≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izrael planira da potopi Hamasove tunele u Gazi vodom iz Sredozemnog mora?

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izraelske odbrambene snage (IDF) prošlog meseca postavile pet velikih pumpi za vodu u blizini izbegličkog kampa al-Šati u gradu Gaza

  • 0
Tunel Gaza Izrael Foto: Tanjug/AP

Izrael je pripremio planove za poplavu Hamasovog sistema tunela ispod Pojasa Gaze vodom crpljenom iz Sredozemnog mora, prenosi Wall Street Journal.

Citirajući američke zvaničnike, izveštaj kaže da su Izraelske odbrambene snage (IDF) prošlog meseca postavile pet velikih pumpi za vodu u blizini izbegličkog kampa al-Šati u gradu Gaza, koje bi mogle da izbace hiljade kubnih metara vode na sat, i tako poplave tunele palestinskih militanata za nekoliko nedelja, objavio je u ponedeljak medij.

Nije poznato da li će Izrael razmotriti upotrebu pumpi, pre nego što svi taoci, koje drži Hamas od početka sukoba, budu oslobođeni, navodi se u izveštaju. Hamas je ranije saopštio da drži zarobljenike na "bezbednim mestima i tunelima".

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da ima smisla da Izrael onesposobi ove tunele i da ta zemlja istražuje niz načina kako bi to mogla da sprovede.

Wall Street Journal navodi da je zvaničnik izraelske vojske odbio da komentariše plan za plavljenje tunela, ali je rekao da "vojska radi na uništavanju Hamasovih terorističkih sposobnosti na više načina, koristeći pri tome različite vojne i tehničke alate".

Hamas, tuneli, Gaza Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema američkom listu, Izrael je obavestio SAD o ovoj opciji prošlog meseca, ali u Vašingtonu u ovom trenutku ne znaju koliko je vlada premijera Benjamina Netanijahua blizu sprovođenja ovog plana. Kako su saopštili američki zvaničnici, Izrael nije doneo konačnu odluku da li da nastavi sa ovim planom ili da od njega odustane, prenosi Reuters.

Prema izveštaju, mišljenja u Bajdenovoj administraciji bila su mešovita, pri čemu su neki službenici izrazili zabrinutost zbog izraelskog plana, dok drugi kažu da podržavaju napore Izraela da uništi tunele i kažu da nema nužno nikakvog američkog protivljenja.

Među zabrinutostima navedenim u izveštaju bila je potencijalna šteta za cevovod Gaze i tlo, ako morska voda i opasne materije iz tunela prodru u njih.

"Nismo sigurni koliko će ispumpavanje biti uspešno jer niko ne zna detalje o tunelima i tlu oko njih", citira se osoba upoznata s planom.

"Nemoguće je znati hoće li to biti efikasno jer ne znamo kako će morska voda oticati u tunelima u kojima niko pre nije bio", dodao je.

(Telegraf.rs)

Video: "Ako ne krenemo na Hamas, doći će po vas u Srbiju, u Evropu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA