Vreme čitanja: oko 1 min.

Šok na izborima u Severnoj Koreji: Stranka Kim Džong Una nije osvojila 100 posto glasova

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kim Džong Un je na glasanje stigao u pratnji sestre

  • 8
Severna Korea Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Zemlja se zvanično zove Demokratska Narodna Republika Koreja, što podrazumeva da se u njoj održavaju izbori. I održavaju se, KCNA, novinska agencija te zemlje, objavljuje da je Kim Džong Un, glavni sekretar Radničke partije glasao na regionalnim, gradskim i okružnim izborima.

Agencija je, kako je to običaj u takvim državama, izvestila da je u pratnji lidera bila i njegova sestra Kim Jo Džong.

Kada je cenjeni drug Kim Džong Un stigao do glasačke kabine, radnici kompleksa, uzbuđeni što ga vide na svom radnom mestu, stali su da burno kliču: "Hura!".

Razumljivo da na listiću nema više imena jer bi to moglo da zbuni biračko telo puno revolucionarnog naboja pa bi možda neko zaokružio ime koje nije po volji vođstvu Partije. Ali, da bi se očuvalo temeljno demokratsko pravo, postoje dve kutije, u zelenu listiće ubacuju oni koji se slažu s imenima na njima, a u crvenu idu listići onih koji se protive.

Iako su svi pomislili da su svi listići završili u zelenoj kutiji, to se ipak nije desilo.

KCNA je u ponedeljak objavila da su izbori uspešno održani i da je glasalo 99,63 odsto biračkog tela. Tumači agencija i zašto brojka nije okrugla, 100 posto: Nisu glasali oni koji su na međunarodnoj turneji ili rade na okeanima. Agencija Reuters podsetila je da je pre pet godina manje njih bilo na turnejama i okeanu, tada je glasalo 99,98 odsto birača.

Na osnovu objavljenih rezultata 99,91 odsto izašlih na regionalne izbore listiće je ubacilo u zelenu kutiju potvrđujući tako partijski odabir kandidata. KCNA naglašava da je 0,09 odsto glasalo protiv, dakle ubacilo listiće u crvenu kutiju. Kad je reč o gradskim i okružnim izborima, partijski odbor potvrdio je da je za bilo 99,87 odsto, a protiv je bilo 0,13 odsto birača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA