≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ogroman rizik od terorističkih napada u Evropi tokom praznika: Stiglo dramatično upozorenje zvaničnika

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge evropske zemlje su zabeležile porast zločina iz mržnje otkako su Hamasovi naoružani napadači napali izraelske zajednice

  • 6
Nemačka, policija, hapšenje, pokušaj državnog udara Foto: Tanjug/AP

Postoji ogroman rizik od terorističkih napada na teritoriji Evropske unije tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, naveo je visoki zvaničnik EU.

Ilva Johanson iz Evropske komisije za unutrašnje poslove rekla je da polarizacija u društvu izazvana ratom između Izraela i Hamasa povećava rizik od nasilja.

Njene izjave usledile su nekoliko dana nakon što je turista izboden na smrt u Parizu.

Ona nije precizirala da li postoje neke konkretne informacije koje su dovele do upozorenja.

"Nedavno smo to videli u Parizu, nažalost, videli smo i ranije“, dodala je Johanson uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova EU.

Slično upozorenje stiglo je i od nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fejzer, koja je noviraima rekla da EU mora pomno da prati pretnje i propagandu, jer postoji veliki "rizik od dalje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamističkih počinilaca".

Mnoge evropske zemlje su zabeležile porast zločina iz mržnje otkako su Hamasovi naoružani napadači napali izraelske zajednice, ubili više od 1.200 ljudi i oteli najmanje 230 osoba, među kojima žene i decu, od kojih neke i dalje drže u Gazi.

Ministri EU sastali su se nakon smrtonosnog napada u blizini Ajfelove kule u subotu u kojem je 23-godišnji nemački turista po imenu Kolin B. nasmrt izboden, a njegova devojka i jedan britanski turista ranjeni.

Mladi nemački par posetio je pariski Diznilend, Luvr i napravio je selfije ispred Ajfelove kule pre napada.

Policija je saopštila da se osumnjičeni 26-godišnji francuski državljanin identifikovan kao Armand R., koji potiče iz nereligiozne iranske porodice, zakleo na vernost Islamskoj državi.

Čovek, koji je uhapšen na licu mesta, ranije je bio u zatvoru zbog planiranja terorističke zavere u poslovnoj četvrti La Defens izvan Pariza.

Francuska policija ga je 2020. intervjuisala zbog komunikacije sa Abdulahom Anzorovom, koji je ubio učitelja Semjuela Patija.

Tužilac Žan Fransoa Rikar rekao je da je majka Armana R. izrazila zabrinutost zbog njegovog ponašanja, iako u to vreme nije bilo dokaza da se protiv njega preduzmu dalje mere.

Nemačka je takođe bila u stanju pripravnosti zbog mogućeg napada.

Prošle nedelje su dva dečaka uhapšena u različitim delovima zemlje zbog sumnje da su planirali napad militantnih islamista na božićnu pijacu u gradu Leverkuzenu.

Takođe, 20-godišnji Iračanin koji je stigao u Nemačku prošle godine je u pritvoru zbog sumnje da je planirao napad nožem na božićnom sajmu u Hanoveru.

Šef nemačke domaće obaveštajne službe u istočnoj državi Tiringije Stefan Kramer upozorio je na „značajan potencijal opasnosti“ koju predstavljaju simpatizeri Hamasa, ne samo za božićne vašare, već i za velike sportske događaje kao što su Olimpijske igre u Parizu i Euro 2024.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lora

    5. decembar 2023 | 14:51

    Sad ce da izmisljaju, mnoge napade, da bi opravdali Izrael. Nije vazno sto oni drze i ubijaju u logoru, naj strasnijem sto se zove Palestina

  • pfff

    5. decembar 2023 | 15:41

    Palestinci ubili 1300 Izraelaca??? A koliko su pobili Izraelci Palestinaca ukljucujuci zene i decu???Ma dajte pobiste onaj napaceni i siromasni narod,otimajuci im svoju zemlju,i to pred ocima celoga sveta,onako bas javno.I povrh svega toga jos nas pravite budalama kao jadni Izraelci.Gumirajte mozak nekome drugom,ovo je sramota celoga sveta da dozvoljava ovaj brutalan cin Izraelaca.Amerika i Evropa podrzavaju,pomazu,finansiraju i daju oruzje Izraelu,i dave taj siromasan narod,dok ostatak sveta tapse i veseli se tome,.strasna vremena..i velika sramota!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA