Vreme čitanja: oko 2 min.

Hamasovci taoce drogirali pre puštanja u Izrael, razlog je jeziv: "Preživeli pate od neviđenih trauma"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekar koji je lečio oslobođene Hamasove taoce u Izraelu rekao je za "Fox News" da preživeli pate od neviđenog nivoa "ekstremno teškog psihičkog zlostavljanja"

  • 1
Izrael, pušteni taoci Foto: Tanjug/AP

Taoci koje je Hamas oslobodio navodno su dobili drogu kako bi izgledali srećni nakon maltretiranja u zatočeništvu, piše "Times of Israel".

Taocima koje je Hamas oslobodio iz Pojasa Gaze date su tablete za smirenje pre nego što su prebačeni u Izrael u pokušaju da izgledaju srećnije nakon tretmana u zatočeništvu, navodi se u izveštaju.

Dr Hagar Mizrahi, šef medicinskog odeljenja izraelskog Ministarstva zdravlja, rekao je izraelskoj vladi o navodnim drogama u utorak, navodi "Times of Israel".

List prenosi da je Mizrahi drogu nazvao klonazepam, koji je izvan Izraela poznat kao klonopin i rivotril. To bi učinilo da taoci izgledaju smireno, srećno i optimistično nakon što su pretrpeli fizičko zlostavljanje, lišavanje slobode i psihički teror od strane palestinske terorističke grupe, navodi se u izveštaju.

Nacionalni institut za zdravlje opisuje da se taj lek "koristi se za ublažavanje napada panike", između ostalog.

Taoci, koji su proveli više od 50 dana u zatočeništvu, prvo su predati Međunarodnom Crvenom krstu pre nego što su prebačeni u Izrael.

Više od 240 ljudi, Izraelaca i stranih državljana, oteti su i odvedeni u Gazu 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael i masakrirao 1.200 ljudi, navodi izraelska vlada.

Izrael je odgovorio žestokom kampanjom bombardovanja i kopnenim operacijama u vojnoj misiji s ciljem da zbriše tu terorističku grupu.

Izrael i Hamas postigli su privremeni sporazum o prekidu vatre koji je stupio na snagu 24. novembra, tokom kojeg je teroristička grupa oslobodila 110 talaca u zamenu za oko 240 palestinskih zatvorenika. Primirje je okončano i borbe su nastavljene 30. novembra nakon što su obe strane optužile drugu za kršenje uslova primirja.

Lekar koji je lečio oslobođene Hamasove taoce u Izraelu rekao je za "Fox News" da preživeli pate od neviđenog nivoa "ekstremno teškog psihičkog zlostavljanja".

"Mogu da vam kažem da u ime svih medicinskih i psiholoških timova koji leče one koji se vraćaju, psihička stanja na koja smo naišli nemaju presedana u medicinskoj literaturi. Smatramo da moramo da prepišemo udžbenike posttraume", rekla je dr Renana Eitan u "Nedeljom uveče u Americi".

Ona je otkrila da Medicinski centar u Tel Avivu aktivno leči više od 15 bivših talaca i opisala je njihovo "teško fizičko i psihičko zlostavljanje". Tvrdi da su bili izloženi "gladovanju, premlaćivanju i seksualnom zlostavljanju" dok ih je teroristička grupa držala u "nehumanim sanitarnim uslovima".

"Deca su bila primorana da gledaju brutalne video-snimke. Bila su pod stalnim pretnjama oružjem i pretnjama da će im nauditi čak i nakon što su puštena, uz prinudnu upotrebu psihijatrijskih lekova i drugih supstanci", rekla je Eitan.

Izraelska vojska saopštila je u ponedeljak da 137 talaca, uključujući žene i decu, i dalje drže teroristi Hamasa u Pojasu Gaze.

"Imamo moralnu obavezu da nastavimo da činimo sve da ih vratimo kući", objavile su Izraelske odbrambene snage na platformi X (Tviter).

(Telegarf.rs)

Video: Specijalne snage trijumfuju pošto oslobođeni taoci bezbedno prelaze na teritoriju Izraela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA