Vreme čitanja: oko 2 min.

Lepa Mis Univerzuma (23) paravan protivnika za državni udar protiv krvavog diktatora: Njena sudbina neizvesna

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasti su prvo misici čestitale na pobedi, a onda je potpresednica Rosario Muriljo, Ortegina supruga, u saopštenju na šest stranica, optužila protivnike režima da "prekrasan i zaslužan trenutak ponosa" žele da iskoriste za državni udar

  • 0
Sheynnis Palacios Foto: Marvin RECINOS / AFP / Profimedia

Šejnis Palasios (23) iz Nikaragve postala je prva Mis Univerzuma koja dolazi iz pomenute države, i iako se ozbiljna prašina digla povodom pobede, to je bio samo uvod u ono što sledi.

Poznato je da politička situacija u Nikaragvi nije u baš najboljem redu, a u prilog tome govore i demonstracije nakon kojih je vlada zabranila korišćenje državne zastave i himne, osim u službene svrhe. Međutim, Šejnis ih je iskoristila na veoma mudar način.

Naime, devojka je tokom takmičenja bila odevena u provokativnu haljinu u bojama zastave, a nakon njene pobede organizovano je slavlje na ulicama Manague po prvi put nakon 2018. godine.

Podsećamo, 2018. godine su se dogodile demonstracije, a vlasti su tada, prema procenama organizacija za ljudska prava, ubile više od 355 demonstranta, navodi nemački Spigel.

Sheynnis Palacios Foto: Camilo FREEDMAN / Sipa Press / Profimedia

Od tog trenutka, u zemlji sve više jača autoritativna vladavina, a predsednik Danijel Ortega (78) je i dalje na vlasti u Nikaragvi.

Vlasti su prvo misici čestitale na pobedi, a onda je potpresednica Rosario Muriljo, Ortegina supruga, u saopštenju na šest stranica, optužila protivnike režima da "prekrasan i zaslužan trenutak ponosa" žele da iskoriste za državni udar.

Misica je pobedila 18. novembra na takmičenju, a 21. novembra su direktorku franšize za Nikaragvu, Karen Seleberti, zaustavili na granici i deportovali, a kako The Guardian navodi, njen suprug i sin se vode kao nestali.

Vlasti su optužile Karen Seleberti, direktorku franšize Mis Nikaragve, njenog supruga i sina za antidržavnu zaveru. Izbor za Mis Univerzuma koristili su za "pretvaranje izbora u političku zamku, koju finansiraju strani agenti", objavila je policija.

U gradu Esteliju nestao je umetnik koji je oslikao mural sa likom misice. Vlasti su mu prvo zabranile da mural završi, a onda mu se gubi svaki trag.

Kada su Šejnis Palasios u TV prenosu takmičenja pitali u čijoj bi koži bila, istakla je da je u pitanju Mari Volstonekraft, britanska filozofkinja i aktivistkinja za ženska prava iz 18. veka.

"Koliko ja znam, nikada niste čuli za kraljicu lepote koja kaže da želi da bude heroina modernog feminizma", ponosno je napisala književnica Điokonda Beli koja se danas nalazi u iznanstvu.

Tiktok zvezda Kristobal Asevedo pružao je podršku Šejnis nakon čega je uhapšen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA