Vreme čitanja: oko 1 min.

U Rumuniji proglašena epidemija morbila

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo je identifikovalo decu uzrasta od 9 do 11 meseci, kao i one koji nisu završili raspored vakcinacije, kao glavne mete svoje akcije imunizacije

  • 0
Morbili, male boginje Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Rumunije proglasilo je u utorak epidemiju morbila širom zemlje, nakon što je registrovalo skoro 2.000 novih slučajeva u 29 od 41 okruga. Ovo će pomoći da se povećaju stope vakcinacije među ugroženom decom, istakli su zvaničnici.

Ministarstvo je identifikovalo decu uzrasta od 9 do 11 meseci, kao i one koji nisu završili raspored vakcinacije, kao glavne mete svoje akcije imunizacije, uz obećanje da će sprovesti kampanju podizanja svesti javnosti kako bi se rešila situacija.

U saopštenju se izražava žaljenje zbog pada stope vakcinacije u Rumuniji tokom protekle decenije, gde se navodi da je 78% dece koja ispunjavaju uslove primilo jednu vakcinu protiv morbila, dok je samo 62% imalo dve doze vakcine.

Ministar zdravlja Aleksandru Rafila rekao je medijima da se pokrivenost od 95 odsto smatra dovoljnim da se rizik od izbijanja drži pod kontrolom. Vakcinacija protiv malih boginja uključena je u nacionalni raspored imunizacije dece, rekao je on, pri čemu se prva vakcina obično daje jednogodišnjacima. Tokom proglašene epidemije, i mlađa deca se mogu vakcinisati, štiteći ih od infekcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA