Vreme čitanja: oko 1 min.

Džordž Santos izbačen iz Kongresa: Istorijska odluka, ovo nije viđeno od Američkog građanskog rata

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za uspeh rezolucije bila je potrebna je dvotrećinska većina glasova.

  • 1
Džordž Santos Foto: Tanjug/AP

Predstavnički dom je glasao za isključenje republikanskog poslanika iz Njujorka Džordža Santosa zbog kršenja etike, čime je postao tek šesti poslanik koji je ikada izbačen iz tog veća.

Za uspeh rezolucije bila je potrebna je dvotrećinska većina glasova.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson saopštio je da je 311 članova Predstavničkog doma glasalo za isključenje Santosa. Protiv isključenja je glasalo 114, a dva člana su zabeležila da su "prisutna".

On je prvi član Kongresa koji je izbačen od Američkog građanskog rata, a koji nije prvo bio osuđen za krivično delo.

Prema rečima bivšeg poslanika Predstavničkog doma, isključenje se administrativno rešava na isti način kao i upražnjeno mesto, uključujući smrt ili ostavku. Službenik Doma preuzima kontrolu nad kancelarijom i donosi odluke u ime te kancelarije. Oni će odlučiti kako će Santosova kancelarija biti očišćena, između ostalih koraka. Njegov okružni ured ostaje netaknut za konstitutivne potrebe.

Službenik komore će obavestiti guvernera Njujorka da sada postoji slobodno mesto u trećem okrugu Njujorka. Zatim je na demokratskoj guvernerki Keti Hočul da zakaže vanredne izbore da ga zameni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gosn novinar

    1. decembar 2023 | 19:52

    Jednostavno napisao tekst bez da napiše zbog čega je izbačen kao da prosečan Srbin uopšte prati američku politiku. Pa bre ljudi ne mozemo i elitu i zadrugu i skandale i Karleušu i još američku politiku da ispratimo. Uozbiljite se malo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA