• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se i do 30 cm snega: Ovaj deo Evrope narednih dana biće na udaru snežne mećave i niskih temperatura

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snežna oluja neće zaobići ni Moskvu

  • 2
Sneg Moskva Rusija zima

Foto: Tanjug/AP

I dok se na području Srbije narednih dana očekuje otopljenje, uz temperature i do 15-16°C, mnogi predeli Evrope imaće pravo zismko vreme.

Narednih dana snažan ciklon premštaće se sa Severnog mora dalje na istok, duž južne obale Baltičkog mora i doneti centralnoj i istočnoj Evropi padavine. U centralnim predelima očekuju se kiša, susnežica i sneg, ponegde i ledena kiša, dok se na istoku Evrope očekuje sneg.

Veoma obilne snežne padavine pogodiće u prvoj polovini sedmice pred nama evropski deo Rusije. Južno strujanje u sklopu ciklona doneće sa juga vlažnu vazdušnu masu, koja će u kontaktu sa hladnom vazdušnom masom sa severa i istoka doneti sneg. U mnogim predelima očekuje se da padne od 10 do 30 centimetara snega, lokalno i više, a snežna oluja neće zaobići ni Moskvu.

Visina snežnog pokrivača narednih dana

Foto: W2U

 

Inače, ovi predeli već dugo se nalaze na udaru snega i veoma niskih temperatura sa vrednostima i do -20°C, a istočnije i do -35°C. Još ledenije je u azijskom delu Rusije, uz temperature i do -50°C, a u oblasti Jakutije i d0 -60°C.

Narednih dana južno strujanje potisnuću ledenu vazdušnu masu sa istoka Evropa malo više ka Sibiru, ali ostaće i dalej hladno, uz temperature od -10 do -5°C.

Trenutne temperature vazduha

Foto: Meteociel

Dobra vest je da prema trenutnoj vremenskoj prognozi, ova ledena vazdušna masa neće stići do Srbije, tako da se na području naše zemlje ni u narednih 10 dana ne očekuje zimski scenario sa veoma niskim temperaturama i obilnim snegom.

Zahvaljujući uticaju ciklona sa Atlantika i zapada, nad Srbijom će strujati toplija vazdušna masa, a čak i onda kada cikloni odmaknu istočnije i kada hladni front prodre preko Srbije, zahlađenje će doneti kišu nižim, sneg planinama, a temperature bi uglavnom opale na prosečne vrednosti za ovo doba godine.

Osim na istoku, pravo zimsko vreme u narednom periodu očekuje se i na severu Evrope, unutar Skandinavije uz ekstremno niske temperature.

Istovremeno, veoma toplo je na zapadu i severozapadu Evrope i na Britanskim ostrvima, uz temperature i iznad 15°C i to zahvaljujući veoma blagoj i toploj vazdušnoj masi sa Atlantika, a upravo će ova topla vazdušna masa narednih dana doneti otopljenje Srbiji i natprosečno toplo vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gm

    10. decembar 2023 | 23:02

    A zasto je to dobra vest? Pa jel normalnije da sad padne sneg i precisti ove viruse i bolesti, ili u aprilu, kao i ove godine?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA