Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekološki aktivisti blatom polili fasadu Bazilike svetog Marka u Veneciji: Privedeno šest osoba

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gradonačelnik italijanskog grada kanala i mostova Luiđi Brunjaro osudio je protest kao "sraman i ozbiljan" čin vandalizma

  • 0
ekološki aktivisti Venecija Foto: Tanjug/AP

Aktivisti Poslednje generacije polili su danas fasadu Bazilike svetog Marka u Veneciji blatom i čokoladnim mlekom, u okviru klimatskog protesta, što je gradonačelnik tog italijanskog grada Luiđi Brunjaro osudio kao "sraman i ozbiljan" čin vandalizma.

Policija je ubrzo privela šestoricu aktivista, a informacije o trajnim oštećenjima ove crkve nema, prenosi AP.

Aktivisti pokreta saopštili su da su na fasadu i stubove venecijanskog simbola polili tečnu mešavinu blata i "neskvika", sa zahtevom za "fondom za reparaciju" u visini od 20 milijardi evra za kompenzaciju štete Italijanima izazvane klimom, među kojima su istakli porast nivoa mora u Veneciji, kao i klizišta koja su nedavno izazvala pustoš u nekim italijanskim zajednicama.

Gradonačelnik italijanskog grada kanala i mostova Luiđi Brunjaro osudio je protest kao "sraman i ozbiljan" čin vandalizma.

Priznajući pravo aktivista na proteste, Brunjaro je rekao da oni moraju poštovati zakon i italijansko kulturno i versko nasleđe.

Aktivisti su se pozvali na nedavni poziv pape Franje da se zaštiti životna sredina.

Aktivisti Poslednje generacije su u prethodnim protestima blokirali saobraćaj na autoputu u raznim delovima Italije i lepili ruk za zaštitno staklo Botičelijeve slike u galeriji Ufici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA