≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

BBC tvrdi da je Hamas silovao žrtve u Izraelu: Neke preživele su se ubile, svedočanstva su uznemirujuća

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fotografije i video zapisi golih i okrvavljenih žena koje je Hamas snimio na dan napada i fotografije tela nakon napada ukazuju na to da su militanti seksualno zlostavljali civile

  • 9
Festival, Nova festival, Izrael Foto: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

BBC navodi da je prikupio više dokaza i izjava o silovanju, seksualnom nasilju i sakaćenju žena tokom napada Hamasa 7. oktobra. Fotografije i video zapisi golih i okrvavljenih žena koje je Hamas snimio na dan napada i fotografije tela nakon napada ukazuju na to da su militanti seksualno zlostavljali nevine civile, prenosi Index.

Izraelska policija je novinarima prikazala snimak stravičnog svedočanstva žene koja je bila na festivalu i koja je detaljno opisala grupno silovanje, sakaćenje i ubistvo jedne od žrtava. Ona je opisala kako su pripadnici Hamasa prvo grupno silovali ženu, osakatili je, a zatim joj je jedan od napadača pucao u glavu i nastavio da je siluje.

"Bila je živa. Krvarila je. Odsekli su joj grudi i bacili ih na ulicu, igrali su se s njima. Zatim su je predali drugom militantu koji je penetrirao u nju pa joj pucao u glavu", ispričala je žena, imenovana kao svedok S.

"Neke su žene silovali pre nego što su ih ubili, a neke dok su bile mrtve"

Novinari BBC su razgovarali s muškarcem koji je bio na festivalu.

"Neke su žene silovali pre nego što su ih ubili, neke dok su bile povređene, a neke dok su već bile mrtve. Teroristi su silovali njihova beživotna tela. Očajnički sam želeo da im pomognem, ali ništa nisam mogao da učinim", kazao je.

Izraelska ministarka za osnaživanje žena, Mej Golan, je kazala da je nekoliko žrtava silovanja preživelo napade i da se sve trenutno nalaze na psihijatrijskom lečenju.

"Ali vrlo, vrlo malo ih je preživelo. Većina je brutalno ubijena", dodala je.

Užasavajući snimci

Na snimcima koje je snimio Hamas se može videti jedna žena, s lisicama i posekotinama na rukama i velikom mrljom krvi na donjem delu pantalona. Mogu se videti i gole ili polugole žene taoci koje su odveli militanti.


Više fotografija s područja festivala nakon napada prikazuje tela žena golih od struka nadole ili s poderanim donjim rubljem, raširenih nogu, sa povredama na genitalijama i nogama.

"Izgleda da je Hamas od ISIS-a u Iraku i iz slučajeva u Bosni naučio kako da koristi ženska tela kao oružje", rekla je pravnica Kočav Elkajam-Levi.

"Naježim se od same pomisli. Znali su u detalje kako tačno da naude ženama: rezali im organe, sakatili genitalije, silovali", dodala je Elkajam-Levi. Ministarka Mej Golan je rekla da je razgovarala s najmanje tri devojke koje su sada hospitalizovane.

"Psihički su jako loše"

"Psihički su jako loše jer su videle sva ta silovanja. Pravile su se mrtve, a sve su videle i čule. Ne mogu da se nose s time", kazala je.

Šef izraelske policije Jakov Šabtaj navodi da je 18 mladića i devojaka nakon napada hospitalizovano na psihijatriji jer više ne mogu da funkcionišu.

Neki od preživelih su suicidalni, a neki su sebi već oduzeli život. Jedan od volontera koji je sakupljao tela nakon napada opisao je tragove mučenja i sakaćenja trudnice. Rekao je da su joj razrezali utrobu, a zatim je ubili. Nakon toga su izboli fetus.

Drugi volonter je dao pisanu izjavu u kojoj navodi da je video tela dve žene u kibucu Beri kojima su ruke i noge bile zavezane za krevet. "Jednoj su zabili nož u genitalije i zatim odstranili sve unutrašnje organe", napisao je, prenosi BBC.

(Telegraf.rs)

Video: Izraelska porodica se ponovo okuplja nakon što su majka i dve ćerke puštene nakon zatočeništva ​

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    6. decembar 2023 | 04:54

    HAMAS NISU NIKAKVI MILITANTI KAKO IH NAZIVATE U NAPISIMA VEC SU ONI ZLOCINCI I TERORISTI NAJGORE VRSTE.ZIVEO IZRAEL ZANAVEK !!!!!

  • Anonymus

    6. decembar 2023 | 00:48

    Daaa treba im verovati, kome ako ne BBC, oni su uvek objektivni ..BLJACK!

  • 534

    6. decembar 2023 | 02:59

    Sad je strašno a devedesetih?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA