Vreme čitanja: oko 10 min.

"O ovome će ceo svet pričati": Izašla nova knjiga o Kraljevskoj porodici, na meti su bukvalno svi

M. P.

Vreme čitanja: oko 10 min.

Eksplozivna knjiga "Endgame" biografa Omida Skobija o britanskoj kraljevskoj porodici konačno je objavljena i puna je novih tvrdnji i optužbi protiv svih njenih članova - uključujući princa Harija i Megan Markl, kao i princa Vilijama i Kejt Midlton, princezu Anu, kraljicu Kamilu, kralja Čarlsa, druge princeze i prinčeve...

  • 2
kraljevska porodica Foto-kolaž: Tanjug/AP

Eksplozivna knjiga o kraljevskoj porodici koja obećava da će o njoj "svet govoriti" konačno je objavljena - i puna je novih tvrdnji i optužbi protiv svih članova porodice, javlja "Mirror".

"Endgame" kraljevskog biografa Omida Skobija konačno je objavljen u ponedeljak u Australiji, pre objavljivanja u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. Dramatična knjiga sadrži bombastična otkrića o princu Hariju i Megan Markl, kao i o kralju Čarlsu i princu i princezi od Velsa. Kraljevska porodica nije komentarisala nijednu od tvrdnji iznesenih u knjizi, uprkos prikrivenim napadima na nekoliko njenih članova.

Dakle, koje su najveće "bombe" u ovoj knjizi?

Megan rekla Čarlsu o dvoje "kraljevskih rasista"

Jedna od najšokantnijih tvrdnji u knjizi je da je Megan optužila dva člana kraljevske porodice da su razgovarali o svojim "zabrinutostima" oko boje kože njenog sina princa Arčija.

Hari i Megan šokirali su svet kada su u intervju sa Oprom Vinfri u martu 2021. govorili o svom vremenu u kraljevskoj porodici. Par je naveo da je neimenovani član kraljevske porodice izrazio "zabrinutost" oko toga "koliko će tamna" biti koža princa Arčija kada se rodi.

Sada je navodno Megan u privatnim pismima koje je pisala kralju Čarlsu imenovala dvoje članova kraljevske porodice koji su komentarisali tu temu. Pisma su navodno poslata u proleće 2021, nakon što su ona i Hari razgovarali s Oprom. Rečeno je da je kralj želeo da njegova povratna pisma izraze kako smatra da nije umešana nikakva "slučajna predrasuda". Ali imena umešanih nisu otkrivena. Autor knjige tvrdi da zna imena, ali "zakoni u Ujedinjenom Kraljevstvu me sprečavaju da prijavim ko su oni bili".

Međutim, Hari je kasnije senzacionalno tvrdio da kraljevsku porodicu nije označio rasističkom nakon što je ranije rekao da je viši član kraljevske porodice doveo u pitanje boju kože njegovog nerođenog sina. On je rekao da kraljevska porodica nije kriva za rasizam, već za "nesvesnu pristrasnost".

Princ Hari Megan poslala pismo Čarlsu Foto: Tanjug/AP

Kralj Čarls strogo upozorio na Harija

Odnos između Harija i njegovog oca, kralja Čarlsa, takođe se ispituje u knjizi i tvrdi da je kralj poslao poruku upozorenja kraljevskoj porodici zbog svog sina. U knjizi se tvrdi da je Čarls bio "oprezan" kada je razgovarao sa svojim mlađim sinom nakon objavljivanja njegovih kontroverznih memoara "Spare". U autobiografiji, Hari je otkrio veoma lične priče o svojim kraljevskim rođacima, uključujući i to da ga otac nije zagrlio nakon što mu je majka princeza Dajana tragično nastradala.

U svojoj knjizi, Skobi piše o razgovoru između Harija i njegovog oca nakon objave "Spare" početkom godine. Izvor kaže da je kralj želeo da "ograniči njihovu diskusiju na bezopasnu razmenu". Izvor je dodao: "Što se tiče Harija, poruka koja je kružila u porodici bila je da mu se ne veruje... svi su to shvatili veoma ozbiljno."

Kralj "proglasio Harija budalom"

U međuvremenu, knjiga takođe navodi da je Čarls bio daleko od toga da bude zadovoljan Harijem nakon što njegovog eksplozivnog Netfliks dokumentarca o kraljevskoj porodici. Pored razgovora s Oprom Vinfri 2021. i njegovih memoara pod naslovom Spare, Hari i Megan su takođe o tome pričali u tom dokumentarcu.

"On (kralj Čarls) je išao od toga da nije želeo da iko priča o njegovom sinu do otvorenog kritikovanja 'te budale'", rekao je izvor iz Bakingemske palate.

Netfliks serija, koja je objavljena prošlog decembra, sastojala se od šest epizoda. U to vreme se smatralo da je bila neprijatna za Čarlsa, Vilijama, Kejt i ostatak kraljevske porodice - a izgleda da nova knjiga tvrdi da je to zaista bio slučaj.

Princeza iza proterivanja iz Frogmor Kotidža

Gledajući nedavnu kraljevsku istoriju, knjiga govori o tome da su Hari i Megan zamoljeni da napuste svoj dom Frogmor Kotidž u Velikoj Britaniji ranije ove godine. Nekretninu je pokojna kraljica poklonila Saseksima nakon njihovog venčanja 2018, ali je u martu otkriveno da im se oduzima, a Hari i Megan su potvrdili da je od njih "zatraženo da je napuste".

U "Endgame" se tvrdi da je Hari molio da mu se dozvoli korišćenje Frogmor Kotidža na imanju Vindzor kada su on i Megan posetili Veliku Britaniju i podstakao ga da upita svog oca: "Ne želiš više da vidiš svoje unuke?"

Princ Hari i Megan Markl Hari i Megan morali da napuste imanje Foto: Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Takođe se navodi da je Harijeva tetka, princeza Ana, ta koja je "ubedila Čarlsa da oduzme pravo korišćenja" vikendice u Vindzoru Hariju i Megan.

Skobi piše da je princeza bila "na čelu pristalica čvrstog pristupa" koji je zauzela palata kada su Hari i Megan napuštali imanje. Međutim, tvrdi se da su Hari i Megan imali pristalicu u princu Edvardu.

Zakasnele titule za Arčija i Lilibet

U knjizi se tvrdi i da je Harija i Megan "povredio" način na koji je došlo do kašnjenja u dodeli titula princa i princeze njihovoj deci.

Čim je njihov deda kralj Čarls stupio na presto, mladi su imali pravo da koriste titule kao unuci monarha. Međutim, bilo je potrebno punih šest meseci da se ovo objavi na zvaničnom sajtu Kraljevske porodice, gde su nove titule za Vilijamovu i Kejtinu decu Džordža, Šarlot i Luisa ažurirane mnogo ranije.

U "Endgame" se tvrdi da je Čarls u početku izbegavao ovu temu do početka 2023. kada je rekao Hariju da će to "ozvaničiti", ali ništa nije urađeno sve do mesec dana kasnije kada je sekretar za štampu rekao timu Harija i Megan da će promena biti napravljena.

Megan Markl, princ Hari i Arči Arči u zagrljaju roditelja Foto: Tanjug/AP

Skobi piše: "Palata je za kašnjenje okrivila raspored periodičnih ažuriranja sajta, ali je odbila da objasni zašto nisu samo promenili titule u isto vreme kada su objavili nove za Vilijama i Kejt u septembru 2022. Oni vide da se njihova deca tretiraju drugačije i sa tim je teško osećati se prijatno", rekao je prijatelj para.

Čarls odbio poziv na Lilibetino krštenje

U međuvremenu, kada je Lilibet, koja sada ima dve godine, krštena ranije ove godine u Kaliforniji, Čarls nije prisustvovao - a knjiga tvrdi da je pozvan, ali da je odbio poziv zbog "konflikta oko zakazivanja".

Ipak, iako nije bio u mogućnosti da bude na proslavi, "Endgame" tvrdi da Hari i Megan još obaveštavaju kralja o tome šta njegovi najmlađi unuci rade i šalju mu nove fotografije dece.

Problemi sa krunisanjem

U međuvremenu, kada je reč o drugim pozivima, u knjizi se tvrdi da su Hari i Megan ostali u mraku oko toga da li će dobiti poziv za krunisanje kralja Čarlsa u maju.

Na kraju je Hari prisustvovao sam, dok je Megan ostala u Kaliforniji sa decom. "Endgame" navodi da su Hari i Čarls razgovarali početkom 2023. godine, ali da je nakon toga kralj ostavio Sasekse da se pitaju da li su uopšte pozvani na spektakl.

"Čarlsovi odgovori na Harijeva pitanja o njegovom prisustvu bili su u najboljem slučaju nejasni. 'Ja... nisam odlučio', rekao je sinu tokom telefonskog poziva početkom februara koji je Hari inicirao", navodi se.

Kejt "drhti kada se spomene Megan"

Uprkos tome što su snaje, princeza od Velsa i Megan Markl nikada se nisu slagale. Prema knjizi, one nisu razmenile reč od 2019, a Kejt "drhti" svaki put kada se spomene Megan. U knjizi se dodaje da je Kejt "odmah otkrila rivalku" u Megan i dodaje: "Provela je više vremena pričajući o Megan ... nego sa Megan."

U svojim memoarima "Spare", Hari nekoliko puta navodi da je njegova žena izgleda bila u svađi sa njegovom snajom od prvih dana njihove romanse. Kaže da su se posvađale oko haljina za deveruše uoči njegovog venčanja zbog čega je Megan bila u suzama i da je Kejt napravila grimasu kada je vojvotkinja pozajmila svoj sjaj za usne.

Kejt ima nepristojan nadimak

U knjizi se navodi da Kejt radi "sa skraćenim radnim vremenom" i da je zaradila nadimak "Željna Kejti", jer pres-služba palate pravda njen navodno manje angažovanje govoreći da ona "želi da uči". Nagoveštavajući da ona radi manje od ostalih starijih članova kraljevske porodice, Skobi navodi da je njen položaj ono što drugi roditelji "mogu samo da sanjaju", i insistira da "ne planira da poveća svoj posao u narednih 10 do 15 godina" dok njena deca ne porastu.

Štaviše, navodi se da joj je porodica preča od krune.

Skobi takođe naziva buduću kraljicu "hladnom" i tvrdi da je Kejt, uprkos tome što se zalagala za bolje mentalno zdravlje, "ignorisala Meganine vapaje za pomoć" i da "nije bila zainteresovana da bude prijateljica sa svojom snajom".

Kejt i Sofi su se potrudile da ignorišu Megan

Međutim, nije samo Kejt ta koja je izdvojena zbog navodnog tretmana Megan, "Endgame" optužuje i vojvotkinju od Edinburga da je takođe ignorisala Megan na sahrani pokojne kraljice prošle godine. Navodi se da su tokom svog boravka u Velikoj Britaniji, nakon smrti kraljice Elizabete, Hari i Megan bili "na udaru kleveta".

Dodaje se da su "Kamila, Kejt i Sofi upadljivo dale sve od sebe da ignorišu Megan ispred Vestminsterske opatije".

"Dali su sve od sebe da ostanu fokusirani na važnost putovanja i odavanje počasti Njenom Veličanstvu, ali ponovno uvlačenje u kraljevsko okrilje bilo je neprijatno iskustvo. Tako se malo toga promenilo, ista stara putovanja i ples oko raznih protokola".

Sofi i Edvard "kraljevski zeznuli"

Takođe Skobi u knjizi optužuje Sofi i supruga princa Edvarda da su ispisali "još jednu stranicu u istoriji nedavnih grešaka".

On se pozivao na primedbe koje su dali vojvoda i vojvotkinja od Edinburga nakon eksplozivnog intervjua Harija i Megan sa Oprom. Samo nekoliko dana nakon toga, Edvard i Sofi su se "nasmejali o bombaškom intervjuu" za "The Telegraph", i u šali su odgovorili: "Koja Opra?" i "koji intervju?".

Skobi piše da su ovi "komentari o najuspešnijoj crnkinji na svetu i jednom od najvećih lica u svetu zabave učinili da u najboljem slučaju izgledaju smešno".

Kraljevski autor tvrdi da bi primedbe Sofi i Edvarda takođe mogle da se koriste kao dokaz da podrži ideju da je britanska monarhija "netolerantna organizacija ogrezla u netrpeljivosti i privilegijama".

Kamila zahvalila Pirsu Morganu što je branio porodicu od Megan

U jednoj eksplozivnoj tvrdnji o kraljici Kamili, u knjizi se navodi da ona deli blisku vezu sa bivšim domaćinom emisije "Dobro jutro, Britanijo" Pirsom Morganom i da mu se "tiho zahvalila što je branio kraljevsku porodicu" nakon eksplozivnog intervjua Harija i Megan s Oprom.

Pirs je napustio emisiju rekavši da je odbio da se izvini za svoje komentare o Megan, gde joj je dao nadimak "Princeza Pinokio". Negirao je i da je ikada imao bilo kakav kontakt sa Kamilom.

Hari nije znao za zdravlje kraljice Elizabete

Skobi u jednom delu knjige tvrdi i da je Hari bio "držan u mraku" u vezi sa zdravstvenim stanjem kraljice Elizabete u satima pre njene smrti.

Navodi se da Hari i Megan "nisu imali pojma" da se kraljevska porodica priprema za kraljičine poslednje sate dok su bili na putovanju u Velikoj Britaniji.

"Sledećeg jutra, Saseksi nisu imali pojma da je Bakingemska palata već planirala kraljičine poslednje sate i prve dane nove ere monarhije — sve dok vojvodin telefon nije počeo da zvoni. Nepoznat broj. Obično je ignorisao te pozive."

Megan je navodno pozvala svog muža da se javi na telefon, a on je prihvatio poziv "neposredno pre nego što je veza prekinuta".

"Hari nije mnogo razgovarao sa svojim ocem te godine, ali ovo nije bilo vreme za bilo kakve tenzije između oca i sina. Čarls mu je rekao da će on i Kamila da napuste kuću Damfris i odu u Balmoral, gde je princeza Ana već je bila pored kraljice. Rekao je Hariju da odmah krene u Škotsku."

Pričalo se da princ Vilijam organizuje putovanje. U knjizi se tvrdi da je Hari poslao poruku svom bratu sa pitanjem da li bi mogli zajedno da putuju u Škotsku, ali nije dobio odgovor. Skobi navodi da su Hari i Megan ostavljeni da "se snalaze u mraku".

Hari spreman da zaboravi i da nastavi dalje

U međuvremenu, jedna prepreka na putu pomirenja između Harija, Vilijama i Čarlsa je Harijev zahtev za izvinjenje. U intervjuu za ITV ranije ove godine, Hari je tvrdio da je "lopta u njihovom polju", dok je u izveštaju "Tajmsa" pisalo da je vojvoda želeo da dobije izvinjenje od oca.

Međutim, prema novoj knjizi, Hari je sada krenuo dalje i rekao: "Spreman sam da zaboravim. Dobiti izvinjenje ili objašnjenje? U ovom trenutku, koga je briga, zar ne?"

(Telegraf.rs)

Video: Dolazak princa Vilijama i princeze Kejt sa decom u Vestminstersku opatiju na ceremoniju krunisanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    29. novembar 2023 | 07:40

    Koga oni zanimaju

  • Слађана Точиловац Шаљић

    29. novembar 2023 | 02:14

    Колико је краљ Чарлс погрешио што се оженио покојном принцезом Дајаном види се по његовом сину Харију. Ја бих га одавно разбаштинила и прогнала. Одавно. Невероватан недостатак карактера, једна хронична слабост, плиткоумост готово рерардираност. И онда наравно неки слепци пишу књиге да би зарадили новац и постали познати. Потпуно небитне личности. Велика Британија је у политичком смислу направила многа злодела. Последње су направили Џонсон и Лиз Трас по питању Украјине. Она умало није довела до нуклеарног сукоба прошле године. Али краљ Чарлс не заслужује да буде део једне гнусне антиројалистичке пропаганде. Јер све ове књиге, интервјуи, таблоидно изврштавање заправо су то. Напад на краљевску породицу. Низак и из лоших намера. И макар због тога би било боље да се саберете. Јер нико на Лондон не гледа благонаклоно. Превише прекршаја.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA