≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Živi na -80°C, najveća opasnost nisu životinje: Gabrijel je deo ekspedicije na Antarktik, biće tamo 12 meseci

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je zapravo jedan od 13 profesionalaca koji će ostati u bazi i tokom zimskog perioda koji počinje u februaru i završava se u novembru

  • 6
Gabrijel Karugati ekspedicija Antarktik Printskrin: YouTube/ UK Antarctic Heritage Trust

Gabrijel Karugati je istraživač na Univerzitetu Insubrija i jedan od naučnika 39. italijanske ekspedicije na Antarktik: on će ostati na Južnom polu do sledećeg novembra, provodeći devet zimskih meseci sa temperaturama na oko -80 stepeni.

"Trenutno sam u bazi Konkordija na Antarktiku. Ja pokrivam ulogu glaciologa i atmosferskog hemičara", rekao je za Fanpage.it.

Gabrijel ima 43 godine i jedan je od naučnika prisutnih na Južnom polu iz Koma: ovde će ostati do novembra sledeće godine. On je zapravo jedan od 13 profesionalaca koji će ostati u bazi i tokom zimskog perioda koji počinje u februaru i završava se u novembru. Tokom ovih meseci, osim što će nastaviti da se bave istraživanjem, oni će biti čuvari ove stanice.

Gabriele Lele Carugati Foto: Facebook/Gabriele Lele Carugati

Za italijanske medije otkriva kako izgleda život na mestu gde se temperatura spušta nekoliko desetina stepeni ispod nule.

"Svuda je led i trenutno je u proseku -30 stepeni danju i -38 noću. U stvarnosti sada nema razlike između dana i noći jer sunce nikada ne zalazi u ovom periodu. Kada je vetrovito osećamo čak i minus 40 stepeni", rekao je on za medije.

Kako je istakao, zima počinje u februaru i tada će samo njih 13 ostati tamo.

"Biće još hladnije - temperature će se kretati između 70 i 80 stepeni ispod nule. Tada bi sa vetrom moglo biti i do -100", objasnio je on.

Tokom zimskih meseci, pored bavljenja naukom, moraće i da održavaju bazu aktivnom, koja je, kako kaže, kao velika kuća o kojoj treba da se brine.

"Živimo u dve trospratne kule povezane hodnikom, tu su tiha kula i bučna kula. U tihoj kuli su sobe i laboratorije, a u bučnoj kuli naša trpezarija, dnevna soba, teretana, soba za slobodno vreme u kojoj možete da gledate film. Napolju postoje razni kontejneri koji služe kao skladišta. Ovde čuvamo hranu i svu opremu koja nam može zatrebati u slučaju da se nešto pokvari tokom zime. Od februara do novembra niko ne odlazi, niko ne dolazi i šta god da se desi moramo da rešimo", rekao je on.

Gabrijel priča da oprema koju imaju je prve klase, počevši od adekvatne garderobe, donjeg veša.

"Odeća je posebno dizajnirana da može da izdrži ove temperature. Vazduh je veoma suv, vlažnost je oko 10 do 15 procenata, ako ne obučete nešto da pokrijete disajne puteve, posle nekoliko udisaja, nastaje problem", govori on.

Dodaje da je velika opasnost ići napolje sam, zato uvek idu u grupama po dvoje ili troje.

"Prvo pravilo je bezbednost ljudi. Pored odeće koja nas štiti, moramo da brinemo jedni za druge i proverimo da li je osoba pored nas dobro", dodao je on.

Kaže da nema drugih opasnosti - nema životinja. Najbliži je 1.200 km udaljen od obale i to je carski pingvin. I čak nije opasna životinja. Tamo trenutno nema virusa i bakterija.

Gabrijel svakog dana piše svom sinu i često se gledaju preko video poziva. Kaže da njegov sin razume da je ova ekspedicija njegov san.

Gabriele Lele Carugati Foto: Facebook/Gabriele Lele Carugati

Slobodno vreme provodi čitajući knjige i gledajući filmove.

"Razmišljam pozitivno, uzeo sam u obzir da će biti i loših dana i sa njima ću se suočiti kao što se suočavam u normalnom životu. Ovde će, međutim, zapravo biti tri meseca potpunog mraka, ali ćemo videti mnoga sazvežđa. To bi trebalo da bude godina sa najvećim brojem solarnih događaja, odnosno onih koji stvaraju aurore", zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Majstore, zatvori vrata sneg nadire: Sva jeza vožnje gradskim prevozom u Sibiru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA