Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko u ovom delu Nemačke zatražite državljanstvno, moraćete da priznate nešto posebno

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odlukom se preporučuje da lokalne vlasti preciziraju tekst deklaracije

  • 1
Posao u Nemačkoj pasoš Foto: Shutterstock

Od sada, podnosioci zahteva za naturalizaciju u nemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt moraju da izjave da podržavaju pravo Izraela na postojanje. To je odredilo Ministarstvo unutrašnjih poslova dekretom okruzima i nezavisnim gradovima krajem novembra, kako je u utorak u Magdeburgu rekla ministarka Tamara Cišang iz CDU.

"Dobijanje nemačkog državljanstva zahteva predanost pravu Izraela na postojanje. Podnosioci zahteva zato neposredno pre naturalizacije moraju pismeno da potvrde 'da priznaju pravo Izraela na postojanje i osuđuju sve napore usmerene protiv postojanja države Izrael'", navodi se u dekretu ove pokrajine.

"U slučaju naturalizacije treba obratiti pažnju na to postoje li naznake da su prisutni antisemitski stavovi", rekla je Cišang.

U pismu lokalnim vlastima navodi se da je naturalizacija isključena ako stranci sprovode aktivnosti usmerene protiv temeljnog slobodnog demokratskog poretka. To takođe uključuje antisemitske zločine ili poricanje prava Izraela na postojanje.

Odlukom se preporučuje da lokalne vlasti preciziraju tekst deklaracije. Ako podnosioci zahteva odbiju da daju zakletvu o Izraelu, potvrda o naturalizaciji se ne može izdati. To bi trebalo da bude zabeleženo u dosijeu i zahtev za naturalizaciju trebalo bi da bude odbijen.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA