Vreme čitanja: oko 6 min.

Prvi kineski ratni brodovi pristali u strateški veoma važnu pomorsku bazu: Imaju li SAD razloga za brigu?

M. P.

Vreme čitanja: oko 6 min.

U strateški važnoj pomorskoj bazi u Kambodži pojavili se kineski ratni brodovi

  • 1
Tajvanski moreuz Tajvan kineski američki brod Foto: Tanjug/AP

Kineski ratni brodovi prvi put su pristali u kambodžansku pomorsku bazu Ream, koja prolazi kroz nadogradnju koju finansiraju Kinezi, što je izazvalo zabrinutost Sjedinjenih Država zbog njihove potencijalne uloge u širenju kineskog vojnog uticaja u inostranstvu, piše CNN.

Ministar odbrane Kambodže Tea Seiha posetio je u nedelju ratne brodove Mornarice Kineske narodnooslobodilačke armije (PLA) usidrene u luku Ream zajedno sa svojim ocem – i prethodnikom – Tea Banom, navodi se u objavi na Fejsbuk stranici zvaničnika.

Iako se u postu nije posebno pominjala kineska vojska, na pratećim fotografijama su prikazane dve korvete PLA usidrene jedna pored druge. Na jednoj od korveta, identifikovanih kao "Venšan", Tea Ban je pregledao niz kineskih mornaričkih oficira.

Brodovi su u pripremi za obuku kambodžanske mornarice, navodi se u saopštenju.

Druge fotografije u postu prikazuju oca i sina kako pregledaju izgradnju infrastrukture na lokaciji i gledaju plan projekta.

"To je signal"

Kolin Koh, naučni saradnik na "Rajaratnam School of International Studies" (RSIS) u Singapuru, rekao je da je ovo prema javnoj evidenciji prvi put da su kineski ratni brodovi pristali u luku, koja je pre renoviranja bila opremljena samo za manja plovila mornarice Kambodže.

"To je signal da će Ream biti završen. Naravno, za njih je i dalje u toku, ali se bar sada proširio do te mere da može da primi brod strane mornarice", rekao je on.

Džon Bredford, izvršni direktor Jokosuka saveta za azijsko-pacifičke studije, rekao je da nije iznenađenje da su kineski brodovi prvi posetili unapređenu bazu.

"Na kraju krajeva, objekte su finansirali Kinezi, a Kina je blizak partner Kambodži", rekao je on.

Poseta kineskih ratnih brodova poklopila se sa putovanjem visokog kineskog generala u Pnom Pen, gde je pozdravio Kinu i Kambodžu kao "prave gvozdene prijatelje".

Saradnja na visokom nivou

He Veidong, potpredsednik najvišeg vojnog tela Kine, Centralne vojne komisije, rekao je kambodžanskom premijeru Hunu Manetu da su vojske dve zemlje održale "saradnju na visokom nivou uključujući razmenu na visokom nivou, izgradnju mehanizama, zajedničke vežbe i vežbe i obuku osoblja", navodi se u kineskom saopštenju.

Hun, koji je nasledio svog oca Hun Suna ranije ovog leta, zahvalio je kineskoj vojsci na "snažnoj podršci modernizaciji kambodžanske vojske", navodi se u saopštenju objavljenom na veb stranici kineskog ministarstva odbrane.

Kineski general je takođe razgovarao sa Teom, kambodžanskim ministrom odbrane, kako bi razmenili mišljenja o "bilateralnim odnosima, vojnoj saradnji i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa", navodi se u saopštenju, u kojem se ne pominje poseta kineskih ratnih brodova.

CNN je zatražio komentar od kineskog Ministarstva odbrane.

SAD prate situaciju

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da Vašington prati izveštaje o kineskim ratnim brodovima, prenosi Rojters.

"Iako nemamo komentar o ovom specifičnom razvoju događaja, imamo ozbiljnu zabrinutost u vezi sa planovima NR Kine za ekskluzivnu kontrolu nad delovima pomorske baze Ream", rekao je zvaničnik Rojtersu.

Pojačana zabrinutost

Neviđeno prisustvo brodova kineske mornarice u pomorskoj bazi Ream, koja zauzima strateški položaj u blizini južnog vrha Kambodže blizu Južnog kineskog mora, verovatno će produbiti dugogodišnju zabrinutost američkih zvaničnika da Kina traži vojnu ispostavu u Tajlandskom zalivu.

Takva zabrinutost je već bila pojačana u junu prošle godine, kada su kineski i kambodžanski zvaničnici zajedno predsedavali ceremonijom postavljanja temelja za projekat renoviranja luke uz bespovratnu pomoć Kine.

Kambodžanski zvaničnici su u više navrata negirali da bi taj objekat koristila Kina kao pomorsku bazu, insistirajući da je projekat u skladu s ustavom Kambodže, koji zabranjuje strane vojne baze na njenoj teritoriji. Kineski zvaničnici su u međuvremenu opisali bazu kao "projekat pomoći" za jačanje kambodžanske mornarice.

Za SAD je proširenje Reama koje finansiraju Kinezi posebno zabrinjavajuće jer je uključivalo rušenje tamošnjeg objekta koji finansiraju SAD — što je poslužilo kao analogija za bliže veze Kambodže sa Pekingom i rastuću udaljenost od Vašingtona, prema Bredfordu.

Uzbune

Za neke, brodovi kineske mornarice su podigli nove uzbune.

"Dolazak ovih kineskih ratnih brodova u Ream razotkriva kineske dugo skrivane vojne ciljeve, označavajući veliku evoluciju u kineskom regionalnom odbrambenom stavu. Nastaviti odbacivanje rastućeg vojnog uticaja Kine znači prepustiti se samoobmani", rekao je Krejg Singlton, viši saradnik istraživačkog centra Fondacije za odbranu demokratija sa sedištem u Vašingtonu.

Singlton, koji je ranije ove godine napisao analizu o rastućem nastojanju Pekinga za pristup prekomorskim lukama, rekao je da je kinesko prisustvo u pomorskoj bazi Ream deo šireg plana da se zakomplikuje američki globalni vojni plan.

"Izgradnjom bližih vojnih veza i ekonomske zavisnosti s odabranim zemljama duž glavnih pomorskih puteva, Peking može da izvrši diplomatski pritisak na njih, ograničavajući pristup baziranju SAD i komplikujući napore za izgradnju koalicije za podršku odbrani Tajvana ako Kina ikada izvrši invaziju", kaže on.

Pored Džibutija u istočnoj Africi, jedine vojne baze Pekinga u inostranstvu, Ream "signalizira više od samo isplativog proširenja kineskog odbrambenog perimetra, već proračunato, asertivno repozicioniranje s ozbiljnim implikacijama za Vašington i njegove saveznike".

Kršenje ustava

Ali, drugi eksperti su primetili da bi nivo pristupa PLA koji je odobren u Reamu mogao biti veoma različit od baze u Džibutiju, gde kineske trupe mogu biti trajno stacionirane u objektima na kopnu. Taj aranžman bi predstavljao kršenje ustava Kambodže, rekao je Koh iz RSIS-a.

"Postoje mnoge druge vrste aranžmana za pristup koji ne odgovaraju ili ne ispunjavaju stvarni sporazum o bazi, kao što je dodeljivanje određenih pristaništa isključivo za upotrebu kineske mornarice ili obezbeđivanje da se PLA mornarica može smestiti kada dođe u posetu", rekao je Koh.

"Mislim da se mnogo preuveličava da je to baza za Kineze. Mislim da to nije slučaj", rekao je on.

Čini se da je Kambodža takođe otvorena da dozvoli drugim stranim delegacijama da posete Ream – što se smatra delom njenih napora da odbaci optužbe da daje kineskoj vojsci ekskluzivni pristup pomorskoj bazi. Prošlog marta, delegacija japanske mornarice posetila je bazu.

"Sve dok ne budemo mogli da vidimo dalje, da li će Kambodžanci dozvoliti samo kineskoj mornarici da pristane u bazu, ili će dozvoliti i drugim stranim mornaricama, ne možemo doći do vrlo lakog zaključka da je uređena samo za ekskluzivni kineski pristup", rekao je Koh.

Vojne implikacije

Ali čak i ako se Ream ne koristi za isključivo i trajno stacioniranje kineskih snaga, dobijanje redovnog pristupa moglo bi imati implikacije na vojne operacije u vezi sa sporom u Južnom kineskom moru između Kine i podnosilaca zahteva iz jugoistočne Azije.

Peking polaže pravo na "neosporan suverenitet" nad gotovo celim Južnokineskim morem, i većinom ostrva i peščanih sprudova unutar njega, uključujući mnoge karakteristike koje su stotinama milja udaljene od kontinentalne Kine. Filipini, Malezija, Vijetnam, Bruneji i Tajvan takođe imaju konkurentna potraživanja.

"Ream bi obezbedio kineskim snagama dodatnu osovinu za napad i snabdevanje u slučaju sukoba u Južnom kineskom moru. Štaviše, baze na azijskom kopnu bi se verovatno lakše snabdevale, otpornije i sposobnije od onih uspostavljenih na relativno udaljenim obnovljenim objektima", rekao je Bredford, ali je primetio da objekti u Kambodži neće dovesti do "promene igre" u borbi u Južnom kineskom moru.

"Udaljenost od Reama do ostrva Spratli je veća od udaljenosti od ostrva Spratli do glavnih baza PLA na ostrvu Hainan", rekao je on, misleći na najjužniju kinesku provinciju i sporni arhipelag u Južnom kineskom moru gde je Peking izgradio vojna postrojenja na veštačkim ostrvima.

Kineske snage koje deluju iz Kambodže morale bi da prelete Vijetnam ili da zaobiđu jug da prođu između južnog vrha Vijetnama i severoistočnog ugla poluostrva Malezije, čineći ovu liniju napada podložnom zabrani, rekao je Bredford.

Ali Ream takođe omogućava kineskoj mornarici da pristane mnogo bliže južnom Južnom kineskom moru – važnom faktoru u rastućim operacijama Kine u indonezijskom moru Natuna i u zoni ekonomske isključenosti Malezije, rekao je Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkoj komandi američke pacifičke komande.

"Ova nova pomorska baza prevazilazi trenutne potrebe Kambodže, ali njen značaj je više geostrateški nego čisto vojni. To označava kinesko-kambodžanski odbrambeni odnos i povećava zabrinutost Vijetnama da će biti okružen Kinom", rekao je Šuster.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A vi kauboji?

    11. decembar 2023 | 07:26

    Ko ste vi Jenkiji da mozete svuda po svetu imati baze??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA