≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kongres je u trci sa vremenom, republikanci ne odustaju: Novi paket pomoći Ukrajini pod znakom pitanja

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinski predsednk Volodimir Zelenski rekao je da je usvajanje paketa pomoći u Kongresu jedna od tri ključne pobede koje su njegovoj zemlji potrebne na međunarodnom frontu

  • 0
Džo Bajden Kijev Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Kada je sredinom novembra usvajao privremeni budžet kako bi izbegao zatvaranje vlade, američki Kongres nije usvojio paket finansijske pomoći za Izrael i Ukrajinu od 106 milijardi dolara, kako je tražila Bela kuća. I sada, pred praznike, članovi Kongresa pokušavaju da se dogovore o pomoći Kijevu, čemu se protive republikanci.

Za to vreme, na ukrajinskom frontu počinje da pada sneg i vojska se priprema za još jednu borbenu zimu.

"Grupa republikanaca već nedeljama pokušava da postavi opasan uslov: da pomoć Ukrajini poveže sa usvajanjem strožih propisa za zaštitu naše granice", rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Bela kuća je ranije predložila da se za nacionalnu bezbednost u budžetu odvoji 106 milijardi dolara, od čega 60 milijardi za pomoć Ukrajini i skoro 14 milijardi za pomoć Izraelu. Većina republikanaca u Senatu podržava taj predlog, ali traži da se zauzvrat odobre sredstva i za dodatno obezbeđenje američke granice.

"Pozvao sam predsednka prošle nedelje i naglasio sam da neće biti usvojen zakon ako se ne budemo pozabavili katastrofom na našoj južnoj granici. Nadam se da je suština bila jasna, jer sa naše strane, ja sam veliki podržavalac aktuelnog zakonskog predloga", rekao je lider republikanske senatske manjine Mič Mekonel.

Ukrajinski predsednk Volodimir Zelenski rekao je da je usvajanje paketa pomoći u Kongresu jedna od tri ključne pobede koje su njegovoj zemlji potrebne na međunarodnom frontu.

Članovi američkog Kongresa imaju samo nekoliko nedelja za dogovor o ovom pitanju pre nego što otputuju kućama za praznike. Bela kuća istovremeno upozorava da Ukrajina polako ostaje bez pomoći koju su joj SAD ranije poslale.

"Nismo tek tako odredili koliki je paket pomoći, naši partneri su rekli šta im je potrebno u narednim mesecima. Kako god, vreme polako ističe", kazao je Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

Mnogi republikanci su zabrinuti što se šalje pomoć u inostranstvo dok postoje i unutrašnji problemi

Kolin Kliri sa Univerziteta Džordž Vašington za Glas Amerike kaže da debata o pomoći Ukrajini ne može biti odvojena od domaćih političkih pitanja.

"Oni koji kritikuju davanje pomoći Ukrajini će reći - da, Ukrajina je u nevolji, ali imamo i mnogo unutaršnjih problema kao što je siromaštvo, situacija sa migrantima na granici ili nešto drugo, i treba na to da trošimo novac. A ja mislim da je to lažna dihotomija, jer velika zemlja može da radi dve stvari u isto vreme".

U Predstavničkom domu Kongresa, gde su republikanci većina, još je veće protivljenje slanju dodatne pomoći Ukrajini.

Ali, predsedavajući Majk Džonson kaže da je uveren da će zakon biti usvojen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA