Vreme čitanja: oko 1 min.

Oglasio se Putin nakon smrti Kisindžera: "Bio je izuzetan diplomata, mudar i pragmatičan državnik"

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Putin je podsetio da se Kisindžerovo ime povezuje sa pragmatičnom politikom koja je omogućila postizanje detanta i važnih sporazuma sa SAD

  • 5
Vladimir Putin Henri Kisindžer Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je duboko saučešće povodom smrti nekadašnjeg američkog diplomate Henrija Kisindžera.

Putin je u telegramu Kisindžerovoj udovici Nensi rekao da je on bio mudar i dalekovid državnik, saopšteno je iz Kremlja.

"Preminuo je izuzetan diplomata, mudar i dalekovid državnik, koji je decenijama uživao zasluženi autoritet širom sveta", naveo je Putin.

On je podsetio da se Kisindžerovo ime povezuje sa pragmatičnom politikom koja je omogućila postizanje detanta i važnih sporazuma sa SAD.

Kisindžer, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata čija je služba za vreme dvojice predsednika ostavila neizbrisivi trag na američkoj spoljnoj politici, preminuo je u stotoj godini.

Kao državni sekretar 1970-ih je u administraciji Ričarda Niksona, učestvovao u ključnim globalnim događajima te decenije. Njegovi napori su doveli do diplomatskog otvaranja Kine, istorijskih razgovora SAD i Sovjetskog Saveza o kontroli naoružanja, proširenja veza između Izraela i njegovih arapskih suseda i Pariskog mirovnog sporazuma sa Severnim Vijetnamom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krkiša

    30. novembar 2023 | 14:13

    Ako je Kisindzer dobio Nobelovu nagradu za mir zaslužio je i bata Pule Nobela za rat.

  • Oliver

    30. novembar 2023 | 14:01

    Kisindzeru to može biti samo minus ako ga neko kao Putin ceni. Putina najviše cene autokrate poput njega ali ne i demokratsli lideri.

  • Nikolas

    30. novembar 2023 | 10:37

    NEMA VISE TAKVIH POLITICARA NA ZAPADU -OSTALE SU SAMO MARIONETE DEMENTNOG !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA