• 18

Vreme čitanja: oko 5 min.

Putin će upotrebiti nuklearno oružje ako Zelenski načini jedan potez: Stručnjaci zabrinuti

I. N.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Penzionisani general, koji je bio i vojni ataše u Moskvi kaže da Rusija nije samo u ratu sa Ukrajinom, već i sa Zapadom

 • 18
Vladimir Putin nuklearno oružje rakete

Foto-montaža: Profimedia/AFP/Mikhail Klimentyev, Shutterstock

Predsednik Rusije Vladimir Putin bi mogao da potegne za nukleranim oružjem u ratu u Ukrajini ukoliko oseti da njegove trupe gube na vojnom polju, upozorava penzionisani brigadni general američke vojske Kevin Rajan.

Rajan, koji je služio kao načelnik štaba Komande za protivraketnu odbranu, rekao je da je nuklearni rat "potpuno izvodljiva" opcija za Putina ako ukrajinske snage ostvare dobitke na bojnom polju, pa čak i ponovo zauzmu osvojenu teritoriju poput Krima.

Penzionisani general, koji je bio i vojni ataše u Moskvi kaže da Rusija nije samo u ratu sa Ukrajinom, već i sa Zapadom, i da je ovo razlog zbog kojeg se veruje da bi Putin mogao da upotrebi taktičko nuklearno oružje kao "sredstvo odvraćanja".

"Eksplozija nuklearnog oružja unutar Ukrajine može izgledati kao 'preterano ubistvo' u ratu protiv Ukrajine, ali u ratu protiv Zapada, to bi se moglo posmatrati kao razborito odvraćanje“, kaže Rajan za MailOnline.

"Suština je da je upotreba nuklearnog oružja u potpunosti izvodljiva i da bi negativni ishodi mogli biti odbačeni ako je alternativa poraz", navodi Rajan.

Opasnost preti

On kaže da, ako ukrajinske snage počnu da pobeđuju na bojnom polju, Putin i njegove vojne vođe neće postupno govoriti o izgledima da "ozrače teritoriju" unutar okupiranih zemalja taktičkim nuklearnim oružjem, dodajući da to nuklearno oružje može imati prinos do 100 kilotona - pet puta više od količine američkih atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

"Mislim da bi ruski lideri vagali da li to ili da izgube rat, ili Krim ili veliki deo sopstvene vojske“, kaže Rajan i dodaje da "to nije loša trgovina u tim slučajevima za Rusiju".

Rajan kaže da je jedini razlog zašto Putin još uvek nije rasporedio taktičko nuklearno oružje u Ukrajinu taj što dugo očekivana kontraofanziva Kijeva odugovlači uoči druge zime. Naime, ukrajinski vojnici tokom kontraofanizove nisu bili u stanju da ostvare značajne dobitke protiv ruskih trupa koje su ukopane na osvojenoj teritoriji, a broj žrtava na obe strane nastavlja da raste.

"Jedini razlog zašto nismo videli taktičko nuklearno oružje je taj što ukrajinska kontraofanziva nije bila toliko uspešna koliko se očekivalo", kaže Rajan.

Inače, Putin je od početka invazije na Ukrajinu upozoravao da je Moskva spremna da upotrebi "sva raspoloživa sredstva da odbrani napade na rusku teritoriju za koje se smatra da su egzistencijalni", što se odnosi na njen nuklearni arsenal.

Smatra se da Rusija ima oko 2.000 taktičkog nuklearnog oružja, u poređenju sa američkih 100, koje uključuje bombe koje se mogu nositi avionima, bojeve glave za rakete kratkog dometa...

Taktičko nuklearno oružje je namenjeno za upotrebu na bojnom polju i ima kratak domet i mali prinos u poređenju sa mnogo snažnijim nuklearnim bojevim glavama ugrađenim u rakete dugog dometa koje su sposobne da unište gradove.

nuklearna raketa

Foto: Profimedia

Moskva ih posmatra kao način "kompenzacije snage NATO-a" u naprednom konvencionalnom oružju od Hladnog rata.

"Iako se Zapad više oslanjao na konvencionalno oružje od kraja Hladnog rata, Rusija je morala da nastavi da se oslanja na taktičko nuklearno oružje kako bi bila spremna da postigne ciljeve na bojnom polju“, kaže Rajan.

On ističe da je to zbog toga što Rusija nije uspela dovoljno da modernizuje svoje konvencionalne snage.

"Suština je da ruski vojni lideri vide taktičko nuklearno oružje kao validan i koristan alat za eskalaciju“, kaže Rajan

Zaista, Rusija je poslednjih godina podigla prag njihove upotrebe nuklearnog oružja u svojoj bezbednosnoj doktrini – od "situacija kritičnih za nacionalnu bezbednost Ruske Federacije" 2000. odnosno preciznije "agresije koja uključuje upotrebu konvencionalnog oružja kada je sama egzistencija države je ugrožena' 2014. godine.

Za Putina bi to bio gubitak teritorije kao što je Krim, što bi zauzvrat ugrozilo njegovu poziciju moći.

Rajan je upozorio da je Ukrajina samo "prvo bojno polje" Putinovog rata sa Zapadom, ukazujući na to kako Putin priprema Rusiju za veći sukob premeštanjem trupa i nuklearnog oružja u Belorusiju.

"Zvaničnici u Moskvi i Minsku rekli su da bi bojeve glave poslate u Belorusiju mogle da se nose sa beloruskim kopnenim avionima Su-25 ili da budu ugrađene u rakete kratkog dometa Iskander. Zapad se nije u potpunosti shvatio da smo u stvarnosti u ratu sa Rusijom. Zemlje poput Poljske i Baltika veruju Putinovim rečima i delima i misle da smo u ratu. Ali SAD, UK i veći deo NATO-a? Mislim da oni veruju da je ovo samo rat između Rusije i Ukrajine – rat u kome mi možemo da budemo sa strane i pomažemo", kaže Rajan.

Zaista, raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, koja deli oko 700 kilometara granice sa Ukrajinom, omogućiće ruskim avionima i projektilima da lakše i brže stignu do tamošnjih potencijalnih ciljeva ako Moskva odluči da ih upotrebi.

To bi takođe proširilo sposobnost Rusije da gađa nekoliko članica NATO u istočnoj i centralnoj Evropi taktičkim nuklearnim oružjem, za koje je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da je bilo oko pet puta moćnije od američkog atomskog bombardovanja bačenog na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

"Ukrajina je prvo bojno polje Putinovog rata sa Zapadom. Postoje dokazi da se Rusija priprema za veći sukob od onoga što se dešava u Ukrajini“, upozorava Rajan i podseća da je Putin naredio da se poveća broj aktivnih vojnika u Rusiji na više od 1,5 miliona do 2026. godine, povećao vojni budžet na 109 milijardi dolara za 2024. i premestio trupe i nuklearno oružje u susednu Belorusiju.

"Ovo ukazuje na to da Putin radi mnogo više od pukog "pokrivanja gubitaka" u njegovoj tzv. specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini“, kaže Rajan.

Putin i njegovi poslušnici su više puta upozorili da rat u Ukrajini može prerasti u nuklearni, a Putin je u junu upozorio da "neće biti pobednika u Trećem svetskom ratu".

"Sjedinjene Države se pretvaraju da se ne plaše eskalacije sukoba u Ukrajini, ali tamošnji ljudi očigledno ne žele da to odvede u Treći svetski rat. U slučaju Trećeg svetskog rata, neće biti pobednika, uključujući Ameriku", rekao je Putin.

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dejan

  3. decembar 2023 | 16:39

  I vrapci na grani znaju da je Rusija pobednik u ovom ratu protiv Ukrajinaca i Nato.

 • Vitez Koja

  3. decembar 2023 | 16:41

  'Ajde bre, dosadni ste više sa ovom propagandom nekih izmišljenih Američkih generala i njihove ocene,kao i nekih konstatacija Gardijana, NY times...neki njihovi pusti snovi...

 • Emi Eshav

  3. decembar 2023 | 16:36

  Konacno neko iz vojske SAD sa zdravim razumom, pa nek je i penzionisan. Ovo ja govorim otkad je taj rat poceo. Zato nuklearna velesila kakva je Rusija NE MOZE da izgubi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA