Vreme čitanja: oko 5 min.

Hamas odbija da oslobodi najmlađeg taoca: Desetomesečni Kfir ostaje ljudski štit

Vreme čitanja: oko 5 min.

Hamas je predao desetomesečnog Kfira Bibasa odvojenoj palestinskoj terorističkoj grupi u južnom gradu Kan Junis, izjavio je danas portparol IDF

  • 0
Ofri Bibas Levi. Kfirova tetka s njegovim posterom Foto: Tanjug/AP

Izrael je tvrdio da je Hamas premestio svog najmlađeg taoca na liniju vatre IDF-a, nekoliko sati nakon što je sinoć primio četvrtu grupu talaca iz terorističke grupe, javlja "Daily Mail".

Hamas je predao desetomesečnog Kfira Bibasa odvojenoj palestinskoj terorističkoj grupi u južnom gradu Kan Junis, izjavio je danas portparol IDF.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga pukovnik Avihai Adrei rekao je da "bebe sa crvenom kosom" "sada drži jedna od frakcija" u oblasti oko Kan Junisa u Gazi, navodi se u poruci objavljenoj na X.

Beba Kfir je upravo naučila da hoda kada je zajedno sa bratom Arielom (4) i majkom Širi (32) odvedena iz porodične kuće u kibucu Nir Oz tokom Hamasovog upada 7. oktobra.

Tokom smrtonosnog napada na Izrael, Širi, njen suprug Jarden (34) i dva mlada dečaka očajnički su se sakrili u sigurnoj sobi naoružani samo pištoljem, da bi bili izvedeni kada su im napadači Hamasa razvalili vrata.

Slika dvojice dečaka koje nosi njihova uplakana majka Širi, dok su marširali iz svojih domova, bila je jedna od najupečatljivijih objavljenih u prvim danima rata između Izraela i Hamasa.

Jardenova sudbina je nepoznata, a veruje se da je on ili mrtav ili jedan od otprilike 200 talaca koji su ostali u pritvoru Hamasa.

Njihova porodica je u današnjem saopštenju navela:

"Proživljavamo trenutke velike neizvesnosti. Spoznaja da nećemo dobiti zagrljaj kakav smo priželjkivali ostavlja nas bez teksta."

Iako se ne zna tačno koja grupa trenutno drži porodicu, vojni analitičar Majkl Horovic je rekao da su oni "izgleda u rukama Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP)."

PFLP je jedna od najvećih grupa koje čine političku koaliciju koja tvrdi da predstavlja Zapadnu obalu i Gazu.

Ona ne priznaje Izrael kao državu i istorijski se zalagala za rešenje jedne države sa Palestinom na čelu.

Veruje se da grupa drži porodicu Bibas u Kan Junisu, drugom gradu u Pojasu Gaze, koji je 2017. bio dom za nešto više od 205.000 ljudi.

Porodica Bibas u rukama Hamasa Foto: Tanjug/AP

"Odgovornost ostaje na Hamasu"

Iako ih možda drži druga grupa, portparol IDF Danijel Hagari rekao je da odgovornost za taoce ostaje na Hamasu.

Grad bi trebalo da bude sledeća meta u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze, u kojoj je do sada poginulo više od 14.000, prema podacima ministarstva zdravlja koje vodi Hamas.

Izrael je pre nešto više od nedelju dana pozvao Palestince koji žive u gradu da ga napuste, sugerišući da će to uskoro biti mesto obnovljenih borbi kada se zaključi sada produženi prekid vatre.

Mark Regev, savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, rekao je za MSNBC ranije ovog meseca:

"Tražimo od ljudi da se presele. Znam da mnogima od njih nije lako, ali ne želimo da vidimo civile uhvaćene u unakrsnoj vatri."

Regev je rekao da će vojnici IDF-a morati da uđu u grad kako bi izvukli Hamasove borce iz podzemnih tunela.

Rekao je da je "prilično siguran" da Palestinci koji treba da se presele iz grada "neće morati ponovo da se sele" ako krenu na zapad, prema Sredozemnom moru.

Trenutno nije jasno kada će se nastaviti borbe u Pojasu Gaze.

Produženo primirje

Privremeno primirje, prvobitno predviđeno za petak, subotu i nedelju, produženo je samo nekoliko sati pre nego što je sporazum trebalo da bude okončan, što sugeriše da će ove nedelje biti oslobođeno još talaca iz Gaze.

Uslovi sporazuma o primirju, koji pauzira borbe u Pojasu Gaze, kažu da se može produžiti nakon prvobitnog četvorodnevnog roka sve dok se 10 talaca oslobodi za svaki dodatni dan, sa tri puta više Palestinaca zauzvrat.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara saopštilo je da je primirje produženo za još dva dana, sugerišući da Hamas namerava da oslobodi još 20 talaca pored 50 koji je trebalo da budu oslobođeni u prva četiri dana.

Još jedanaest talaca koje drži Hamas sada se vratilo na izraelsko tlo, nakon četvrte razmene talaca i zatvorenika.

IDF prati taoce

Portparol IDF Hagari rekao je sinoć da je "elitna jedinica IDF" pratila grupu, sve malu decu, tinejdžere i majke, nazad u Izrael, gde će biti podvrgnuti lekarskom pregledu.

"Naše snage će pratiti povratnike dok ne stignu do svojih porodica u bolnicama."

Svih 11 talaca, koje čine tri državljana Francuske, dva državljana Nemačke i šest državljana Argentine, oslobođenih, odveo je Hamas iz kibuca Nir Oz, naselja udaljenog samo milju i po od granice sa Gazom, gde je pre upada bilo oko 400 stanovnika.

Taoci, od kojih su skoro svi mala deca i tinejdžeri, imenovani su kao: Juli Cunio (3), Ema Cunio (3), Sharon Aloni Cunio (34), Karina Engelbert (51), Iagil Jakob (12), Erez Kalderon (12), Sahar Kalderon (16), Or Jakob (16), Iuval Engel (11), Mika Engel (18), i Eitan Iahalomi (12).

Ali strahovanja od ranije sinoć da će Hamas podeliti porodice naizgled su potvrđena, jer su mnoga oslobođena deca bila primorana da ostave svoje najmilije.

Izrael taoci Foto: Privatna arhiva

Podeljene porodice

Porodici Cunio još nedostaje njihov otac David, nakon što su svi odvedeni iz Nir Oza tokom Hamasovog upada.

Dvanaestogodišnjem Eitanu će takođe nedostajati njegov otac Ohad, koji je i dalje zatvorenik Hamasa.

Ejtanina majka Bat Ševa ranije je otkrila da su militanti Hamasa na motociklima pokušali da otmu nju i njenu decu iz njihove kuće u Nir Ozu, ali je uspela da pobegne sa svoje dve ćerke.

Ona je dodala da je uplašena da njen sin neće biti isti nakon sedmonedeljnog boravka u zatočeništvu.

Porodici Kalderon, koja će se uskoro ponovo spojiti sa 16-godišnjom Saharom i 12-godišnjim Erezom, nedostaje i njihov otac, 53-godišnji Oher.

Portparol porodica talaca sinoć je rekao za "MailOnline":

"Svako dete koje je večeras oslobođeno ima oca koji je ostavljen u Hamasovom zarobljeništvu u Gazi. Veoma teško za progutati."

Svih 11 talaca došlo je iz istog naselja, kibuca Nir Oz. Šef kibuca Osnat Peri sinoć je u izjavi rekao:

"Večerasnja vest donosi uzdah olakšanja našoj zajednici."

On je rekao da su on i njegova zajednica i dalje "duboko zabrinuti za naše najmilije koji su još taoci", dodajući da je od talaca koji su još ostali u Gazi, 49 iz Nir Oza.

Trojica talaca su bili Francuzi, a predsednik te zemlje Emanuel Makron sinoć je u poruci na X napisao:

"Trojica naših mladih sunarodnika su deo grupe talaca koja je danas oslobođena. Izuzetno sam srećan zbog ove objave."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA