≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Princ Hari tužio MUP zbog obezbeđenja: Sud danas zaključio jedno, čeka se dalji rasplet

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojvoda od Saseksa podneo je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova zbog odluke iz februara 2020. u kojoj stoji da mu više neće biti dat "isti stepen" lične zaštite prilikom posete zemlji

  • 0
Princ Hari, tužba protiv tabloida Foto: Tanjug/AP

Princ Hari je "neopravdano bio tretiran manje povoljno od drugih" tokom svojih bezbednosnih aranžmana kada je u Velikoj Britaniji, saopštio je sud.

Vojvoda od Saseksa podneo je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova zbog odluke iz februara 2020. u kojoj stoji da mu više neće biti pružen "isti stepen" lične zaštite prilikom posete.

Odluku je doneo Izvršni komitet za zaštitu prava i javnih ličnosti (Ravec).

Šahid Fatima, koja predstavlja vojvodu od Saseksa, navodi u pisanom podnesku da je Ravec trebalo da uzme u obzir "uticaj" koji bi uspešan napad na podnosioca zahteva imao, imajući u vidu njegov status, poreklo i profil u kraljevskoj porodici u kojoj je rođen, kao i njegov tekući dobrotvorni rad i služenje javnosti."

"Dosledan stav podnosioca zahteva bio je, i ostaje, da mu treba dati državnu bezbednost u svetlu pretnji/rizika sa kojima se suočava”, navodi se u podnesku.

Hari ne prisustvuje saslušanju u Višem sudu, gde će veći deo predmeta biti iznet u naredna tri dana.

Otvarajući slučaj, njegov advokat je rekao: „Polazna tačka u ovom slučaju je pravo na obezbeđenje i bezbednost osobe – ne može postojati pravo većeg značaja".

Ona je rekla da se vojvoda "u potpunosti i na pravi način bavio dokazima" i da je njegov "nezakonit i nepravedan tretman" vidljiv iz dokumenata.

Hari traži od suda da se postupa na način na koji je Ravec "tretirao druge ljude", rekla je ona, tvrdeći da je Ravec izabrao "da ne sledi sopstvenu pisanu politiku".

Istakla je da nije vršena analiza rizika Odbora za upravljanje rizicima (RMB).

"Nije naveden nijedan dobar razlog za izdvajanje podnosioca zahteva na ovaj način", navel je Šahid.

Ona je takođe tvrdila da je Hari imao pravo da daje izjave Ravecu pre nego što je odluka doneta.

Džejms Idi u ime Ministarstva unutrašnjih poslova naveo je u pisanom podnesku da je "prema Hariju postupano na zakonit način na "po meri" njegovih bezbednosnih aranžmana".

On je naveo da pri donošenju odluke Ravec razmatra "rizik od uspešnog napada na tu osobu".

"Ukratko, Ravec razmatra pretnju sa kojom se pojedinac suočava, a koja se ocenjuje na osnovu sposobnosti i namere neprijateljskih aktera, ranjivost te osobe na takav napad i uticaj koji bi takav napad imao na interese država“, rekao je on.

"Kao rezultat činjenice da on više neće biti radni član kraljevske porodice i da će većinu vremena živeti u inostranstvu, njegov položaj se materijalno promenio. U tim okolnostima, obezbeđenje ne bi bilo obezbeđeno na istoj osnovi kao ranije. Međutim, njemu bi, u posebnim i specifičnim okolnostima, bilo obezbeđeno zaštitno obezbeđenje kada je u Velikoj Britaniji", naveo je Idi.

Međutim, Harijeva zstupnica tvrdi da obezbeđivanje "od slučaja do slučaja" dovodi do "prekomerne neizvesnosti".

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA