Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrhovni sud Teksasa privremeno zabranio ženi abortus fetusa sa anomalijama

E. T.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kod fetusa je otkrivena hromozomska anomalija i deformacija kičme i trudnici je saopšteno da nastavak trudnoće može dovesti njeno zdravlje, plodnost i život u pitanje

  • 2
trudna žena, trudnica, trudnoća, tumor, rak, onkološke bolesti Foto: Shutterstock

Vrhovni sud Teksasa privremeno je zabranio trudnici Kejt Koks abortus fetusa sa anomalijama, nakon što joj je odlukom suda u četvrtak odobren medicinski izuzetak od zakona koji dozvoljava prekid trudnoće do šeste nedelje.

Zabrana je stupila na snagu nekoliko sati nakon što je državni tužilac Ken Pakston uložio žalbu i zapretio da će krivično goniti lekare ili bolnicu u slučaju abortusa, prenosi CNN. Kod fetusa je otkrivena hromozomska anomalija i deformacija kičme i trudnici je saopšteno da nastavak trudnoće može dovesti njeno zdravlje, plodnost i život u pitanje. Tridesetjednogodišnja žena je majka dvoje dece i nekoliko puta je bila prinuđena da se javi u hitnu pomoć zbog teških grčeva i gubitka tečnosti, ali je, uprkos riziku, lekarima po zakonu zabranjeno da izvrše abortus.

Tužilac Pakston je naveo da trudnica nije uspela da dokaže da se nalazi u "riziku od smrtnog ishoda ili većih telesnih povreda". Advokati Kejt Koks su saopštili da država (Teksas) tvrdi da ima moć da, bez obzira na želje Koks i njene porodice, kao i na dobronamerne savete lekara, više ceni neodrživu trudnoću nego život trudnice Koks i živote buduće dece, koju se njen muž i ona nadaju da će imati.

(Telegraf.rs)

Video: Doris Stanković napala Hilari Klinton: "Predlaže da se nerođenim bebama zabiju makaze u glavu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    9. decembar 2023 | 13:06

    Bolesnici

  • 9. decembar 2023 | 15:25

    Zeno predji u drugu drzavu i sredi svoje zdravstveno stanje a ne da ti se nesto desi zbog budala …

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA