Vreme čitanja: oko 2 min.

Vladin zvaničnik potpisao ugovor sa nepostojećom državom, ali nije prvi koji je to uradio: Neverovatan blam

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim ovog, sporazume s izmišljenom državom potpisivali su i drugi zvaničnici na lokalnom nivou, ali i u SAD i Kanadi

  • 0
Potpis, potpisivanje Ilustracija: Pixabay

Zvaničnik paragvajske vlade smenjen je nakon što je otkriveno da je potpisao memorandum o razumevanju sa predstavnicima izmišljene zemlje odbeglog indijskog gurua, za koje se takođe čini da su prevarili nekoliko lokalnih zvaničnika u toj južnoameričkoj državi, javlja AP.

Ovo otkriće je izazvalo skandal — i mnogo ismevanja na društvenim mrežama — u Paragvaju, ali teško da je to prvi put da su predstavnici Sjedinjenih Država Kailase prevarili međunarodne lidere. Ranije ove godine uspeli su da učestvuju na sastanku komiteta Ujedinjenih nacija u Ženevi i takođe su potpisali sporazume sa lokalnim liderima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Arnaldo Čamoro je smenjen sa mesta šefa kabineta paragvajskog ministarstva poljoprivrede u sredu ubrzo nakon što je otkriveno da je potpisao "proklamaciju" sa predstavnicima Sjedinjenih Država Kailase.

Između ostalog, u "proglasu" od 16. oktobra izražena je "iskrena želja i preporuka da vlada Paragvaja razmotri, istraži i aktivno traži uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Državama Kailasa i podrži prijem Sjedinjenih Država Kailase kao suverene i nezavisne države u raznim međunarodnim organizacijama, uključujući, između ostalih, Ujedinjene nacije", navodi se u kopiji sporazuma objavljenom na društvenim mrežama.

Predstavnici izmišljene zemlje sastali su se sa Čamorom i ministrom poljoprivrede Karlosom Himenesom, rekao je Čamoro u radio intervjuu.

Tokom intervjua, Čamoro je priznao da ne zna gde se Kailasa nalazi i da je potpisao ono što je okarakterisao kao "memorandum o razumevanju", jer su ponudili pomoć Paragvaju oko raznih pitanja, uključujući navodnjavanje.

Fotografije objavljene na nalozima društvenih mreža Kalaise takođe pokazuju kako predstavnici izmišljene zemlje potpisuju sporazume sa lokalnim liderima opština Marija Antonija i Karpai. Nalog na društvenim mrežama proslavio je svaki od ovih potpisa.

Na Kailasinoj veb stranici, izmišljena zemlja je opisana kao "oživljavanje drevne prosvetljene hinduističke civilizacije koju oživljavaju raseljeni hindusi iz celog sveta". Predvodi ga samozvani guru, Nitiananda, koji je tražen u Indiji po nekoliko optužbi, uključujući seksualni napad. Ne zna se gde se nalazi.

Predstavnici Sjedinjenih Država Kailase učestvovali su na dva sastanka komiteta UN u Ženevi u februaru, navode mediji.

U martu je gradska većnica Njuarka u Nju Džersiju priznala da je prevarena kada je potpisala sporazum o bratskom gradu sa Kailasom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA