≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bomba Pirsa Morgana: Kralj Čarls i princeza Kejt optuženi za rasizam prema bebi Harija i Megan

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pirs Morgan je imenovao dva visoka člana kraljevske porodice za koje se tvrdi da su postavljali pitanja o boji kože sina vojvode i vojvotkinje od Saseksa pre njegovog rođenja, javlja "The Indenpendent".

  • 1
Piers Morgan , Pirs Morgan Pirs Morgan; Foto: Tanjug/AP

Pirs Morgan je imenovao dva visoka člana kraljevske porodice za koje se tvrdi da su postavljali pitanja o boji kože sina vojvode i vojvotkinje od Saseksa pre njegovog rođenja, javlja "The Indenpendent".

Knjiga Omida Skobija "Endgame" objavljena je ove nedelje i sadrži tvrdnje da su dva člana kraljevske porodice dala pogrdne komentare o Arčiju, sinu Megan i Harija.

U verzijama za Veliku Britaniju i SAD, identiteti njih dvoje nisu navedeni, ali verzija knjige koja je u prodaji u Holandiji uključivala je dodatni paragraf koji ih je identifikovao, i kao rezultat toga, očekuje se da će hiljade primeraka knjige biti kupljeno tamo.

Sada, u odeljku od osam i po minuta u svojoj TV emisiji, Morgan je naveo imena para, dodajući: "Ako Holanđani koji zalutaju u knjižaru mogu da vide ova imena, onda vi, Britanci koji zapravo plaćaju kraljevsku porodiu, takođe imate pravo da znate."

"Zlobna" knjiga Skobija, za koga se veruje da je blizak Hariju i Megan, kako navodi "Daily Mail", dolila je gorivo u vatru, tvrdi Morgan. Rekao je da ne bi verovao u optužbe bez dokaza.

"The Indenpenent" nije naveo o kome se radi, ali  je Morgan rekao da su to kralj Čarls i princeza od Velsa Kejt Midlton.

Posle ovoga su se pojačale spekulacije da je fijasko oko objavljivanja knjige u Holandiji bio štos osmišljen da poveća prodaju.

"Jedna je stvar ako je to bila nevina greška holandskih izdavača. Sasvim je drugo ako je ovo bio reklamni trik da se proda više primeraka ove knjige. Optuživanje za rasizam je pogubno. Lako je optužiti i izuzetno je teško to opovrgnuti jer morate dokazati negativno. I bilo da je to kraljevska osoba ili bilo ko drugi, to je veoma ružna tvrdnja", rekao je kraljevski komentator Majkl Kol za "GB News".

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su prvi put izjavili da je član porodice pitao za boju kože njihovog sina kada ih je Opra Vinfri intervjuisala 2021.

Megan Markl je tada rekla: "U onim mesecima kada sam bila trudna... imamo u tandemu razgovor 'Neće mu dati sigurnost'. Neće mu biti dodeljena titula, a takođe i zabrinutost i razgovorw o tome koliko bi mu koža mogla biti tamna kada se rodi."

Par je odbio da identifikuje umešane članove kraljevske porodice – u toj fazi samo jednu osobu – ali je rekao da to nije pokojna kraljica ili njen muž, vojvoda od Edinburga.

Godinu dana pre bure, koja je potresla britansku monarhiju, par je napustio Veliku Britaniju da bi živeo u blizini Los Anđelesa.

Međutim, Skobi insistira da je identifikacija članova kraljevske porodice bila jednostavno "greška u prevodu".

"Pošto sam napisao i uredio samo englesku verziju 'Endgame'-a, mogu samo da komentarišem taj rukopis – koji ne navodi imena dve osobe koje su učestvovale u razgovoru", rekao je on.

Eksperti za kraljevsku porodicu, pak, postavljaju pitanje da li je moguće "pogrešno prevesti dva imena".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXXL

    30. novembar 2023 | 11:54

    Ovo je zaista smešno. Megan je crnkinja, ili eventualno meleskinja. Zašto je rasizam pitati se kakvo će njeno dete biti? Znači da bi se ceo svet trebao praviti da ona nije to što jeste. Kao ono sa carevim novim odelom? I u brakovima gde su oba roditlja belci, svi, naročito uža rodbina, se pitaju na koga će beba da liči. Da li će imati mamine plave, ili tartine cene oči? Hoće li imati kovrdžavu kosu kao tetka? I sad je odjednom problem da li će njihova beba biti tamne puti. Ona je izgleda rasista, čim joj to smeta, ili pošto poto želi publicitet, pa makar I preko rođenog delete. Odvratno. Los čovek do bola.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA