio učenike muslimanske veroispovesti da napuste učionicu pre nego što je pokazao karikature, suočava se s optužbama za laži nakon što je ustanovljeno da ona tada nije bila na času, prenosi Rojters.

Petoro preostalih maloletnika, koji su u vreme ubistva imali između 14 i 15 godina, biće optuženo za krivično delo zavere ili zasede s predumišljajem. Oni se sumnjiče da su ubici ukazali na profesora Patija ili da su mu pomogli pri bekstvu.

Svim maloletnicima, čiji se identitet zbog starosti ne sme otkrivati, sudi se na sudu za decu, a suočavaju se sa kaznom zatvora od godinu i po do dve godine.

Ročišta koja traju do 8. decembra biće održana iza zatvorenih vrata, a pored maloletnika optuženo je i osam odraslih osoba, koje će odgovarati pred specijalnim krivičnim sudom.

(Telegraf.rs)

Video: Izraelska porodica se ponovo okuplja nakon što su majka i dve ćerke puštene nakon zatočeništva ​

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stojadin pavlovic cole

    27. novembar 2023 | 14:38

    Jadan taj francuski narod na sta je spao da im seku glave. A oni se plase tih Arapa , sramota. Sad im se skoro desilo upali su im arapi i crnci i ubili tinejdzera na nekoj proslavi samo zato sto je bio belac i vikali au dosli smo da ubijamo belce. A kazne zatvora bice nanogica. Pravosudje im je diznilend.

  • M.K.

    27. novembar 2023 | 15:58

    I ovde naravno kriva amerika zapad CI A i te gluposti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA