• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle dve nedelje uspeli da se probiju do zarobljenih rudara: Kreće akcija izvlačenja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rudarima su vodu i hranu i kiseonik dostavljali kroz jednu cev nedeljama, dok je teška mehanizacija pokušavala da ih otrpa

  • 0
Tunel, Indija, zatrpani rudari

Foto: Tanjug/AP

Spasilački timovi uspeli su da se probiju do više od 40 rudara koji su već više od dve nedelje zarobljeni u tunelu u Indiji, u kojem je došlo do obrušavanja zemlje.

U toku je postavljanje mikro-tunela za evakuaciju i očekuje se da će spasilački timovi uskoro uspeti da stignu do zarobljenih rudara i da ih izvuku napolje.

Podsetimo, 41 radnik je radio na izgradnji tunela Silkiara u državi Utarakand kada je 12. novembra klizište prouzrokovalo urušavanje dela tunela.

 

 

Cela dužina tunela je nešto više od 4.500 metara, a radnici su ostali zarobljeni 200 metara od ulaza.

Njima su vodu i hranu i kiseonik dostavljali kroz jednu cev nedeljama, dok je teška mehanizacija pokušavala da ih otrpa. Međutim, u jednom trenutku su inženjeri shvatili da ne mogu dalje, jer bi moglo da dođe do kompletnog urušavanja tunela.

Tada su na scenu stupili "rudari pacovi". Naime, oni su krenuli ručnim alatima da kopaju kako bi prodrli do svojih kolega. "Pacovsko rudarenje" je primitivna, opasna i kontroverzna metoda koja se u Indiji koristi uglavnom za uklanjanje naslaga uglja kroz uske prolaze. Ime potiče od sličnosti sa pacovima koji kopaju kroz uske rupe.

Na licu mesta su brojne ekipe Hitne pomoći, koje čekaju na prihvat rudara koji su 16 dana zarobljeni u tunelu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA