≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabeleženi prvi slučajevi "misteriozne" upale pluća u Evropi: Penicilin je ne leči

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za bolest koju su mnogi nazvali "misterioznom" kažu da pogađa uglavnom decu od šest do 12 godina

  • 1
bolnica, dete Foto: Shutterstock

Bolest koja je potresla Kinu, za koju se smatra da je dostigla nivo epidemiološke, potresa trenutno i Dansku gde su zabeleženi prvi slučajevi obolelih od mikoplasme pneumonije.

Danski čelnici istakli su da je za ovu vrstu upale pluća antibiotik na bazi penicilina beskoristan.

Bolest koju su mnogi nazvali "misterioznom" kažu da pogađa uglavnom decu od šest do 12 godina.

Pre nekoliko dana, Holandija je objavila da se bori sa talasom obolelih od upale pluća, a slična situacija je i u Švedskoj.

Danski Statens Serum Institut istakao je da su se stope utrostručile u poslednjih pet nedelja i da će ove zime više dece biti zaraženo, navodi "Daily mail".

U pitanju je mikoplasma pneumonia, bolest slična gripu, a najčešći simptomi su temperatura, umor, glavobolja, bol u grlu i dugotrajni kašalj.

Ono što je drugačije u odnosu na klasičnu upalu pluća jeste što antibiotici na bazi penicilina ne utiču na ovu bakteriju.

Istraživači iz tog danskog instituta su istakli da su ovu bolest očekivali već neko vreme i da epidemija nije neuobičajena, te da Dansku pogađa najčešće u jesen i ranu zimu.

"Poslednje četiri godine broj obolelih od mikoplasme je bio izrazito nizak i nije neobično da sada imamo epidemiju", rekla je Hane-Dort Emborg, naučnica-istraživač iz tog danskog instituta.

Ona navodi da je to bilo očekivano nakon što su zemlje bile zatvorene tokom korone i da je nedavni skok moguć jer deca nisu preležala viruse tokom pandemije.

"Upravo zato što je broj bio nizak u poslednje tri i po godine, sad očekujemo da broj skoči jer je dosta dece koja nisu bila u dodiru sa virsom", istakla je ona.

Dodala je da je porast zabeležen i u Švedskoj, kao i u Singapuru.

Dok se nacija suočava sa zahtevima za više podataka o izbijanju epidemije, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da nacija ima situaciju pod kontrolom.

"To je vrlo čest fenomen u mnogim zemljama, ali je u Kini stavljen pod kontrolu", rekao je novinarima u Njujorku.

Profesor Pol Hanter, stručnjak za zarazne bolesti s Univerziteta Ist Anglia, rekao je da je danska procena situacije imala smisla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA