Vreme čitanja: oko 2 min.

Vakcine protiv kovida zabranjene na Islandu zbog sve većeg broja iznenadnih smrti? Ne, to je velika laž

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više portala objavilo je tekst Saše Latipove, prepun manipulacija i poluinformacija tumačenih po sopstvenoj volji

  • 15
Vakcinacija Island Foto: Magali Cohen / AFP / Profimedia

Zbog sve više iznenadnih smrti, šlogova, trombova, iznenadnih srčanih udara i drugih ‚neobjašnjivih‘ zdravstvenih problema koji nastavljaju da bujaju širom sveta, vlada Islanda posegla je za odlučnom akcijom i zabranila kovid mRNK vakcine“, objavili su portali NewsAddicts, ThaiMBC i Evol, a prenosi se po društvenim mrežama. Naravno, ova tvrdnja, pokazalo se nakon jednostavne provere, nije istinita, već je reč o brutalnoj manipulaciji činjenicama na osnovu poluinformacija koje se tumače po sopstvenoj volji.

Sva tri portala imaju identičan tekst, a pozivaju se na blog Saše Latipove, čuvene američke antivakserke, koja je objavila da su ona i njene kolege organizovale konferenciju na Islandu, a da su nekoliko nedelja kasnije „odneli pobedu“ i da je „islandska vlada tiho (veoma tiho) uklonila kovid vakcine, za sada“.

@komesmetaistina Vakcine protiv kovida zabranjene su na Islandu zbog sve većeg broja iznenadnih smrti? Pa sad.... #vakcina #kovid19 #covid19 #vaccine #island #conspiracytherory #foryou #teorijezavere #debunk #tiktokviral #istinaililaž #istina ♬ original sound - udarac.istine

- Da se vratimo na dobre vesti. Informisali su me organizatori našeg sastanka na Islandu da se kriptična objava pojavila u islandskim novinama. Prevod je: „Povećan je broj respiratornih infekcija", rekla je Ragnehajur Oskar Erlendsdotir, direktorka medicinske nege u Zdravstvenoj službi regiona prestonice. ‚Kovid je trenutno kao bilo koji drugi grip, pa bismo zamolili ljude da se odvoje kada su simptomi jaki i da rade na prevenciji infekcije‘. Od 18. oktobra, vakcinacija protiv kovida i influence dostupna je starijima od 60 godina i ljudima sa hroničnim bolestima, ali Ragnehajur kaže da je poseta bila osrednja. Sledeće nedelje, javnost će moći da se vakciniše protiv influence, ali trenutno nemamo kovid vakcine.“ Zvali su me lokalni novinari da mi jave da niko ne zna da objasni zašto nema vakcina, ali ako neko baš baš baš želi može da se vakciniše u jednoj apoteci u zemlji, ali samo ako povede četiri prijatelja, da ne bi propalo pet injekcija. Proglašavam da smo pobedili na Islandu dok mi neko ne dokaže drugačije – napisala je, između ostalog, Latipova.

Naravno, ništa od onog što tvrdi Saša Latipova, a prenose pojedini portali sa pojačanom tvrdnjom o zabrani (koju ona eksplicitno i ne navodi), nije istina. Island nije zabranio, niti uklonio vakcine protiv kovida, a najneverovatnije od svega je što za svoje tvrdnje ona nema nikakvih dokaza ili potvrda, a čak i sam tekst koji je objavila navodi da vakcina ima za starije od 60 godina i hronične bolesnike, ali ne dovoljno za sve ostale.

- Island nije zabranio vakcine protiv kovida-19 i u zemlji nema nikakvog bujanja iznenadne smrti – rekla je za Rojters Gudrun Aspelund, glavna epidemiološkinja Islandskog direktorata zdravlja.

Za USA Today ona je dodala da se trenutno ljudima daju najnovije fajzerove vakcine, ali da se prvenstveno daju rizičnim grupama.

- Nema nestašice vakcina, ako neko ko nije u rizičnoj grupi želi da ih primi, to može – rekla je Aspelundova.

Inače, Island je zemlja sa oko 370.000 stanovnika, a 82 odsto populacije starije od 5 godina već je primilo najmanje dve doze vakcine protiv kovida-19, pokazuju zvanični podaci.

Na Islandu je moguća vakcinacija sa nekoliko vrsta vakcina, ali su vakcine kompanije AstraZeneca zabranjene za mlade.

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • leon

    8. decembar 2023 | 14:05

    sntivakserska propaganda i lazi su kuga 21 veka .

  • Žana

    8. decembar 2023 | 14:04

    Antivakseri su veliko zlo koji su mnoge ljude poslali u smrt.

  • G

    8. decembar 2023 | 14:49

    Zašto je neko antivakser ako odbije da primi vakcinu protiv kovida? A vi botovi, kaki 'te?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA