Vreme čitanja: oko 4 min.

Hamas žene i decu taoce držao u kavezima? Kruže jezive tvrdnje, ali i jedno pismo

Vreme čitanja: oko 4 min.

Taoci progovorili o svom zatočeništvu, nedostatku hrane i lekova, lošoj reakciji Crvenog krsta, pismima navodne zahvalnosti Hamasu...

  • 8
Izrael, pušteni taoci Foto: Tanjug/AP

Izraelski mediji, pozivajući se na izjavu člana Foruma talaca i nestalih porodica, tvrde da su žene koje su otete s izraelske teritorije i koje je Hamas odveo kao taoce u Gazu, držane u kavezima, prenosi "Jerusalem Post".

Ove tvrdnje nije bilo moguće nezavisno potvrditi, a podsećamo i da su ranije objavljivani snimci na kojima su prikazana deca u kavezima, za koje se ispostavilo da su lažni.

Iako kruže informacije o tome da su taoci držani u nehumanim uslovima, sa druge strane pojavljuju se i pisma zahvalnosti koje su pojedini taoci navodno poslali nakon što su pušteni na slobodu.

Pisma zahvalnosti Hamasu

Hamas je u ponedeljak podelio pismo koje je navodno napisala Danijel Aloni, koja je kidnapovana zajedno sa svojom petogodišnjom ćerkom Emilijom. U pismu, napisanom na hebrejskom i prevedenom na arapski, ona je, kako se izveštava, zahvalila Hamasu na "izuzetnoj humanosti" koju je pružila njenoj ćerki, koja se "osećala kao kraljica".

U pismu je takođe pisalo:

"Zauvek ću biti zatvorenik ljubavi jer Emilija nije zauvek otišla odavde sa psihičkom traumom."

Porodica Aloni nije potvrdila ovo pismo niti izjave navedene u njemu, iako ih Hamas široko distribuira na društvenim mrežama.

Ovo pismo je jedno od mnogih koje su taoci bili prisiljeni da napišu, navode izraelski mediji.

Preživeli su izjavili da im je davana ograničena količina hrane dok su bili taoci, bez jasnih izveštaja o fizičkom zlostavljanju ili mučenju. Od malih obroka koje su dobijali - u najboljem slučaju pirinča i pita - taoci su često ostavljani da sami kuvaju hranu, a deca su ostajala sa njima. Takođe su rekli da su u poslednje dve nedelje zalihe bile pri kraju.

Zalihe hrane pri kraju

Merav Mor Munder, rođak Keren Munder koja je puštena u petak, rekao je za N12:

"Bilo je dana kada nije bilo zaliha, pa su jeli samo pita hleb. Nisu bili mučeni, ali je bilo dana kada su jedva imali hrane, poslednjih dana su jeli samo vrlo malo pirinča."

On kaže da je jedna od talaca, Hana Kacir, koja je takođe oslobođena, saznala za ubistvo svog sina u jednoj od retkih prilika kada im je bilo dozvoljeno da slušaju izraelski radio. Nakon što je puštena na slobodu, saznala je da je i njen muž kidnapovan i ostao u Gazi.

Neki od talaca su govorili o zabrinutosti zbog pokušaja Hamasa ili Gazanaca, koji su gađali vozilo koje ih je vodilo u Egipat, da ih napadnu u poslednjem trenutku pre nego što su stigli kući.

"Do poslednjeg trenutka nismo bili sigurni. Mislili smo da će nas linčovati na putu za Izrael", rekao je talac.

Sinvar posećivao taoce u tunelima

Lider Hamasa Jahja Sinvar, koji stoji iza planiranja masakra 7. oktobra, razgovarao je s izraelskim taocima dok su bili držani u Gazi, rekla je svojoj porodici jedna Izraelka koja je ove nedelje puštena iz zatočeništva, javili su izraelski mediji u ponedeljak uveče.

Sinvar je navodno došao u tunel gde su ona i drugi taoci držani, proverio kako su i na tečnom hebrejskom im rekao da neće biti povređeni.

Izraelski Kanal 12 tvrdi da su ovaj izveštaj verifikovali istražitelji u izraelskim bezbednosnim sistemima.

Trenutna zabrinutost izraelskih odbrambenih i vojnih analitičara odnosi se na Sinvarove planove za ostatak ovog rata – eksploataciju humanitarne krize među palestinskim civilima u cilju unapređenja terorističkih ciljeva Hamasa, navodi "Jerusalem Post".

Taoci i porodice kivni na Crveni krst

Nakon što je Elma Avraham (84) vraćena u Izrael, hitno je prebačena u bolnicu. Njena porodica je tvrdila da je bila "medicinski zanemarena" od strane međunarodnih medicinskih organizacija koje joj nisu pružile hitan tretman koji joj je tada bio potreban.

"Moja majka nije zaslužila da se prema njoj ovako postupa", rekla je Elmina ćerka Tal Amano.

Prema njoj, njena majka je bila žrtva "dvostruke izdaje koja je počela 7. oktobra kada ju je kidnapovao Hamas, a nastavila se neuspehom međunarodnih organizacija koje je trebalo da joj pomognu u stanju u kojem je tada bila pre oslobađanja."

Pre otmice 7. oktobra, Elma je bila relativno dobrog zdravlja. Međutim, imala je neke osnovne zdravstvene probleme koji su zahtevali lekove.

"Niko iz međunarodnih organizacija se nije potrudio da napravi listu lekova koji su joj potrebni", nastavila je njena ćerka.

"Klalit (izraelski zdravstveni fond) je bio taj koji se borio za nas. Isporučio je lekove koje je Elma zahtevala lično mom bratu. Ipak, kada je moj brat pokušao da prenese lek predstavniku Crvenog krsta na sastanku koji su zajedno održali, rečeno mu je da oni to ne mogu da urade.

Elmina porodica se nekoliko dana kasnije vratila u zgradu Crvenog krsta i ponovo je odbijena.

"Moja majka nije trebalo da se vrati ovako. Čemu služi Crveni krst? Čemu služi organizacija Ujedinjenih nacija za žene?" upitala je ona.

Dr Nadav Davidovic, koji trenutno leči Elmu, rekao je:

"Bili smo na sastancima sa Crvenim krstom i zamolili ih da ulože sve napore da joj donesu lekove, jer neki taoci upravo umiru. Sa medicinskog i medicinskog stanovišta, ono čemu smo bili svedoci je nezakonito zanemarivanje."

(Telegraf.rs/M.P.)

Video: Izraelska porodica se ponovo okuplja nakon što su majka i dve ćerke puštene nakon zatočeništva ​

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besna glista

    28. novembar 2023 | 11:01

    Pa da, Hamas držao taoce u kavezima a Izrael Palestince u hotelima sa pet zvezdica. Nešto mi je poznat taj narativ.

  • Cuca

    28. novembar 2023 | 13:02

    Hamas je zlato kakvi su Izraelci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA