Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački obaveštajci aktivirali alarm: "Situacija je opasna, dugo nije ovako bilo"

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On kaže da u krugovima džihadista kruže pozivi na napad zbog konflikta na Bliskom istoku, isti je slučaj i sa Al Kaidom i ISIS-om

  • 14
Hamburg, škola, Nemačka, nemačka policija, nemački specijalci Foto: Tanjug/AP

Nemački obaveštajci aktivirali su alarm za terorizam. Masakr Hamasa u Izraelu, kao i kontraofanziva koja je pokrenuta, drastično su povećali rizik od terorističkih napada u Nemačkoj, upozorava Kancelarija za zaštitu ustava.

"Rizik od potencijalnih terorističkih napada protiv Jevreja i Izraelaca, institucija i Zapada u celini se dramatično povećao", navodi se u analizi koja je danas objavljena, prenosi Bild.

Šef obaveštajne službe Tomas Haldenvang (63) je rekao da se već dugo prati "želja islamista da izvrše napade na Zapadu".

"Više puta sam naglašavao da islamistički napad može biti izveden u Nemačkoj svakog dana", rekao je Haldenvang.

On kaže da u krugovima džihadista kruže pozivi na napad zbog konflikta na Bliskom istoku, isti je slučaj i sa Al Kaidom i ISIS-om. On smatra da ova opasnost "utiče na veoma emotivne ljude".

Šef Kancelarije za zaštitu ustava upozorava da ovo može dovesti do radikalizacije samostalnih počinilaca koji napadaju 'meke mete' jednostavnim sredstvima.

"Opasnost je realna i veća nego što je bila dugo vremena”, navodi.

Haldenvangu ističe da se bezbednosni organi "intenzivno bave svim faktorima radikalizacije i mogućim scenarijima".

"Nemačka je trenutno suočena sa složenom i napetom situacijom pretnje usled paralelnih kriza, koju dodatno pogoršavaju varvarski zločini Hamasa", upozorio je on.

"Antisemitizam i neprijateljstvo prema Izraelu su vezni element između islamista, nemačkih i turskih levičarskih i desnih ekstremista“, rekao je Haldenvang i dodao da "imidž zajedničkog neprijatelja Izraela stvara stare, ali i nove veze između nekih od ovih aktera, što bi moglo dovesti do jače saradnje u pojedinačnim slučajevima u budućnosti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA