≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poljska dobila novog premijera: Povratak Donalda Tuska

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vlada poljskog premijera Mateuša Moravjeckog izgubila je glasanje o poverenju u parlamentu ranije u ponedeljak, okončavši vladavinu njegove nacionalne konzervativne stranke posle osam godina na vlasti

  • 1
Donald Tusk Foto: Tanjug/AP

Vlada poljskog premijera Mateuša Moravjeckog izgubila je u ponedeljak poverenje na glasanju u parlamentu, okončavši vladavinu njegove nacionalne konzervativne stranke posle osam godina na vlasti, javlja "Euronews". Nekoliko sati kasnije, parlament je lidera centrističke partije Donalda Tuska izabrao za premijera, otvarajući put novoj proevropskoj vladi posle osam godina burne nacionalno konzervativne vladavine Partije prava i pravde (PiS).

Tusk postaje premijer skoro dva meseca nakon nacionalnih izbora na kojima je pobedila koalicija partija od levičarskih do umereno konzervativnih. Stranke su se kandidovale na odvojenim izborima, ali su obećale da će raditi zajedno pod Tuskovim vođstvom na obnavljanju demokratskih standarda i poboljšanju veza sa saveznicima.

Vlada poljskog premijera Mateuša Moravjeckog izgubila je glasanje o poverenju u parlamentu ranije u ponedeljak, okončavši vladavinu njegove nacionalne konzervativne stranke posle osam godina na vlasti.

Glasanje je otvorilo put većini u parlamentu da izabere Donalda Tuska, centristu, za premijera, ulogu koju je imao već od 2007-2014.

Tranziciju je nekoliko nedelja odložio poljski predsednik Andžej Duda, koji je odlučio da svoje političke saveznike zadrži na funkciji što je duže moguće.

Kolektivni gnev protiv vladajućeg PiS-a doveo je do rekordnog odziva u toj centralnoevropskoj zemlji, pri čemu su desničarski populisti optuženi da su dugo nagrizali demokratiju u zemlji i reproduktivna prava žena dok su ciljali na poljsku LGBT zajednicu.

Očekivanja su, međutim, od dolazeće vlade ogromna. Plus populistički nacionalisti će ostati moćna opoziciona snaga i nastaviti da kontrolišu nekoliko državnih institucija.

"Nova vlada će morati da se bori svaki dan jer PiS... neće odustati i nastaviće da se bori", rekao je politički analitičar Jaroslav Kuis za novinsku agenciju AFP.

"Biće to baraža" pre nego brza promena, tvrdi on, jer je PiS širom države imenovao saveznike u pravosuđu iu političkim telima koja analitičari nazivaju "paukovom mrežom".

Predsednik Duda - čiji predsednički mandat traje do 2025. godine - može da iskoristi svoje pravo veta na zakone koje je usvojio parlament. On je saveznik PiS-a.

Promena vlasti ima implikacije i na Ukrajinu i EU.

Očekuje se da će Tusk, bivši lider EU, poboljšati položaj Varšave u Briselu. Njegovo vođstvo će ojačati centrističke, pro-EU snage u vreme kada evroskeptici, kao što je Gert Vilders u Holandiji, jačaju.

Odlazeća nacionalistička vlada Poljske je u početku bila jedan od najjačih saveznika Kijeva nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine. Međutim, veze su se pogoršale jer je ekonomska konkurencija ukrajinskih proizvođača hrane i kamiondžija razbesnela Poljake koji kažu da im je život ugrožen.

Blokada poljskih kamiondžija na granici sa Ukrajinom ubraja se u mnoge probleme sa kojima će Tusk morati odmah da se pozabavi.

Naredni dani biće prepuni političkih koraka koje diktira Ustav.

Alijansa predvođena Tuskom osvojila je jasnu većinu mesta na izborima 15. oktobra, ali je predsednik Duda dao sadašnjem premijeru Mateušu Moravjeckom prvu šansu da formira vladu, što se široko smatra taktikom odlaganja.

PiS je iskoristila ova dva dodatna meseca vlasti "da se ojača institucionalno i finansijski", rekao je analitičar Kuis.

Desničari su postavili svoje predstavnike na čelo različitih institucija, sa često neopozivim mandatima, uz nacionalno tužilaštvo i oko 150 novih sudija.

Moravjecki je u ponedeljak Sejmu, poljskom parlamentu, predstavio novu vladu, nakon čega je usledilo glasanje o poverenju koje je izgubio.

Sastavljena od Građanske koalicije (centrista), Trećeg puta (Demohrišćana) i Levice, Tuskova koalicija ima 248 poslanika, u poređenju sa 194 iz PiS-a i 18 drugih iz Konfederacije (krajnje desno).

Nakon intenzivnih pregovora između potencijalnih koalicionih partnera, kabinet je već dogovoren.

Tusk namerava da može da predstavlja svoju zemlju na sledećem evropskom samitu, u četvrtak i petak u Briselu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA